Oprášte konečne svoj životopis: Nikdy neviete, kedy sa vám môže hodiť

Chcete obstáť pri výberovom konaní? Uvažujete o zmene zamestnania? Začnite dôkladnou previerkou starého CV. Starostlivo zostavený a aktualizovaný životopis vám môže pomôcť dostať sa k lepšej práci.

Prečo je dobré raz za čas prepracovať životopis

Nad životopisom sa môžete zamyslieť, aj keď práve novú prácu nehľadáte. Nikdy totiž neviete, čo vám život prinesie. A keď to náhodou bude možnosť získať lepšiu prácu, na ktorú bude potrebné pružne reagovať, budete pripravení. 

Vďaka aktualizácii tiež zistíte, ako a kam ste sa v práci posunuli, koľko nového ste sa naučili, v čom ste sa zlepšili. Pomôže vám to uvedomiť si, čo vás baví či nebaví, a navyše si pri tom môžete zdvihnúť sebavedomie, čo sa vždy hodí. 

Aktualizujte prax

Nie je potrebné uvádzať do životopisu všetky zamestnania a brigády, ktorými ste prešli od roku 1994. Vymažte tie najstaršie a nechajte v ňom len pozície maximálne desať rokov staré. Ako prvé napíšte súčasnú pozíciu a dole pod ňu v chronologickom poradí pozície predchádzajúcej.

Iba v prípade, že ste napríklad posledné dva roky robili inú prácu, než väčšinu svojho pracovného života, a teraz by ste sa k pôvodnej profesii chceli vrátiť, zostavte pozície do CV trochu inak. Na prvé miesto napíšte poslednú pozíciu, na ktorej ste robili „ starú “ prácu. Nezabudnite k nej napísať poctivo od kedy do kedy ste sa jej venovali. Nevadí, že dátum bude končiť napríklad rokom 2022. Súčasnú pozíciu napíšte nakoniec zoznamu a oddeľte ho nadpisom „ Iné pracovné skúsenosti “ .    

Pochváľte sa novými zručnosťami 

Absolvovali ste nové školenia? Urobili ste si vodičák, zlepšili ste sa v angličtine? Alebo ste pribrali nejakú činnosť k náplni práce, ktorú ste spočiatku u zamestnávateľa nerobili? Určite pripíšte do životopisu aj tieto skutočnosti. To isté platí aj pre brigádu, ktorú ste si vzali bokom na privyrobenie, avšak iba ak súvisí s prácou, ktorú by ste mali zastávať. Iné brigády nebudú pre potenciálneho zamestnávateľa príliš relevantné. 

Popíšte náplň práce 

Aj keď sa vám môže zdať, že je zbytočné písať, čo ste v práci konkrétne robili, mýlite sa. Skladník vo firme „A“ môže mať rozdielnu náplň práce aj postupy alebo používať iné nástroje ako skladník z firmy „B“. Výčtom jednotlivých úloh sa odlíšite od ostatných kandidátov a možno pred nimi získate aj náskok. Preto prehľadne, napríklad v dvoch alebo troch vetách, vždy oddelených odrážkami, popíšte, čo ste mali na starosti, s čím ste pracovali, prípadne aké programy či aplikácie ste používali. 

Vymeňte slová

Často aj jednoduchou výmenou slov môžete vzbudiť väčší záujem zamestnávateľov. Pokiaľ vymeníte mdlé slová za údernejšie, budete pôsobiť sebavedomejšie. Treba slovo „asistovať“. Keď niekto asistuje, predstavíte si ho najskôr ako pomáhača, ktorý stojí na vedľajšej koľaji. Nahraďte ho slovom „zastupovať“, „ sprostredkovávať “ alebo „podporovať“, čo je vo výsledku síce rovnaké, ale pri použití týchto výrazov si predstavíte niekoho dôležitého. Podobný rozdiel vo vnímaní je pri slovese „zabezpečovať“. Dá sa nahradiť oveľa sebavedomejšími výrazmi, ako je napr. „zabezpečovať“, „ poskytovať“ alebo „zaručovať“. 

Prechádzať aktuálne ponuky práca môžete, aj keď žiadnu momentálne nehľadáte. Napríklad vás niektorá zaujme tak, že začnete premýšľať o zmene.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás. 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy