V nedeľu pravidelne pracuje každý piaty zamestnaný Slovák

Slováci nezaháľajú večer, ani v noci.Slováci nezaháľajú večer, ani v noci. Zdroj: thinkstock.com

Slováci sú pracujúci národ a v zamestnaní trávia aj v nedeľu. Nezaháľajú dokonca ani počas večerov a v noci. K najväčším pracantom patria aj Íri a Holanďania. Ako sú na tom ostatné národy?

Pracujú aj vtedy, keď ostatní relaxujú. Klasický päťdňový pracovný týždeň im nič nehovorí. Reč je o Slovákoch, ktorí vo svojej práci trávia pravidelne aj sobotu či nedeľu. Dôvodom práce cez víkend býva zväčša bezpečnosť a starostlivosť o ľudí, v iných prípadoch zase vyhráva biznis či kariéra. Medzi „víkendovými pracantmi“ nájdeme lekárov, policajtov, hasičov, ale aj predavačov, čašníkov či novinárov. Pracovné víkendy ale nie sú raritou ani v prípade úradníkov či bankárov. Pre mnohých Slovákov je však dobre známa nielen práca cez víkend, ale aj práca v noci či po večeroch. V analýze sme vychádzali z údajov štatistického úradu EÚ (Eurostat).

Každý štvrtý Slovák vlani pravidelne chodil do práce aj v sobotu. Napriek tomu však za európskym priemerom zaostávame. V EÚ totiž trávi soboty pravidelne v práci v priemere 27 % pracujúcich obyvateľov a v eurozóne až takmer 29 %. Najvyšší podiel (vyše 40 %) zamestnaných občanov pracujúcich v sobotu zaznamenalo vlani Grécko.  Naopak, sobota strávená v práci je takpovediac „fikciou“ hlavne pre Portugalcov (len 8 %).

Vo všetkých krajinách EÚ sú pracovné soboty oveľa častejšie ako pracovné nedele. Nedeľný obed s rodinou si vlani z pracovných dôvodov musela pravidelne odpúšťať takmer pätina našich zamestnancov (19,3 %). V rámci EÚ tak patríme spolu s Írskom a Holandskom medzi trojicu krajín s najvyšším podielom pravidelne pracujúcich počas nedele. Európsky priemer sa pohybuje na úrovni necelých 15 %, čo znamená, že pracovné nedele dobre pozná približne každý siedmy zamestnaný Európan. V nedeľu do práce takmer vôbec nechodia Portugalci (len necelých 5 % zamestnancov). Menej ako desatinu zamestnancov pravidelne pracujúcich počas nedele však vykázali aj susedné Maďarsko a Poľsko, ale aj Luxembursko, Chorvátsko či Bulharsko.

Pravidelné pracovné víkendy sa týkajú oboch pohlaví. Soboty trávi v robote pravidelne každý štvrtý zamestnaný muž, ale aj každá štvrtá zamestnaná žena. V nedeľu pravidelne pracuje 20 % zamestnaných mužov a 18 % pracujúcich žien. S rastúcim vekom sa podiel Slovákov pracujúcich cez víkend postupne znižuje. Napríklad podiel tých, ktorí pravidelne pracujú v nedeľu klesá od 23 % (vo veku do 24 rokov) až po cca 18 % (vo veku nad 55 rokov).

Okrem víkendu stráveného v robote je pre väčšinu Slovákov nepredstaviteľná aj práca v noci. Na Slovensku pritom chodí pravidelne na „nočnú“ približne každý šiesty zamestnaný Slovák (15,9 %), čo je jednoznačne najväčší podiel v rámci všetkých ekonomík EÚ. V žiadnej inej krajine EÚ nedosiahol podiel „nočných zamestnancov“ dvojciferné číslo. Pravidelne v noci do práce chodí ešte vyše 8 % zamestnaných Malťanov, Nemcov a Holanďanov. Naopak, nočnú prácu takmer vôbec nepoznajú Chorváti, kde v noci zarezáva len 1,5 % zamestnancov.

Trávite večery s rodinou alebo priateľmi pri filme alebo dobrom jedle? Nuž takýchto príjemných chvíľ sa pravidelne vzdáva každý štvrtý Slovák (25,4 %), nakoľko večery trávi na svojom pracovisku. Ako práca v noci, tak aj práca vo večerných hodinách je u nás rozšírenejšia než vo väčšine krajín únie. V tomto pomyselnom rebríčku sa totiž pred nami umiestnili už len Gréci, Holanďania a Nemci. Podobne ako nočnú prácu, ani pravidelnú prácu po večeroch takmer vôbec nevykonávajú Chorváti (3,9 %).

Najväčší podiel zamestnaných obyvateľov krajín ÉU pracujúcich v nedeľu:

  1. Írsko (20,1 %)
  2. Holandsko (19,4 %)
  3. Slovensko (19,3 %)
  4. Veľká Británia (18,5 %)
  5. Dánsko (17,9 %)
  6. Fínsko (17,4 %)
  7. Grécko (17 %)
  8. Rumunsko (17 %)
  9. Španielsko (16,1 %)
  10. Malta (16,1 %)

Viac o téme: Práca Zamestnanci Nedeľa Večer Víkend Pracujúci v nedeľu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poštová banka, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy