Takto vyzeral pracovný deň slávnych ľudí

Koláž ikon z histórie.Koláž ikon z histórie. Zdroj: thinkstock.com

Práca nie je všetko a keď žijete iba raz, treba si deň naplno užiť. Medzi „neresti“ ikon z histórie patrí určite kúpanie na streche domu, prevážanie sa vo vozni s milenkou alebo pitie až päťdesiatich šálok kávy denne. A kedy teda pracovali?

Určite to poznáte, ak máte počas pracovného dňa veľké množstvo práce, neviete kde začať. Time manažment vám dá  zabrať, pretože sa musíte sami zorganizovať a určiť si priority, čo je prednejšie spraviť. Niekedy vám práca zasahuje do vášho súkromia a preto by ste si najradšej rozdelili deň na pracovné aktivity, súkromné povinnosti a oddych. Ak by ste si mohli rozdelil deň podľa vašich predstáv, ako by potom vyzeral?

Poďme sa pozrieť, ako trávili svoj deň niektoré ikony z histórie, ako napríklad skladateľ Ludwig van Beethoven, básnik Viktor Hugo, spisovateľ Honoré de Balzac a americký novinár a politik Benjamin Franklin. Niektorí mali naozaj veľmi špecifické rituály. Zoberme si iba takého Beethovena, ktorý si na prípravu rannej kávy starostlivo odčítal 60 kávových zŕn. Ak si myslíte, že vaše rána, keď vám do práce zazvoní budíček sú stresujúce, tak sa mýlite. Francúzsky spisovateľ Victor Hugo sa budil na výstrely z dela. Ďalší francúzsky spisovateľ Honoré de Balzac sa počas jeho života vyjadril, že praktizuje „orgie“ so svojou prácou, ktoré prerušuje relaxáciou a malým potešením. K svojim denným pôžitkom si dokonca doprial 50 šálok kávy. Určite to však vy neskúšajte.

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)

Ludwig van Beethoven (1770 Galéria fotiek (5) Zdroj: thinkstock.com

Ludwig van Beethoven bol nemecký skladateľ viedenskej klasiky flámskeho pôvodu a jeden z najvýznamnejších skladateľov v dejinách hudby. Jeho ranné rituály boli veľmi špecifické. Na raňajky si zvykol pripravovať kávu, ktorá pozostávala so 60 kávových zŕn, ktoré starostlivo vyberal do šálky. Potom sa venoval skladaniu a večeral so svojou ženou. Po večeri chodil na prechádzky, pri ktorých mu  „robila spoločnosť“ ceruzka a hudobný papier na zapisovanie nôt. Neskôr sa zastavil v miestnej taverne a čítal dennú tlač. Večer zvykol zakončiť pohárom piva a vodnou fajkou. Deň mal rozdelený nasledovne: 8 hodín spánku, 8 hodín kompozičná činnosť a zvyšok ďalšie aktivity.

Victor Hugo (1802 – 1885)

Victor Hugo (1802 – Galéria fotiek (5) Zdroj: thinkstock.com

Victor Hubo bol francúzsky básnik, prozaik, dramatik a politik. Ráno sa budil na výstrel z pevnosti. Prebrala ho však až ranná káva, listy od milenky Juliette Drouet a dve surové vajcia. Ďalším jeho netradičným rituálom bolo vykúpanie sa vo verejných kúpeľoch na streche domu. Obedovať zvykol s hosťami a potom vykonával náročné cvičenia na pláži. Jeho malou úchylkou boli každodenné návštevy holiča. So svojou milenkou trávil veľa voľného času. Vozil sa s ňou vo vozňoch vlaku. Tá ho dokonca sprevádzala na jeho cestách až do jej smrti, počas päťdesiatich rokoch. Neskoro večer zvykol Victor Hugo písať, vybavovať korešpondenciu a  písať listy pre Juliettu. Po celom dni si doprial osemhodinový spánok.

Honoré de Balzac (1799 – 1850)

Honoré de Balzac (1799 Galéria fotiek (5) Zdroj: thinkstock.com

Bol francúzsky spisovateľ a zároveň predstaviteľ realizmu a romantizmu. Po sedemhodinovou spánku sa rovnaký čas venoval písaniu, ktoré ho natoľko vyčerpalo, že dve hodiny si potom zdriemol. Aby potom dokázal ďalších šesť hodín písať, vypil okolo 50 šálok čiernej kávy za deň. Denne pol hodinu cvičil a ďalšiu hodinu a pol prijímal hostí alebo sa venoval očiste tela.

 

 

 

Benjamin Franklin (1706 – 1790)

Benjamin Franklin (1706 – Galéria fotiek (5) Zdroj: thinkstock.com

Benjamin Franklin bol americký nakladateľ, novinár, autor, filantrop, vedec, diplomat a objaviteľ. Svoj pracovný deň mal presne premyslený a žiadnu hodinu nepremrhal. Na začiatku každého rána sa spýtal sám seba: Čo dobrého môžem dnes vykonať?  Poďakoval sa Bohu, naraňajkoval sa a mohol sa na štyri hodiny pustiť do práce, potom sa posilnil jedlom, čítal a opäť pracoval štyri hodiny. Po práci nasledoval čas na oddych, hudbu, konverzáciu, večeru a vyhodnotenie celého dňa. Svoj deň zakončil vetou: Čo dobrého som dnes vykonal?

 

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Práca Spánok Deň Franklin Slávni Slávny Hugo Pracovný deň Návyky Beethoven Rituály Ľudia z histórie Balzac
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: huffingtonpost.com, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy