Ako vám zamestnávateľ vypočítal mzdu? Máte právo to vedieť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Zamestnávateľ musí podľa Zákonníka práce ukázať zamestnancovi podklady pre výpočet jeho mzdy.

Zákonník práce nevymedzuje presný obsah výplatnej pásky ani neurčuje povinnosť uviesť na páske pracovný čas. Zamestnanec však môže požiadať zamestnávateľa, aby mu predložil k nahliadnutiu doklady, na základe ktorých bola mzda vypočítaná. "Je povinnosťou zamestnávateľa takejto žiadosti vyhovieť," upozornila Katarína Bugriová z poradenskej spoločnosti Accace.

V praxi sa podľa nej stáva, že zamestnávatelia neuvedú na výplatnej páske odpracované hodiny, ale iba časový fond. Nadčasy sa snažia často skryť do prémií a pre zamestnanca tak stráca výplatná páska prehľadnosť.

"Pri preplácaní nadčasov je zamestnávateľ povinný postupovať podľa Zákonníka práce, a teda zaplatiť zamestnancovi dosiahnutú mzdu za odpracovaný nadčas a tiež príslušné mzdové zvýhodnenie, čo je spravidla 25 % z priemerného zárobku," upozornila Bugriová.

Zákonník práce ukladá zamestnávateľovi v súvislosti s výplatou mzdy povinnosť vydať zamestnancovi doklad obsahujúci najmä údaje o jednotlivých zložkách mzdy. Takisto o jednotlivých plneniach poskytovaných v súvislosti so zamestnaním, o vykonaných zrážkach zo mzdy a o celkovej cene práce. Tú tvoria mzda, náhrady mzdy, náhrady za pracovnú pohotovosť a osobitne členené preddavky na zdravotné poistenie a jednotlivé kategórie sociálneho poistenia.

Podľa Zákonníka práce je tiež povinnosťou zamestnávateľa viesť evidenciu pracovného času, práce nadčas, nočnej práce, ako aj aktívnej a neaktívnej časti pracovnej pohotovosti zamestnanca. Evidencia musí zaznamenávať aj začiatok a koniec časového úseku, v ktorom zamestnanec vykonával prácu alebo mal nariadenú či dohodnutú pracovnú pohotovosť. Na požiadanie inšpektorátu práce je zamestnávateľ povinný túto evidenciu predložiť.

Viac o téme: Domáce Plat Mzda Práce Zákonník
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy