Nádej pre sklárov. Výroba sa spustí na budúci rok

Firma Slovglass vyvážala výrobky do asi 35 krajín sveta.Firma Slovglass vyvážala výrobky do asi 35 krajín sveta. Zdroj: photl.com

Poltárski sklári majú nádej, že už začiatkom budúceho roku sa obnoví výroba v bývalej spoločnosti Slovglass, kde po bankrote prišlo o prácu 400 ľudí.

Správca konkurznej podstaty totiž v týchto dňoch podpísal kúpnu zmluvu na majetok sklární s víťazom súťaže, spoločnosťou Convey.

"V súčasnosti odovzdávame majetok víťaznej firme. Ďalší osud sklární bude už len na jej pleciach," povedal konkurzný správca Ladislav Kokavec.

Nádej, že sa sklárska výroba čoskoro obnoví, vyjadril aj bývalý odborový predák Slovglassu Jozef Činčura.

"Podľa mojich informácií by chceli noví majitelia už medzi vianočnými sviatkami naštartovať pece, aby sa hneď na budúci rok mohla spustiť výroba," uviedol.

Spočiatku zrejme nepôjde o takú zamestnanosť, ktorá bola v Slovglasse pred vlaňajším krachom, kedy tam pracoval asi 430 ľudí. V regióne s vysokou nezamestnanosťou však každé nové pracovné miesto pomôže.

Slovglass bol jediným producentom 24-percentného olovnatého skla na Slovensku. Navyše sa špecializoval v obohacovaní sklených výrobkov za použitia viacerých metód, napríklad brúsením, ručným maľovaním zlatom či platinou, leptaním či gravírovaním.

Firma vyvážala výrobky do asi 35 krajín sveta, okrem iných aj do USA, Kanady či Veľkej Británie. Po bankrote prišlo o prácu približne 400 ľudí. Nezamestnanosť sa v regióne po krachu zvýšila asi o dve percentá na viac ako 24 %.
Hoci väčšina výrobných zariadení je v uspokojivom stave, je pravdepodobné, že nový majiteľ bude musieť v strednodobom horizonte počítať s investíciami na modernizáciu strojového vybavenia. Odhaduje sa, že bude treba vložiť okolo 20 miliónov eur. Aktuálna súpisová hodnota majetku je 4,07 milióna eur.

Viac o téme: Sklo Poháre Výroba Investícia Poltár Investor Sklárne Slovglass
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy