Strava ovplyvňuje výkon v práci

zaujimavostizaujimavosti

Bez ohľadu na to, či sedíte v kancelárii, doma za stolom, alebo v aute určite si chcete udržiavať svoj mozog v dobrej forme.

Tým základom sú raňajky. Podľa najnovších vedeckých výskumov raňajky, t. j. príjem vhodnej potravy ráno, ovplyvňuje pochody, ktoré sa podieľajú a podstatnou mierou ovplyvňujú pamäť a schopnosť komplexného spracovania prijímaných informácií a ich využívania. A na to by mali pamätať všetci pracujúci, aby mohli podávať ten najlepší výkon.

Aj Slováci v posledných rokoch zmenili svoje stravovacie návyky. Jedny k lepšiemu, iní k horšiemu. Vzhľadom na to, že ponuka potravín je veľmi bohatá, si môže každý vybrať jedlo podľa vlastnej chuti. A v tom práve spočíva nebezpečenstvo . Dietológovia, zaoberajúci sa správnym stravovaním, sa zhodujú, že by človek mal jesť minimálne päťkrát denne v menších dávkach. Ako však môže zamestnaný človek zavalený množstvom úloh vyhovieť tejto požiadavke? Je to takmer nemožné. A často krát v snahe ušetriť čas koná úplne opačne. Obed často nahradí rožok, údenina, čokoláda, šálka kávy. K zdravému stravovaniu to má určite veľmi ďaleko.

Zdravé stravovacie návyky prispievajú k dobrej pohode po celý deň.

Niektoré firmy sa snažia výjsť v ústrety zamestnancom v otázke stravovania. Aj preto majú niektoré firmy svoje vlastné jedálne, v ktorých sa do istej miery rešpektujú zásady zdravého stravovania. Aj napriek tomu nemalá časť zamestnancov si radšej odskočí kúpiť hamburger, hranolky, obložené chlebíčky, šaláty alebo iné jedlo z rýchleho občerstvenia. Odborníci na zdravé stravovanie varujú. Takéto jedlá sú zle stráviteľné a v dobe, keď má človek podávať vysoký pracovný výkon, organizmus neúmerne zaťažujú.

• STOP rýchlemu občerstveniu
Jedlá ponúkané v predajniach rýchleho občerstvenia obsahujú veľké množstvo tzv. prázdnych. Ide o potraviny s vysokou energetickou hodnotou, ale malým prínosom pre zdravie. Rýchle občerstvenie je spravidla tučné a slané a pritom nezasýti. Za dve hodiny má človek znovu pocit hladu.

• STOP nápojom s vysokým obsahom cukru
Uprednostnite predovšetkým bylinkové čaje, bezbublinkové minerálky, šťavy z čerstvého ovocia a zeleniny a čistú vodu.

• STOP jedlám s obsahom glutamánu sodného

• STOP tučným jedlám a jedlám s vysokým obsahom cholesterolu

Nahraďte ich tuniakom, lososom, šunkou z chudého mäsa alebo kuracími prsiami bez kože.

Zdá sa vám nemožné zmeniť svoje stravovacie návyky? Tak to aspoň skúste. Určite sa budete cítiť lepšie. A možno si to všimne aj váš zamestnávateľ keď budete podávať lepšie výkony.

Viac o téme: Zaujimavosti
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy