Práca z domu. Aké prináša výhody a o čo vás oberá?

Práca z domu môže byť úžasná a zároveň otrasná.Práca z domu môže byť úžasná a zároveň otrasná. Zdroj: photl.com

Možnosť pracovať z domu vám môže priniesť útechu ale zároveň aj omnoho väčší stres. Neveríte? Výhody práce z domu sú zároveň nevýhodami práce z kancelárie.

Tak ako  minca má dve strany – rúb aj líc, tak aj práca z domu prináša so sebou viaceré výhody ako aj nevýhody. Či ste zamestnanec alebo podnikateľ, stále máte viacero možností. Pracovať z kancelárie alebo z domu.

Pri práci z domu ste pánom sám sebe. Nikto nad vami nestojí a nekontroluje vás. Nad plnením pracovných úloh si zodpovedáte sami, ako aj to, kedy dané úlohy dokončíte. Najväčšou výhodou práce z domu je čas a náklady, ktoré ušetríte na cestovaní do kancelárie. Zároveň šetríte zamestnávateľovi náklady na elektrinu, plyn či kúrenie v kancelárii.

Najväčšou nevýhodou je, že človek pracujúci z domu ťažko oddeľuje prácu od súkromia. Na začiatku práce môžete mať dobré úmysly aj plány, ako všetko postíhate počas pracovného času, ako si operiete, upracete, navaríte, či vybavíte úrady. Ak sa však zamyslíte, koľko času reálne potrebujete k práci, tak doma budete mať pocit, že ste odpracovali nie 8 hodín ale 10 a viac hodín. Ak máte deti, ktoré prichádzajú poobede zo školy, určite  budú očakávať vašu pozornosť. Budete im môcť povedať, že ste teraz v práci?

Čo je úžasné na práci z domu?

  1. Nemusíte vstávať skoro ráno do práce.
  2. Menej času strávite cestovaním v dopravných prostriedkoch a zároveň máte menšie náklady na cestovanie.
  3. Kolegovia vás nevyrušujú.
  4. Zjete menej nezdravého jedla.
  5. Máte flexibilný pracovný čas.

Čo je hrozné na práci z domu?

  1. Hrozí vám degradácia pracovných vzťahov a strácate sociálne cítenie. Nemáte sa s kým porozprávať a predebatovať pracovné záležitosti.
  2. Nepoznáte pracovný čas, pracujete dovtedy pokiaľ máte prácu...stále. Už viac sa netešíte domov.
  3. Máte menej pohybu.
  4. Prichádzate o povýšenie, pretože nie ste šéfovi na očiach.
  5. Nemáte ideálne pracovné prostredie. Ak nemáte vlastnú pracovňu ale pracujete z obývačky alebo dokonca zo spálne, takéto pracovné prostredie je negatívnym psychologickým bremenom.

Je len na vás, či dokážete premeniť nevýhody práce z domu vo vaše výhody. To všetko závisí na vašom postoji. Ak to však dokážete, je pre vás výhodné pracovať z domu. Závisí to aj od toho, či spoločnosť, pre ktorú pracujete umožňuje prácu z domu. Väčšie medzinárodné spoločnosti pôsobiace na Slovensku poskytujú svojim zamestnancom benefity, medzi ktoré patrí aj práca z domu. Určitý počet dní do mesiaca dávajú zamestnancom možnosť vybrať si „homeoffice“.

Práca z domu je výhodná aj pre:

  • rodičov, ktorí chcú tráviť viac času s deťmi a mať ich „pod kontrolou“
  • rodiny, kde jeden z rodičov sa musí často sťahovať za prácou na iné miesto
  • dôchodcov, ktorí potrebujú dodatočný príjem
  • ľudí so zdravotným postihnutím

10 zamestnaní, ktoré sú vhodné aj z domu:

  1. Virtuálny asistent
  2. Prekladateľ
  3. Webdeveloper/webdizajnér
  4. Operátor call centra
  5. Technická podpora
  6. Cestovný agent
  7. Editor
  8. Majiteľ frenšízovej spoločnosti

Čo vám dáva práca z domu a o čo vás oberá?

Opýtali sme sa fanúšikov na facebookovej stránke Kariera.sk:

Anna Š.: Mám záujem o prácu na doma, ale bojím sa, že je to podvod.

Anna K.: Práca z domu dáva voľnosť, flexibilitu, šetrí čas. Zároveň ušetrím na škôlke. Nevýhodou je, že sa z domu napájam k práci aj po „pracovnej dobe“, v podstate kedykoľvek. Práca sa nedá úplne oddeliť od súkromia.

Zdeno Š.: Robím internetový marketing a SEO, píšem a pracujem z domu. Práca mi dáva slobodu a občas berie aj súkromie. Som sám sebe pánom aj sluhom.

Viac o téme: Dom Byt Kancelária Doma Domu Práca Výhody Z Nevýhody Homeoffice
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy