7 prejavov správania, ktoré podľa psychológie signalizujú, že máte do činenia s neuveriteľne rozmaznaným človekom

Predstavte si túto situáciu: Vy a váš dlhoročný kolega alebo kolegyňa sa po prvýkrát rozhodnete ísť na spoločnú dovolenku. Vždy ste sa v práci aj mimo nej dobre bavili, takže sa tešíte na čas strávený mimo domu. Ale ako dni plynú a vy sa delíte o hotelovú izbu, začnete si všímať správanie, ktoré vás zaskočí. Zdá sa, že vaša kamarátka od vás očakáva, že urobíte všetko, od podržania dverí až po objednávanie jedla. Máte pocit, že neberie do úvahy vaše pocity ani potreby.

Najprv to odbijete a myslíte si, že je to možno len vaša predstavivosť. Ale ako dovolenka pokračuje, toto správanie je čoraz zjavnejšie. Nemôžete si pomôcť, ale napadne vás, či váš priateľ nie je trochu rozmaznaný. Možno sa začnete pýtať sami seba: "Aké sú príznaky toho, že je niekto naozaj rozmaznaný?"

Vtedy si uvedomíte, že správanie vášho priateľa nie je len jednorazová záležitosť. Je to vzorec, ktorý je čoraz ťažšie ignorovať.

  • Očakávanie všetkého: Pocit, že ste osobným sluhom, od ktorého sa vždy očakáva, že urobí aj tie najmenšie úlohy, signalizuje náročnosť a nedostatok ohľaduplnosti voči ostatným.
  • Uprednostňovanie seba: Ignorovanie preferencií a potrieb neustále naznačuje egocentrický postoj a nedostatok empatie.
  • Neschopnosť podeliť sa: Vždy si berie viac, ako je jeho spravodlivý podiel, či už ide o jedlo alebo pozornosť, svedčí o majetníckom postoji a nedostatku empatie.
  • Záchvaty hnevu u dospelého človeka: Silné reakcie, keď nie je všetko podľa ich predstáv, svedčia o slabej regulácii emócií, ktorá pravdepodobne pramení z toho, že sa im vždy vyhovelo.
  • Netrpezlivosť: Prejavuje sa nedostatkom trpezlivosti, najmä v situáciách, ktoré si vyžadujú čakanie, čo poukazuje na potrebu okamžitého uspokojenia.
  • Náročnosť: Presvedčenie, že svet im dlhuje osobitné zaobchádzanie bez námahy, poukazuje na narcistické sklony a skreslený pohľad na realitu.
  • Nedostatok vďačnosti: Nevyjadrenie vďaky alebo neuznanie láskavosti podkopáva vzťahy a poukazuje na jednostrannú dynamiku.

Úprimné a otvorené riešenie týchto prejavov môže viesť k osobnému rastu a posilneniu vzťahov. Je dôležité zvoliť si spôsob, ako sa týmto problémom postaviť, či už prostredníctvom komunikácie, alebo rozhodnutia dištancovať sa od toxickej dynamiky. V konečnom dôsledku môže rozpoznanie týchto znakov pomôcť efektívnejšie sa orientovať vo vzťahoch a podporiť hlbšie pochopenie empatie a emocionálnej inteligencie.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy