Pády sú jedným z najčastejích úrazov na pracovisku

Najviac pracovných úrazov vzniká pošmyknutím a zakopnutím.Najviac pracovných úrazov vzniká pošmyknutím a zakopnutím. Zdroj: photl.com

Pád, zakopnutie alebo pošmyknutie. Tieto úrazy patria medzi najčastejšie pracovné úrazy. Na úrazovosť na pracovisku si posvietia slovenskí inšpektori, ktorí budú kontrolovať výrobcov, zdravotníkov a obchodné reťazce.

Pošmyknutia, zakopnutia a pády sú najčastejšími príčinami nehôd vo všetkých hospodárskych sektoroch, od ťažkého priemyslu až po prácu v kancelárii. Podiel takýchto prípadov tvorí 24 % všetkých úrazov na pracovisku. Vyplýva to zo štatistík a analýz, na základe ktorých sa Výbor vedúcich predstaviteľov inšpekcie práce (SLIC) rozhodol v tomto roku realizovať celoeurópsku inšpekčnú kampaň zameranú na prevenciu pošmyknutí a zakopnutí na rovine.

Slovenskí inšpektori práce uskutočnia v období od marca do decembra 2014 minimálne 192 inšpekcií. Každý z ôsmich krajských inšpektorátov skontroluje aspoň 24 subjektov. Cieľovou skupinou sú výrobcovia a spracovatelia potravín, napríklad mäsiarstva či mliekarne, sektor zdravotníctva zahŕňajúci nemocnice a sociálne zariadenia a veľkoobchod s maloobchodom, kam patria napríklad obchodné reťazce.

"Inšpektori práce zamerajú svoju pozornosť najmä na povrch pracovísk, pracovné prostredie vrátane upratovania, poskytovanie vhodnej pracovnej obuvi či pravidlá ručnej manipulácie s bremenami," priblížila Slavěna Vorobelová z Národného inšpektorátu práce (NIP).

Za porušenie predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci hrozia zamestnávateľom pokuty až do výšky 100-tisíc eur.

Na kampani bude participovať 26 členských štátov Európskej únie (EÚ). Jej vyhodnotenie je na Slovensku naplánované na január 2015 a celoeurópske závery kampane budú prezentované na konferencii v Estónsku v marci budúceho roka.

Viac o téme: Nehoda Pracovisko Domáce Úraz Inšpektorát Úrazy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy