Dilema performance managementu: Ako dosiahnuť lepšie prepojenie a fokus

Branislav Vargic, riaditeľ odboru ľudských zdrojov - Tatra bankaBranislav Vargic, riaditeľ odboru ľudských zdrojov - Tatra banka Zdroj: red.

Niet pochýb, že performance management je jedným z kľúčových procesov riadenia výkonnosti organizácie. Stanovovanie cieľov a následne sledovanie a vyhodnocovanie ich plnenia je alfou a omegou fungovania organizácií. Takýmto spôsobom fungujú aj v Tatra banke, o čom porozpráva riaditeľ odboru ľudských zdrojov Branislav Vargic.

V súvislosti s Performance managementom sa už dlhšiu dobu v Tatra banke zaoberáme otázkami nasledovného typu: Ako zjednotiť stanovovanie cieľov tak, aby nebolo roztrieštené, ale aby individuálne ciele od vrcholového managementu až po radového zamestnanca naozaj smerovali a napomáhali k plneniu cieľov organizácie? Ako dosiahnuť správny rytmus fungovania organizácie, keď jedna časť firmy v rámci riadenia výkonu funguje na kvartálnych obchodných plánoch, ale zvyšok na ročných cieľoch? Ako primäť prostredníctvom systému performance managementu manažérov k tomu, aby prioritizovali svoje činnosti nielen v prepojení na svoje ciele prípadne na ciele svojho oddelenia, ale aj na (strategické) priority banky? Ako riešiť dilemy prípadov protichodných cieľov (v banke napr. risk vs. obchod)?

V Tatra banke nám napomáhajú riešiť tieto dilemy najmä:

  1. Stanovovanie tzv. 90 dňových cieľov.
  2. Každoročná kalibrácia cieľov 50 top manažerov banky.
  3. KPI menu ako nástroj na riadenie “aligmentu” cieľov celej organizácie.

Viac o tejto téme sa môžete dozvedieť na 6. ročníku konferencie Rozvoj ľudských zdrojov, ktorá sa uskutoční 19.-20.3. 2015 v Bratislave, v konferenčných priestoroch Slovenskej sporiteľne na Tomášikovej 48.

Branislav Vargic, riaditeľ odboru ľudských zdrojov - Tatra banka

Vyštudoval Fakultu Managementu Univerzity Komenského v Bratislave, špecializácia Riadenie organizácii a riadenie ľudských zdrojov. V rámci doktorandského štúdia absolvoval dlhodobé študijné pobyty na Cornell University v USA, IESE Business School v Barcelone a na Erasmus University v Rotterdame. Počas doktorandských štúdii spolupracoval ako externý konzultant s mnohými spoločnosťami najmä z farmaceutického, IT-telekomunikačného a finančného sektora, publikoval v domácich aj zahraničných akademických časopisoch a prednášal na Fakulte managementu UK, ako aj na RICEBA Business School v Rige. 

Po úspešnej obhajobe doktorandskej práce (Ph.D.) v roku 2004 začal pracovať pre medzinárodnú konzultačnú spoločnosť Hay Group, kde sa špecializoval na poradenské služby v oblastiach systémov odmeňovania, rozvoja leadershipu, performance managementu a ďalších. V rámci projektov spolupracoval s mnohými spoločnosťami v strednej a východnej Európe. V roku 2007 sa stal Senior konzultantom a od roku 2009 pôsobil ako Managing konzultant. Zároveň bol Leadership&Talent practice leader pre strednú a východnú Európu. 

V roku 2011 nastúpil na pozíciu riaditeľa odboru riadenia ľudských zdrojov v Tatra banke. Aj v súčasnosti prednáša na Fakulte Managementu Univerzity Komenského a na Viedenskej Technickej Univerzite v rámci MBA programu v spolupráci s STU v Bratislave. Je prezidentom HRcomm – Združenia pre riadenie a rozvoj ľudských zdrojov.

Viac o téme: Tatra banka Workshop PR článok HRDA Branislav vargic
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: PR článok, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy