Končíte školu? Zistite si, či máte podlžnosti voči Sociálnej poisťovni

Ak absolvent začne podnikať nevznikajú mu žiadne oznamovacie, resp. prihlasovacie povinnosti voči SP.Ak absolvent začne podnikať nevznikajú mu žiadne oznamovacie, resp. prihlasovacie povinnosti voči SP. Zdroj: photl.com

Ak absolvent zostane nezamestnaný alebo odíde do zahraničia, nemá voči Sociálnej Poisťovni žiadne povinnosti. Ak sa zamestná, odvodovú povinnosť za neho vykonáva zamestnávateľ.

Povinnosti absolventov stredných a vysokých škôl po ukončení štúdia voči Sociálnej poisťovni závisia od ich konkrétneho rozhodnutia. Ak absolvent zostane nezamestnaný, nemá voči SP žiadne povinnosti bez ohľadu na to, či sa zaeviduje na úrade práce alebo nie. Nikto za neho neplatí poistné na sociálne poistenie, ale súčasne nemá ani nárok na žiadne dávky. Má však možnosť prihlásiť sa na dobrovoľné sociálne poistenie (od veku 16 rokov). Na výber má tri "balíky" dobrovoľného poistenia: komplexné dobrovoľné poistenie (nemocenské, dôchodkové, poistenie v nezamestnanosti), samostatné dôchodkové poistenie, alebo kombináciu nemocenského a dôchodkového poistenia.

Peter Višváder zo SP: "Ak sa pre niektorý z balíkov rozhodne, prihlási sa v pobočke SP podľa miesta trvalého pobytu a začne platiť poistné z vymeriavacieho základu, ktorý si sám zvolí. Treba povedať, že v roku 2013 je minimálne poistné mesačne 138,13 eur a maximálne 1381,39 eur. Ak sa absolvent školy zaeviduje na úrade práce, má za toto obdobie evidencie možnosť neskôr dodatočne si doplatiť poistné na dôchodkové poistenie."

Ak absolvent odíde do zahraničia, tiež nemá voči SP žiadne povinnosti, ak nie je poistencom na Slovensku. Ak je prihlásený na dobrovoľné sociálne poistenie, odchodom do zahraničia mimo krajín EÚ mu toto poistenie nezaniká a stále je povinný platiť ho. Ak je prihlásený na dobrovoľné nemocenské poistenie a/alebo poistenie v nezamestnanosti, vznikom povinného poistenia v členských štátoch EÚ, štátoch EHP alebo Švajčiarska prestáva trvať dobrovoľné nemocenské poistenie a/alebo poistenie v nezamestnanosti v SR. Dobrovoľné dôchodkové poistenie trvá aj v týchto prípadoch, ak sa z neho poistenec neodhlási.

Ak absolvent začne podnikať (nadobudne postavenie samostatne zárobkovo činnej osoby - SZČO), nevznikajú mu žiadne oznamovacie, resp. prihlasovacie povinnosti voči SP. Povinnosť platiť poistné ako SZČO mu vznikne až k 1. júlu nasledujúceho kalendárneho roka po roku, keď začal podnikať, ak je za prvý rok podnikania jeho príjem vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu (ak začne podnikať v roku 2013, povinnosť platiť poistné mu vznikne podľa príjmov z daňového priznania od 1.7.2014). Dovtedy môže využiť inštitút dobrovoľného poistenia.

Ak sa absolvent zamestná, povinnosti voči SP za neho plní jeho zamestnávateľ.
 

Viac o téme: Poistenie Domáce Poisťovňa Sociálna Dobrovoľné SP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy