Nedostali ste výplatu? Žiadajte poisťovňu o preplatenie

O dávku pri nevyplácaní mzdy môže požiadať aj zamestnanec pracujúci na dohodu alebo študent.O dávku pri nevyplácaní mzdy môže požiadať aj zamestnanec pracujúci na dohodu alebo študent. Zdroj: photl.com

V prípade, že sa firma dostane do platobnej neschopnosti a nie je schopná niekoľko mesiacov vyplácať mzdy, zamestnanci si toto obdobie môžu "vykryť" dávkou garančného poistenia so Sociálnej poisťovne. Maximálna výška dávky je v súčasnosti vo výške 2415 eur.

Dávku poskytuje Sociálna poisťovňa z garančného poistenia a je určená na uspokojenie mzdových nárokov zamestnancov.

 

"Nárok na dávku garančného poistenia má zamestnanec, ktorému platobne neschopný zamestnávateľ nevyplatil príjem," priblížil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Môže o ňu požiadať aj zamestnanec, ktorý pracuje na dohodu o vykonaní práce, taktiež si ju môžu nárokovať študenti - brigádnici na dohodu, ako aj člen družstva, ktorý je v pracovnom vzťahu k družstvu.

Dávku môže zamestnanec čerpať po splnení niekoľkých podmienok. V prvom rade musí zamestnávateľ podať návrh na vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu. Za deň vyhlásenia konkurzu firmy sa považuje deň doručenia návrhu príslušnému súdu. Až potom môže zamestnanec podať žiadosť SP o priznanie tejto dávky.

"Podmienkou nároku na dávku nie je skončenie pracovnoprávneho vzťahu, ten môže trvať naďalej. Podmienkou nie je ani to, aby zamestnávateľ poistné na garančné poistenie aj v skutočnosti platil. Ak si zamestnávateľ túto povinnosť neplní, neohrozí to nárok zamestnanca na dávku," dopĺňa Višváder.

Ako postupovať pri vybavení žiadosti?

Keď si chce zamestnanec túto dávku vybaviť, musí podať žiadosť v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste evidencie zamestnávateľa. To znamená, že ak zamestnanec s trvalým pobytom napríklad v Košiciach pracuje vo firme so sídlom v Bratislave, nárok na dávku si bude uplatňovať v pobočke Sociálnej poisťovne v Bratislave. Žiadosť si musí zamestnanec podať do 60 dní od vzniku platobnej neschopnosti firmy, v ktorej pracoval, alebo od skončenia pracovnoprávneho vzťahu. Uvedie si v nej výšku neuspokojených nárokov a obdobie, za ktoré mu ich firma nevyplatila. Výšku nevyplatených miezd mu však musí potvrdiť zamestnávateľ.

Zamestnanec môže od SP požadovať v rámci tejto dávky vyplatenie neuspokojených nárokov najviac za tri mesiace.

"Obdobie, z ktorého sa môžu požadovať tri mesiace, je obdobie posledných 18 mesiacov trvania pracovnoprávneho vzťahu predchádzajúci začiatku platobnej neschopnosti alebo dňu skončenia pracovnoprávneho vzťahu z dôvodu platobnej neschopnosti zamestnávateľa," dodáva Višváder.

Maximálna výška dávky, ktorú môže SP zamestnancom vyplatiť, je v súčasnosti vo výške 2415 eur. Dávku vyplatí SP žiadateľovi jednorazovo.

Viac o téme: Poistenie Domáce Poisťovňa Mzda Výplata Sociálna Príjem SP Nevyplatenie Garačné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy