VIDEO: Univerzálny recept na úspech neexistuje, nájdite si ten svoj

Univerzálny recept na úspech neexistuje, nájdite si ten svoj.Univerzálny recept na úspech neexistuje, nájdite si ten svoj. Zdroj: photl.com

Recept na úspech, či už v zamestnaní alebo pri podnikaní závisí od záujmov, vlastností, ambícií a cieľov každého človeka. Každý chce robiť to, čo ho napĺňa šťastím. V rámci seriálu „Rozbehni sa“ vám prinášame zlomy, ktoré zažil v podnikaní Michal Král. Zoberte si príklad z jeho 9-tich ponaučení.

K myšlienke podnikania sa Michal Král dostal počas štúdia na vysokej škole, kedy vycestoval do Ameriky na pobyt Work and Travel. Tu sa po prvýkrát stretol s typom agregátnej služby, ktorý dnes ponúka jeho spoločnosť. Keď sa vrátil naspäť na Slovensko a doštudoval na Fakulte podnikového manažmentu na Ekonomickej Univerzite, zamestnal sa. Pol roka pracoval Michal ako obchodný zástupca v spoločnosti, kde si vyskúšal klasický pracovný život a ďalšie dva roky sa podieľal na projekte portálu o zdravotníckych zariadeniach.

„Tu som sa naučil veľmi veľa vecí o obchode a o internetovom marketingu,“ hovorí Michal Král.

Potom pocítil Michal robiť niečo iné. V rodine však nemal nikoho, kto by podnikal.

„Mal som pravdepodobne nalinajkovanú klasickú cestu. Vyštuduj vysokú školu a nájdi si stabilné zamestnanie. To bola taká rutinná cesta. Vtedy som si však uvedomil, že je tu aj iná možnosť,“ prezrádza Michal.

Zlomy v podnikaní Michala Krála

Zlom č. 1: Existuje aj iná cesta

Jednou z možností bolo vytvoriť firmu a zamestnávať ľudí. Byť tým, ktorý bude riadiť a manažovať. Michal Král si chcel vybrať svoj vlastný osud. V roku 2007 začal podnikať. Založil portál Pricemania.sk, ktorý užívateľom a spotrebiteľom uľahčuje nakupovanie cez  internet vďaka porovnávaniu cien a kvality e-shopov. V tom čase začal byť na Slovensku boom v zakladaní internetových obchodov.

„V našom segmente boli vtedy traja hráči na trhu, ktorí neboli veľmi silní,“ hovorí Michal.

Z nasporených peňazí si Michal prenajal počítačovú firmu, ktorá naprogramovala stránku. On robil všetky ostatné práce, od párovania produktov na stránke, až po marketing a oslovovanie prvých klientov.

„Najťažšie bolo dostávať značku do povedomia a presvedčiť silných predajcov, že my im budeme robiť reklamu a budeme im zvyšovať ich predaj a obrat,“ povedal Michal Král.

V úvode podnikania sa darilo získavať menších klientov, ktorí zvyšovali návštevnosť stránky. Postupne vo firme nadobúdali argumenty, aby zaujali aj veľkých obchodných partnerov.

„V dnešnej dobe sú našimi partnermi všetky najväčšie e-shopy,“ hovorí Král.

Zlom č. 2: Let´s do it!

Poďme niečo robiť znelo počiatočné heslo. Zo začiatku vyzeralo všetko veľmi jednoducho.

„Myslel som si, že budem sedieť na zadku a budem zarábať.“

Realita však bola úplne iná. Začiatky boli veľmi ťažké. Postupne pribúdali do firmy noví zamestnanci, ktorí párovali produkty, človek, ktorý sa staral o marketing, ako aj obchodný zástupca. Dnes má firma po piatich rokoch existencie 13 zamestnancov a 6 ľudí na part-time úväzok.

Zlom č. 3: Poďme spraviť niečo veľké

Po dlhšom čase fungovania firmy prišla myšlienka, že z nej chcú spraviť projekt, na ktorý budú všetci hrdí.

„V budúcom roku plánujeme expanziu firmy, ako aj nové investície do rozvoja, do marketingu, ako aj do ďalších aktivít,“ prezrádza Michal Král.

„Slovenský trh je malý. Nikdy som si to neuvedomoval, ale ak na Slovensku chcete robiť veci kvalitne, je potrebné ísť na väčšie trhy,“ dopĺňa Král.

Zoberte si ponaučenia z podnikania Michala Krála

1. ponaučenie: Robte to, čo vás baví

Ak chcete robiť čokoľvek, či je to zamestnanie alebo podnikanie, nájdite si, čo vás baví. Ak ešte neviete, čo to je, vyskúšajte viac vecí, aby ste to zistili. Nie je nič horšie, ak dlhodobo pracujete na niečom, čo nie je vašou srdcovkou. Odráža sa to potom aj na práci. Ak vás bude niečo baviť, bude to cítiť na vašej práci. Čím skôr to zistite, tým rýchlejšie môžete pracovať na svojich snoch a víziách.

2. ponaučenie: Nič sa nepredá samé

Treba si uvedomiť, že každý nový produkt alebo služba je neznáma značka. Podnikanie je o dlhodobej a tvrdej práci v marketingu, v PR a v osobnom kontakte. Záleží však od charakteru projektu.

„Výhodou dnešnej doby sú sociálne siete, cez ktoré môžete za minimálne náklady rozšíriť dobrú myšlienku alebo nápad. V minulosti takáto možnosť nebola,“ hovorí Michal.

Netreba to podceňovať a treba sa pustiť do oslovovania klientov. Neskôr budú klienti prichádzať sami.

„Podnikanie je drina, nepoznám nikoho, kto by povedal niečo iné. Všetko čo robíte, musí byť nejakým spôsobom zaslúžené,“ tvrdí hrdý majiteľ firmy.

3. ponaučenie: Všetko je vo vašej hlave

Nehľadajte výhovorky, prečo niečo nefunguje alebo prečo klient nemá záujem o váš produkt alebo službu. Vy sami musíte presvedčiť o tom, že to čo robíte má zmysel a hodnotu. Až potom dokážete prezentovať svoj produkt, tak aby váš prejav bol autentický.

„Iba tak najlepšie dokážete presvedčiť druhú stranu. Predaj je to, čo vám zarobí peniaze a z čoho viete financovať ďalšie aktivity firmy,“ hovorí Michal.

4. ponaučenie: Nájdite si vlastnú cestu

„Študenti sa ma pred časom pýtali, aká je ideálna kariérna cesta či už po škole alebo počas školy. Podľa mňa žiaden univerzálny recept na úspech neexistuje. Každý človek je iný, každý má iné záujmy, vlastnosti, iné ciele a ambície,“ hovorí Král.

Je to o túžbe každého človeka, o jeho vnútornom pocite, aby ho napĺňalo to, čo robí. Hľadajte svoju cestu, vzdelávajte sa, študujte, berte si príklady od iných ľudí. Zoberte si od každého iba to, čo sa hodí do vašej mozaiky a vtedy to môže fungovať.

5. ponaučenie: Úspech nie je o šťastí

Keď začnete podnikať alebo pracovať, všetko smeruje k tomu, čo chcete dosiahnuť. Niekedy môžu prísť aj pády, prehry, ale o to ste bližšie k vášmu cieľu alebo svojej vízii. Všetko je o drine a o odpracovaní. Veľa ľudí pre svoj biznis urobilo maximum a obetovali za to i časť svojho súkromia.

„Som presvedčený o tom, že ak robíte maximum, začnú vám nahrávať okolnosti. Môžete stretnúť zaujímavého človeka alebo vám niekto dohodí klienta. Jednoducho je to o aktivite, veci sa začnú diať v prospech vás a čím ďalej, tým budete bližšie k tomu, čo chcete,“ hovorí Michal Král.

6. ponaučenie: Budujte vzťahy

Toto ponaučenie platí v zamestnaní, ako aj v podnikaní. Či sú to vzťahy s kolegami vo firme, vzťahy s vašimi zamestnancami alebo s inými firmami.

„Kontakty vám môžu kedykoľvek pomôcť. Niekedy si to ani neuvedomujete, ale Slovensko je malé. Preto si budujte korektné vzťahy, pretože sa vám to raz vráti. Hlavne obchod a predaj je o vzťahoch. Nie je o produkte,“ prezrádza Michal.

Niekedy nemusíte mať najlepšiu službu na trhu, ale závisieť bude od toho, aký máte vzťah s daným človekom. Jednoducho si musíte získať jeho dôveru.

7. ponaučenie: Vzdelávajte sa

Na Slovensku sa uskutočňujú rôzne semináre, workhopy, konferencie, start-up projekty. Akcií je neúrekom.

„Každá jedna z akcií dokáže obohatiť. Na akciách stretnete ľudí, ktorí vás môžu posunúť ďalej alebo vás ďalej odporučia,“ tvrdí Michal.

Ak je to možné odovzdávajte skúsenosti aj ďalej.

8. ponaučenie: Veľké veci neurobíte cez noc

Veľké veci nevybudujete cez noc. Ak čítate rôzne magazíny, kde sa píše o úspešných ľuďoch, všetko sa zdá veľmi jednoduché.

„Takýto prípad som v praxi ešte nestretol. Všetko je však o tom, koľko do biznisu investujete, ako ste v tom dobrý, akých ľudí máte okolo seba, ako rýchlo napredujete. Nič nepríde zo dňa na deň. Všetko je o systematickej práci.“

Ak chcete dosiahnuť zaujímavé veci na lokálnom alebo medzinárodnom trhu, treba sa pripraviť na to, že cesta bude dlhá. Ak chcete podnikať musíte byť vytrvalí.

 „Tí ľudia, ktorí tvrdo pracujú a ktorí sú dobrí v tom, čo robia, sú úspešní na trhu práce, ako aj v podnikaní. To, čo máte v hlave, vám nikto nezoberie," hovorí Michal.

Pozrite si video z prednášky Michala Krála v rámci projektu Rozbehni sa! TV

Michal Král - ,,Univerzálny recept na úspech neexistuje, nájdite si ten svoj " // prednáška from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Video Sa Na Král Podnikateľ Michal Úspech Podnikanie Podnikatelia Recept Pricemania Rozbehni Sa!tv
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy