Na čo 'letia' zamestnanci? Vzdelávanie, kariérny rast a odmeňovanie

Angažovanosť zamestnancov je prioritou talent manažmentu v SR.Angažovanosť zamestnancov je prioritou talent manažmentu v SR. Zdroj: thinkstock.com

Firmy potrebujú spokojných zamestnancov, aby znížili fluktuáciu. Prieskumom sa zistilo, že spoločnosti sa sústreďujú na rozvoj vedúcich pracovníkov a udržujú si talentovaných zamestnancov aj napriek ich stúpajúcim sa nárokom.

Najväčšou prioritou talent manažmentu v roku 2014 je pre 57 % firiem na Slovensku angažovanosť zamestnancov. Od minulého roka narástol počet organizácií, ktoré venujú pozornosť tejto oblasti, o 19 %. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu poradenskej spoločnosti PwC.

"Firmy si uvedomujú, že zvýšená angažovanosť zamestnancov zvyšuje návratnosť investícií do ľudského kapitálu a znižuje fluktuáciu. Na identifikáciu primárnych indikátorov, ktoré na mieru angažovanosti vplývajú, využívajú firmy najmä prieskumy angažovanosti. Tento nástroj im pomáha robiť správne rozhodnutia ohľadom pracovnej sily – či už v oblasti vzdelávania, kariérneho rastu či odmeňovania," zdôvodnila konzultantka PwC Patrícia Šimák Badačová.

K ďalším oblastiam, na ktoré sa spoločnosti sústreďujú, patrí motivácia a spokojnosť zamestnancov (51 %), rozvoj vedúcich pracovníkov (49 %), riadenie pracovného výkonu (45 %) a udržanie talentovaných zamestnancov (40 %). Najväčší nárast oproti vlaňajšku na úrovni 17 % zaznamenala oblasť udržania talentovaných pracovníkov vzhľadom na to, že nároky na zabezpečenie a udržanie najlepších ľudí v organizáciách sa každoročne zvyšujú.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že iniciátorom aktivít v oblasti talent manažmentu je v spoločnostiach primárne oddelenie ľudských zdrojov (68 %), ktoré týmito aktivitami trávi 10 až 25 % času. Pri formovaní stratégie talent manažmentu a realizácii jednotlivých aktivít 55 % spoločností využíva kombináciu interných a externých zdrojov.

Naopak, oblasti, ktorým účastníci prieskumu plánujú v tomto roku venovať minimálnu alebo žiadnu pozornosť, sú hodnotiace a rozvojové centrá, ako aj nastavenie kompetenčného modelu.

 

Viac o téme: Prieskum Domáce Vzdelávanie Odmeňovanie Kariérny rast PwC Talent manažment
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy