Stop! Tieto frázy nepoužívajte v práci. Uškodíte si!

Neviem. Nemôžem. Tieto slová skúste nahradiť inými slovami alebo frázami v komunikácii.Neviem. Nemôžem. Tieto slová skúste nahradiť inými slovami alebo frázami v komunikácii. Zdroj: photl.com

Predstavte si, že sa rozprávate s kolegami v práci, alebo ste na pracovnom stretnutí s klientom. Veľakrát nerozmýšľate nad tým, aké slová vypustíte z úst. Niektoré však môžu vyznievať odlišne, ako ste ich v skutočnosti mysleli.

Pokiaľ počas rozprávanie v ľuďoch vyvoláte iba pozitívne emócie, začnú vás viac vnímať a počúvať.

 „Slová sú veľmi dôležité, pretože formujú nielen to, čo druhí ľudia počujú, ale na základe vašich použitých slov si o vás vytvárajú úsudok,“ povedala americká expertka na komunikáciu Karen Friedmanová.

Pri stretnutiach, či už vo vnútri firmy alebo v externom prostredí, ľudia často používajú tzv. podfarbené slová (hm, tak) alebo negatívne slová (nemôžem, nikdy). Tieto slová oslabujú autoritu rečníka a zároveň mu neprinášajú žiaden úžitok.

Pozor na používanie týchto slov a fráz pri stretnutiach s kolegami alebo klientmi:

  1. To nie je moja práca
    Áno, môžete mať veľa práce, ale najhoršie, čo môžete urobiť je, že svojmu kolegovi poviete túto vetu. V práci môžete ihneď získať „nálepku“, že nie ste tímový hráč a nie ste ochotný naučiť sa nové veci. Ak niekomu neviete poradiť, môžete ho nasmerovať v jeho pracovnom probléme. Nikde nie je napísané, že úlohu musíte aj za kolegu splniť.
     
  2. Myslím si
    Veľa ľudí začína svoje vyjadrenie slovami: Myslím si. Použitím tejto frázy však iba získavajú menší náskok, aby si mohli zrovnať myšlienky vo svojej hlave. Odborníci namiesto používania tejto frázy odporúčajú napríklad vetu: „Výbornou stratégiou je...“
     
  3. Neviem
    Ak použijete slovíčko „neviem“, zanechávate u druhej osoby dojem, že nie ste ochotní uskutočniť ďalší krok. Ak sa nedokážete vyhnúť použitiu tohto negatívneho slova, namiesto neho použite celú vetu, ako napríklad: Neviem, ako urobím danú úlohu, ale pozriem sa na to, ako by to bolo možné urobiť.
     
  4. Nemôžem
    Ďalšie slovíčko, ktoré označuje neochotu uskutočniť ďalší krok alebo ponúknuť akékoľvek riešenie. Namiesto tohto slova ponúknite dotyčnej osobe čiastočné riešenie, alebo navrhnite spôsob, ako by sa dal daný problém riešiť. Ak si  neviete s úlohou poradiť, stačí, ak ho nasmerujete na kompetentnú osobu.
     
  5. Ale...
    Ak v druhej polovici vety použijete slovo„ale“, znegujete všetko, čo ste povedali v prvej vete. Namiesto tejto odporovacej spojky môžete použiť zlučovaniu spojku „a“.
     
  6. To nie je dobrý nápad
    Ak sa vám nepáči akýkoľvek predostretý názor od vášho kolegu, nadriadeného alebo vášho klienta, namiesto negatívnej vety sa radšej opýtajte vetu: Ako by to malo fungovať? Predídete tak zbytočným konfliktom a zároveň sa dozviete viac informácií o danom projekte.
     
  7. Pokúsim sa o to
    V preklade znamená veta „pokúsim sa o to“, že daná činnosť nemusí byť dokončená, alebo sa už dopredu predpokladá jej zlyhanie. Ak vás napríklad šéf v práci požiada o konkrétny návrh, odpovedajte mu priamo, t.j. kedy môže od vás očakávať skončenie úlohy.
     
  8. To nebola moja chyba
    Ľudia sa bránia, ak na nich niekto nepriamo útočí a často používajú vetu: To nebola moja chyba. Nechcú na seba prevziať zodpovednosť alebo podiel viny. Ak sa aj niekto z kolegov v práci spýta, čo sa stalo, to ešte neznamená, že na vás hádže podiel viny. Stačí mať vždy poruke pripravenú vhodnú odpoveď, ako napríklad: Pozriem sa na to lepšie, čo sa stalo.
     
  9. Hádam
    V obchodnej komunikácii sa snažte vyhnúť slovám, ktoré odrážajú obavy alebo nedôveru. Ak niečo skutočne stojí za obavy, vyjadrite sa jasne a zreteľne. Nerozprávajte sa v hádankách.
     
  10. To nie je možné
    Do negatívnych vyjadrení patria aj ďalšie frázy, ako „to sa nedá spraviť“ alebo „to je nemožné“. Sú veľmi nákazlivé a šíria sa ako vírus. Namiesto týchto fráz radšej použite vetu: „Poďme sa pozrieť na ďalšie spôsoby, ako by sme to mohli vyriešiť.“
Viac o téme: Škoda Slová Používanie Vety Frázy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy