Pracovali ste v EÚ? O dávku v nezamestnanosti žiadajte v zahraničí

Ak žiadate Sociálnu poisťovňu o dávku v nezamestnanosti po pobyte v zahraničí, na jej získanie musíte splniť viacero podmienok.Ak žiadate Sociálnu poisťovňu o dávku v nezamestnanosti po pobyte v zahraničí, na jej získanie musíte splniť viacero podmienok. Zdroj: photl.com

Sociálna poisťovňa nemusí priznať Slovákom pracujúcim v zahraničí dávku. Je potrebné sa preukázať zaplateným poistním a preukázaním bydliska na Slovensku.

Sociálna poisťovňa upozorňuje občanov pracujúcich v krajinách Európskej únie, že po ukončení zamestnania by si nárok na dávku v nezamestnanosti mali v zmysle európskej legislatívy uplatňovať v štáte posledného zamestnania.

Sociálna poisťovňa im totiž po návrate na územie Slovenska dávku priznať nemusí napriek tomu, že preukážu – spolu s dobou poistenia v nezamestnanosti v štáte Európskej únie - 730 dní poistenia v nezamestnanosti v posledných dvoch rokoch pred zaevidovaním sa do evidencie uchádzačov o zamestnanie na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Neprizná im ju v prípade, ak počas práce v zahraničí nemali na Slovensku zachované bydlisko, resp. centrum záujmov.

V tejto súvislosti poisťovňa pripomína, že pod bydliskom sa nechápe trvalý alebo prechodný pobyt podľa vnútroštátnych predpisov Slovenskej republiky. Kritériami na určenie centra záujmov sú dĺžka doby zdržiavania sa na území daného štátu, miesto, dĺžka a stabilita výkonu zárobkovej činnosti, dĺžka trvania pracovnej zmluvy, rodinný stav a rodinné väzby, miesto výkonu akejkoľvek nezárobkovej činnosti, bytová situácia a stabilita tejto situácie, miesto, kde dochádza k zdaňovaniu príjmov. Sociálna poisťovňa tieto skutočnosti posudzuje na základe Vyhlásenia žiadateľa na účely posúdenia bydliska, ktoré vyplní sám žiadateľ o dávku v nezamestnanosti.

Viac o téme: V Únia Európska Dávka Zahraničné Nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy