Počet podnikateľov v Bratislavskom kraji klesol

V Bratislavskom kraji klesol v minulom roku počet podnikateľov.V Bratislavskom kraji klesol v minulom roku počet podnikateľov. Zdroj: photl.com

Počet živnostníkov klesol medziročne o 1717. Najvyššie zastúpenie majú živnostníci, ktorí podnikali hlavne vo veľkoobchode a maloobchode, oprave motorových vozidiel a motocyklov.

Na konci roku 2012 Štatistický úrad SR evidoval v registri organizácií Bratislavského samosprávneho kraja 59.336 fyzických osôb - podnikateľov. Ich počet medziročne klesol o 1717. Na celkovom počte podnikateľov v SR sa tento kraj podieľal 15,3 %.

Z územného hľadiska ich bolo najviac zaregistrovaných v okresoch Bratislava V (Petržalka, Jarovce, Rusovce, Čunovo) - 19,3 %, Bratislava II (Ružinov, Podunajské Biskupice, Vrakuňa) - 17,9 % a Bratislava IV (Karlova Ves, Dúbravka, Lamač, Záhorská Bystrica, Devínska Nová Ves, Devín) - 14,1 %.

V porovnaní s rokom 2011 počet živnostníkov klesol o 3,4 %, najviac v okrese Bratislava I (Staré Mesto) o 4,7 %.
Na celkovom počte podnikateľov mali najvyššie zastúpenie (92,1 %) živnostníci vrátane kombinovaných právnych foriem, ktorí podnikali hlavne v odvetviach veľkoobchod a maloobchod, oprava motorových vozidiel a motocyklov (31,3 %), odborné, vedecké a technické činnosti (15,4 %) a stavebníctvo (12,3 %).

Fyzických osôb podnikajúcich v kategórii slobodné povolania bolo 4208. Ich počet medziročne vzrástol o 5 %, najvýraznejšie o 10 % v okrese Senec. Najviac fyzických osôb podnikajúcich v kategórii slobodné povolania bolo evidovaných v okresoch Bratislava I (28,3 %) a Bratislava II (19,7 %).

Samostatne hospodáriacich roľníkov bolo 474, o 8 viac ako v roku 2011. Ich počet medziročne klesol iba v okrese Malacky (o 2,7 %). V ostaných okresoch kraja počet roľníkov vzrástol alebo zostal na úrovni roku 2011. Najviac ich bolo evidovaných v okresoch Senec (34 %) a Pezinok (22,6 %).

Podľa pracoviska ŠÚ SR v Bratislave úroveň podnikateľskej aktivity obyvateľstva za rok 2012 predstavovala 97 fyzických osôb - podnikateľov na 1000 obyvateľov stredného stavu obyvateľstva. V medziokresnom porovnaní bola relatívne najvyššia v okrese Bratislava I (136) a najnižšia v okresoch Senec a Malacky (po 86).

 

Viac o téme: Pokles Domáce Bratislavský Podnikatelia Kraj Maloobchod Živnostníci Podnikateľov Veľkooobchod
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy