Môže zamestnávateľ znížiť plat dohodnutý v pracovnej zmluve?

Zákonník práce neumožňuje jednostranné zníženie mzdy.Zákonník práce neumožňuje jednostranné zníženie mzdy. Zdroj: photl.com

Pracujem v súkromnej ambulancii ako zdravotná sestra. Mám nárok na odstupné, ak odmietnem podpísať zníženie platu kvôli neplneniu limitu zo zdravotných poisťovní a je potrebné zníženie platu upraviť dodatkom k pracovnej zmluve alebo inou písomnou formou?

Poradňa: Najčastejším spôsobom zníženia mzdy je dohoda o zmene pracovných podmienok podľa § 54 Zákonníka práce. Mzda a forma odmeňovania musí byť uvedená v pracovnej zmluve so zamestnancom alebo musia byť mzdové podmienky dohodnuté v kolektívnej zmluve dohodnutej s odborovým orgánom. Zmena dojednanej mzdy je považovaná za dohodu o zmene pracovných podmienok, ktorá musí byť vyhotovená písomne a to v písomnom dodatku k pracovnej zmluve alebo v písomnej dohode o zmene pracovnej zmluvy. Zákonník práce neumožňuje jednostranné zníženie mzdy.

K zníženiu mzdy zamestnanca môže dôjsť v spoločnostiach, v ktorých pôsobia zástupcovia zamestnancov, aj niektorým z nasledovných spôsobov: z dôvodu ekonomických problémov na strane zamestnávateľa môže zamestnávateľ využiť ustanovenie § 142  odsek 4 Zákonníka práce, ak zamestnávateľ vymedzil v písomnej dohode so zástupcami zamestnancov vážne prevádzkové dôvody, pre ktoré zamestnávateľ nemôže zamestnancovi prideľovať prácu. Jedná sa o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume určenej dohodou najmenej 60% jeho priemerného zárobku. V tomto prípade sa musí jednať o situáciu, kedy zamestnávateľ nemá možnosť zamestnancovi prideliť prácu pre vážne prevádzkové dôvody a súčasne aj o dohodu so zástupcami zamestnancov, ktorú nemožno nahradiť jednostranným rozhodnutím zamestnávateľa.

Ak zamestnanec a zamestnávateľ nedospejú k dohode o zmene pracovných podmienok, uvedené nezakladá zamestnávateľovi nárok na skončenie pracovného pomeru so zamestnancom. Zamestnávateľ môže daž zamestnacovi výpoveď z niektorých dôvodov uvedených v ustanovení § 63 ods. 1 Zakonníka práce.  Nárok na odstupné závisí od dôvodu výpovede a tejto téme sa venujeme v iných príspevkoch na našom portáli KarieraInfo.sk.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Plat Mzda Výplata Mzdy Zníženie Platu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy