Miznúce a najrýchlejšie rastúce povolania v posledných rokoch

Vyberte si prácu budúcnosti!Vyberte si prácu budúcnosti! Zdroj: photl.com

Tak ako niektoré pracovné pozície zažívajú raketový štart, tak ďalšie pomaly miznú alebo upadajú do zabudnutia. Technologický pokrok je za posledné roky tak vysoký, že viaceré povolania sa vďaka technike z časti alebo úplne automatizujú. Veľké zmeny vidieť hlavne v Amerike.

Za každou prácou, ktorú človek vykonáva stojí „kus“ technológie, ktorý uľahčuje alebo urýchľuje pracovný výkon. Aj trend práce sa uberá smerom vyššej automatizácie práce a menšieho počtu pracovníkov. Spoločnosti zlučujú viaceré pracovné pozície do jednej, čo má za následok vyššie prepúšťania. Podľa poslednej štúdie, ktorá sa usktučnila v Amerike, už pomaly miznú niektoré tradičné povolania.
 

Miznúce povolania

  1. Kuriér
    Kuriérske služby väčšinou využívajú spoločnosti na rýchle odoslanie dokumentov alebo malých balíkov. Najčastejším dopravným prostriedkom kuriérov je bicykel alebo automobil, v závislosti od typu zásielky. Malé kuriérske spoločnosti bojujú na trhu s veľkými špedičnými spoločnosťami alebo dopravcami, ktorých ceny sú nastavené na nižšie sumy, kvôli ich množstevnému odberu. Nové technológie však vstupujú aj do tohto odvetvia. Aj keď zatiaľ ide iba veľké plány do budúcnosti, spoločnosť Amazon nedávno oznámila, že balíky do váhy 2,26 kg bude doručovať priamo k domu, pomocou bezpilotných dronov za neuveriteľný čas – do pol hodiny. A to všetko bez prítomnosti kuriéra. Autonómne vozidlá budú lietať z jedného bodu do druhého pomocou prednastavených GPS súradníc.

     
  2. Spracovateľ údajov
    Spracovatľ údajov zadáva stupné dáta do tabuliek, grafov alebo textových dokumentov. Táto pozícia si vyžadovala prezícneho človeka a zručného v prepisovaní. Avšak aj do tohto odvetvia vniesli technológie nové „svetlo“. Na trhu existuje veľké množstvo programov, ktoré dokážu automaticky spracovať údaje bez prítomnosti ľudskej sily, vďaka ktorým firmy ušetria na pracovnej sile.
     
  3. Pokladník
    Vo veľkých supermarketoch existujú klasické pokladne s fyzickou obsluhou, ale zároveň aj samoobslužné pokladne, ktoré nahrádzajú klasickú pracovnú silu. V zahraničí je už teraz trend pokladníc, ktoré obsluhujú sami zákazníci, ich počet však bude naďalej stúpať.
     
  4. Asistent samoobslužného zariadenia na spracovanie fotografií
    Fotolaboratória v posledných rokoch nahradili stroje, ktoré vám za pár sekúnd vytlačia zábery na fotografický papier. Ich ovládanie je tak intuitívne, že už teraz nie je potrebná fyzická sila pri obsluhovaní zariadenia.
     
  5. „Vítač“ hostí
    V zahraničí ste sa pri vstupe do obchodu určite stretli s človekom, ktorý vás privítal v obchode. Nie je to iba výsada luxusných obchodov ale aj v obchodoch určených pre strednú vrstvu obyvateľstva. Aj táto pozícia pomaly upadá do zabudnutia. Firmy znižujú rozpočty a prepúšťajú menej potrebných zamestnancov.
     

Najrýchlejšie rastúce povolania

Na druhej strane existujú povolania, ktoré za posledné tri roky zažili raketový štart a už teraz sa radia k najrýchlejšie rastúcim pracovným pozíciám. Poprednú pozíciu zastáva aj spracovateľ dát, ktorého úlohou je vedieť zanalyzovať akékoľvek podnikové dáta a výstupy spracovať do zrozumiteľnej podoby.
 

  1. Spracovateľ dát a vývojár užívateľského rozhrania
  2. iOS a Android vývojár
  3. Analytik užívateľských skúseností
  4. Manažér riadenia a plánovania
  5. Databázový špecialista
Viac o téme: Práca Pracovná Pozícia Profesie Povolania Rastúce Miznúze
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Video: YouTube, Zdroj: businessinsider.com; Therichest.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy