Bojujete s každodennou únavou? Vplyv jarnej únavy na pracovný výkon

S jarou prichádza aj radosť z prvých slnečných lúčov, človek by povedal, že okolo seba bude mať samých vysmiatych ľudí. Príroda sa prebúdza, dni sa postupne predlžujú a už len tá predstava, že nemusíme vstávať za tmy, by nám mala vyčariť úsmev na tvári. No napriek tomu žiadne pozitívne emócie neprichádzajú a my sa cítime, akoby všetka ťarcha sveta visela na našich pleciach.

Máte pocit, že sa nedokážete v práci na nič sústrediť? Cítite sa neustále unavený a bez štipky energie? Najradšej by ste všetko nechali tak a nepohli sa z postele ani na krok? Nemusíte hneď maľovať čerta na stenu, nejedná sa o žiadne depresie, jednoducho si vás našla jarná únava.

Ako spoznám že sa jedná o jarnú únavu?

Jarná únava síce nie je žiadnou chorobou, ktorej by ste sa mali obávať, no napriek tomu dokáže znepríjemniť každodenné fungovanie. Najčastejším príznakom je únava a slabosť, ktorá nám bráni pokračovať v bežnom zabehnutom životnom tempe, na aký sme zvyknutý. Jarná únava sa často zamieňa s depresiou, no jedná sa len o prechodný stav súvisiaci s našim vnútorným nastavením a biorytmom. Vzniká v dôsledku nedostatku slnečného svetla počas zimného obdobia a pocit vyčerpanosti je len prirodzenou reakciou tela na zmeny dejúce sa v prírode. Tak ako príroda potrebovala dostatočný čas na prebúdzanie, tento čas potrebuje aj naše telo, aby si zvyklo na zmeny súvisiace s príchodom jari.

Ďalšie symptómy typické pre jarnú únavu, ktoré súvisia s pracovným výkonom:

  • problémy so sústredením sa a koncentráciou v dôsledku čoho plnenie našich každodenných úloh trvá omnoho dlhšie ako je našim štandardom
  • pocit melanchólie a zvýšená precitlivenosť na kritiku zo strany kolegov či nadriadených
  • zvýšená miera podráždenosti a nervozity vo vypätých situáciách, ktoré by sme za normálnych okolností riešili s nadhľadom
  • znížená chuť do jedla spôsobuje zabúdanie na pravidelný prísun energie a nevyhnutných živín v strave
  • nevysvetliteľný smútok, je sprievodná emócia počas celého pracovného dňa, či už sa týka príchodu do práce ale aj vytúženého odchodu domov
  • ťažkosti so zaspávaním a vstávaním spojené s negatívnymi myšlienkami na prácu a množstvom povinností

 

Ako sa zbaviť jarnej únavy?

Ako sme už spomínali, nie je žiadny dôvod na obavy, je to len krátkodobý stav, s ktorým vieme hravo zabojovať. Vyskúšajte niekoľko zaručeným tipov, ktoré vám pomôžu prekonať jarnú únavu a reštartovať organizmus po zime.

Kľúčom k úspechu je životospráva

Zdravý životný štýl je dôležitý nie len v období typickom pre jarnú únavu, ale počas celého roka.

  • mastné jedlá a dlhé zimné večery trávené v spoločnosti kalorických a mastných jedál zanechajú svoju daň. Začnite zmenou svojho jedálnička, zapojte nutrične vyváženú a bohatú stravu na vitamíny a živiny
  • zabudnite na zlozvyky ako ponocovanie a zaspávanie s mobilom v ruke, čím výrazne znižujete kvalitu vášho spánku
  • buďte aktívny počas celého dňa, vymeňte „ zimnú gaučovú kultúru“ za pobyt na čerstvom vzduchu, nemusíte sa na bicykli premávať ako Peter Sagan, alebo utekať ako jamajský majster šprintu Usain Bolt, aj menšia prechádzka dokáže divy, vyčistí vám myseľ a rozhýbe aj stuhnuté telo, najmä ak mate sedavé zamestnanie.

TIP na nutrične bohatú desiatu či menší snack do práce:

  • banány sú skvelým zdrojom energie vďaka obsahu tryptofánu
  • pomaranče, citróny a kivi sú bohaté na vitamín C a antioxidanty, posilňujú imunitný systém
  • mandle ako užitočný zdroj vitamínu E a B3 (niacínu) chránia telo pred oxidačným stresom
  • tekvicové semená sú bohaté na tryptofán, ktorý podporuje kľudný spánok a navyše obsahujú vysoké hodnoty minerálnych látok

Doprajte si po zime detox organizmu

Miesto rannej kávičky si doprajte v práci šálku bylinkového čaju. Pestrec mariánsky pôsobí na organizmus detoxikačne a zamedzuje dlhodobú únavu, okrem iného je obrovským prínosom pri boji proti migréne či rôznym alergiám typickým pre toto ročné obdobie. Veľmi účinné sú aj prípravky so ženšenom, najznámejšou čínskou bylinkou, ktorá posilňuje imunitný systém a je aj účinným antioxidantom.

Univerzálny návod na boj proti jarnej únave neexistuje. Základom je počúvať svoje telo a dopriať si dostatok oddychu, či už vo forme spánku alebo relaxu pri aktivitách, ktoré vás vnútorne obohacujú.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy