10 rýchlych lekcií do života pre čerstvých absolventov

Realita na Slovensku nenahráva zamestnanosti mladých ľudí. Patria do skupiny ľudí, ktorým trvá najdlhšie obdobie, kým sa zamestnajú.Realita na Slovensku nenahráva zamestnanosti mladých ľudí. Patria do skupiny ľudí, ktorým trvá najdlhšie obdobie, kým sa zamestnajú. Zdroj: thinkstock.com

Pre mnohých absolventov škôl prichádza teraz chvíľa, na ktorú sa najviac tešia. Ukončia vzdelanie a vrhnú sa do ďalšej životnej etapy. Čaká ich celoživotná práca. Pre niektorých je to moment, kedy rozmýšľajú aj nad osamostatnením a vrhnú sa do reality všetkými „nohami“ aj „rukami“.

 
  1. Žite s rodičmi tak dlho, ako je to možné
    Po ukončení školy vás čaká práca, práca a práca. Budete pracovať po zvyšok svojho života. Preto odporúčame investovať čo najviac do vzdelania ešte pred nástupom do práce. Vzdelávať sa budete samozrejme aj počas práce, ale prvotnou investíciou – vzdelaním si zvýšite svoju trhovú cenu. Počas práce budete zarábať na auto, hypotéku a deti. Investujte preto teraz do seba, pokiaľ môžete. Ak nezískate prácu ihneď po ukončení školy, porozmýšľajte nad stážou v spoločnosti alebo nad dobrovoľníckou činnosťou, kde nazbierate pracovné skúsenosti. Činnosti, ktoré tu budete vykonávať si môžete napísať do vášho životopisu.
     
  2. Žite svoj vlastný sen, nie sen druhých
    V niektorých rodinách sa stáva, že rodičia vďaka svojim nesplneným snom nútia deti študovať na školách podľa ich predstáv. Svoj sen chcú žiť prostredníctvom svojich detí. Nie je to však správne. Každý človek by mal mať radosť z toho, čo vykonáva, nie len preto, že to od neho vyžaduje niekto iný. Nezabudnite preto na vaše poslanie. Čokoľvek budete robiť, mali by ste to vykonávať s radosťou a zanietením.
     
  3. Nebojte sa nových výziev a  vecí
    Jednu z najväčších chýb, ktorú robia mladí ľudia je taká, že v živote ľahšie akceptujú známe a poznané veci a neznámych sa boja. Mali by však robiť pravý opak. Nové veci by mali byť brané ako životné výzvy.
     
  4. Učte sa cudzie jazyky, hrajte na hudobný nástroj alebo praktizujte šport
    Koníčky môžete pestovať nielen počas školy, ale aj po nej. Pokiaľ nemáte deti, venujete sa sami sebe a je len na vás, ako si ukrojíte z vášho „koláča“, teda z vášho času. Každá jedna voľnočasová aktivita vo vás prebúdza nového ducha, dá vám novú inšpiráciu do práce a zároveň vás učí mať svoju životnú stratégiu alebo postoj. Všetko potom môžete zúročiť v práci.
     
  5. Neprestávajte sa učiť
    Celý život sa učíte. Učenie je jednoducho proces napredovania. Veľa mladých sa teší, že po ukončení školy sa nebudú musieť učiť. Učiť možno nie, ale vzdelávať áno. Až v reálnom živote si budú vyberať, v ktorých veciach sa chcú zdokonaliť a učenie prestane byť „učením“.
     
  6. Majte sa radi alebo pracujte na zmene, pokiaľ sa máte radi
    Ak máte radi sami seba, v živote vám ide ľahšie karta. Ak máte pocit, že sa nenávidíte, analyzujte prečo. Spomeňte si na moment, ktorý bol spúšťačom a prečo ste sa následne dostávali do situácii, v ktorých ste sa nenávideli. Veľa ľudí napríklad začalo fajčiť, pretože chceli zahnať svoj existujúci problém. Nečakali však,  že sa k nemu pridruží aj ďalší. A teda samotné fajčenie.
     
  7. Nežeňte sa príliš skoro
    Ľudia by sa mali vydávať alebo ženiť vo veku, kedy vedia kto sú a čo znamená manželstvo. Ak sa vydáte alebo oženíte v dvadsiatke alebo tridsiatke, nezabúdajte na to, že druhého človeka budete musieť prijať takého, aký je teraz.
     
  8. Hrajte, aby ste vyhrávali a vyhrávajte, aby ste hrali
    Hrať s cieľom vyhrať je jedno z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť. To vám umožní naplniť váš potenciál. Umožní vám to zlepšiť vás svet a vyvinúť vysoké nároky na všetky ostatných okolo vás. Budete rásť nielen vy, ale aj ľudia vo vašom okolí. Nezabúdajte ani na to, že najväčšou konkurenciou ste sám sebe.
     
  9. Nebuďte dokonalí
    Vyhrávať za každú cenu neznamená hrať špinavú hru a podvádzať. Ako budete dospievať a starnúť, zistíte, že veci sa budú meniť z absolútnych na relatívne. V mladosti bolo akceptované mierne prifarbovanie vecí, avšak v dospelosti už budete musieť všetko odôvodňovať a na vymýšľanie nebudete mať fantáziu.
     
  10. Užívajte si rodinu a priateľov, ktorých máte a nechajte si od nich poradiť
    Dnešná generácia mladých ľudí nepotrebuje žiadne rady do života. Všetko chcú zažiť na vlastnej koži a nepotrebujú k tomu žiadne varovanie, možno iba menší mentoring alebo koučing. Peniaze ani sláva nikdy nenahradia rodinu a priateľov, preto sa k nim v živote správajte s úctou a vážte si ich názory a rady.
     
Viac o téme: Deti Rodičia Mladí Absolvent Dospelý Absolventi Osamostatnenie Životné lekcie Po škole
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: LinkedIn.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy