Fluktuácia špičkových manažérov je nižšia

Fluktuácia špičkových manažérov v Nemecku, Rakúsku a vo Švajčiarsku je nižšia.Fluktuácia špičkových manažérov v Nemecku, Rakúsku a vo Švajčiarsku je nižšia. Zdroj: photl.com

Fluktuácia špičkových manažérov v Nemecku, Rakúsku a vo Švajčiarsku je zreteľne nižšia než v iných častiach sveta. Kým v týchto krajinách vydržia šéfovia v kresle 7,6 roka, v ostatnej Európe vydržia je to v priemerne 5,2 roka.

Šéfovia firiem v Nemecku, Rakúsku a vo Švajčiarsku sedia pevnejšie v kreslách než v minulosti. DPA sa odvoláva na správu strategickej poradenskej spoločnosti Booz & Company zverejnenú v Mníchove.

Vlani odišlo z 300 najväčších podnikov v regióne 11,7 % predsedov ich správnych rád. V porovnaní s predvlaňajškom došlo k poklesu tohto dôležitého ukazovateľa o 5 percentuálnych bodov. Autori štúdie konštatujú, že fluktuácia špičkových manažérov v Nemecku, Rakúsku a vo Švajčiarsku je zreteľne nižšia než v iných častiach sveta. Podľa nich možno pokladať región za "baštu stability".

Napriek pomerne nízkej fluktuácii sa dĺžka pôsobenia predsedov správnych rád znížila z predvlaňajších 7,6 roka na minuloročných 6,2 roka. V ostatnej Európe vydržia šéfovia v kresle priemerne 5,2 roka a ich priemerný vek pri odchode z funkcie dosahuje 57,5 roka. Sú o rok mladší ako ich odchádzajúci kolegovia v Nemecku, Rakúsku a vo Švajčiarsku.

Základom relatívnej stability vo vrcholovom manažmente firiem v regióne, v ktorom sa hovorí po nemecky, sa stala dobrá hospodárska situácia podnikov, ich premyslené výrobné plány, inovačné opatrenia, konkurencieschopnosť a podnikanie so ziskom.

V Nemecku, Rakúsku a vo Švajčiarsku špičkoví manažéri zväčša neprichádzajú o kreslo nečakane. Ich odchod sa dlhodobo pripravuje a na funkciu sa popri nich chystajú aj ich nástupcovia. Uviedol to Klaus-Peter Gushurst z Booz & Company. Súčasne sa v nich objavuje čoraz viac manažérov rozličných národností. Už viac ako 30 % šéfov firiem pochádza z nenemeckého priestoru.

Spoločnosť Booz & Company vypracovala štúdiu o personálnej stabilite vo firmách už dvanástykrát po sebe. Celkovo za ten čas preskúmala po celom svete 2689 podnikov. Pozornosť venuje ich celkovej situácii v čase výmeny predsedu správnej rady a aj ostatným okolnostiam, ktoré s ňou súvisia.
 

Viac o téme: Práce Dĺžka Manažéri Priemerná Fluktuácia Špičkoví
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy