Je po pracovnej dobe. Už nerobím! Trend, ktorý sa udomácňuje vo firmách

Pracovné hovory cez víkend a na dovolenke? Nikdy. Odpovedať na e-maily po siedmej večer? Ani náhodou. Nadčasy? Zakázané slovo. Pokiaľ sa v tomto spoznávate, pracujete podľa súčasného trendu, ktorému sa hovorí quiet quitting.

Naproti tomu tridsaťpäťročná Zuzana z Bratislavy pracovný čas nikdy veľmi neriešila. Ako asistentka a produkčná bola zvyknutá byť neustále „na príjme“. Pracovala dlho do večera, často do noci, svoje dva mobilné telefóny neopúšťala ani v spálni. Na dovolenku neodchádzala bez notebooku a istoty, že tam bude mať kvalitné internetové pripojenie. Vydržala to dlho.

„Potom som začala mať problémy so spánkom, bola som nervózna, nespokojná, na všetkých som štekala. Mala som pocit, že nič nestíham a čím viac sa snažím, tým menej sa toho darí. Pridali sa pomerne vážne zdravotné komplikácie. Až som jedného dňa nevstala z postele,“ opisuje Zuzana, ako u nej začal typický syndróm vyhorenia, s ktorým sa stretávala vyše roka.

Zmenila miesto a v novom zamestnaní si rovno nastavila iné podmienky. „Dohodli sme sa na striktnom dodržiavaní pracovnej doby, mimo nej riešime len to, čo naozaj horí. Najťažšie bolo prehodiť si to v hlave a prinútiť samú seba, aby som večer ten notebook neotvárala, nechala telefón vypnutý a na prácu vôbec nemyslela,“ rozpráva s tým, že podobne ťažkou disciplínou bolo naučiť sa hovoriť „nie“ vo chvíľach, keď mala pocit, že jej pracovná kapacita je vyčerpaná. Moderným jazykom by sa dalo povedať, že začala praktizovať quiet quitting.

Ako kedysi, pred rokmi...
Anglický termín, ktorý sa prekladá ako „tichá výpoveď“, sa objavil len nedávno. „Pripisuje sa Bryanovi Creelymu, ktorý ho prvýkrát použil vo videu zverejnenom 4. marca 2022 na TikToku. Jeho príspevok sa stal virálnym nielen preto, že poukázal na rastúci problém na trhu práce: prepracovanosť, nevyvážený work-life balance a postupné vyhorenie.

Creely navyše navrhol riešenie. „Ak zamestnanec cíti, že mu práca prerastá cez hlavu, ale zároveň nechce svoje zamestnanie opustiť, má možnosť poľaviť a pracovať len toľko, koľko vyžaduje jeho pracovná zmluva,“ približuje Douda. Jednoducho nič nad rámec povinností: žiadne nadčasy, predchádzajúce príchody, práca za niekoho iného, ​​žiadny stres.

Takýto postoj samozrejme nie je na trhu práce žiadnou novinkou. Spomeňte na heslo: Robím len do výšky svojho platu... „Dalo by sa s vtipom povedať, že quiet quitting má v našom regióne dlhú tradíciu. Veď presne taký bol prístup k práci u veľkej časti populácie počas komunizmu, keď aj tak nešlo nič dosiahnuť, výrazne viac si zarobiť, nikto vás nemohol prepustiť a o kariérnom postupe rozhodovali iné zásluhy a prednosti ako tie pracovné.

Aby zostal čas na rodinu. A na zábavu
Teraz to možno vyzerá, že sa dnes zamestnanci chcú len „flákať“. Tak to ale väčšinou nie je. „Quiet quitting pasuje skôr na ľudí, ktorí sú veľmi aktívni v súkromnom živote a chcú minimalizovať energiu a čas v práci, aby ich mali čo najviac na svoje záľuby. Nemusí to byť teda o ničnerobení. Niektorí ľudia môžu naopak pracovať veľmi efektívne bez pauz a prokrastinácie.

Samozrejme záleží na konkrétnej profesii, niektoré tak vykonávať možno. U iných, hlavne tých založených na inováciách, zmenách, posúvaní hraníc, by takíto pracovníci mohli naraziť skôr na výpoveď než na pochopenie.

Generácie Y a Z na svoje psychické zdravie a well-being kladú väčší dôraz a snažia sa prípadným problémom už dopredu predchádzať. Najmä generácia Z si uvedomuje, aké je dôležité mať oddelený pracovný a osobný život. V pandémii sa mnohým ľuďom tieto dva svety často nechcene alebo nepozorovane spojili do jedného. Preto je pochopiteľné, že teraz cíti oveľa väčšiu potrebu ich opäť oddeliť a svoju pozornosť zamerať na vlastnú pohodu, svojich blízkych a seba samých.

ilustračná snímka
ilustračná snímka | foto:  Profimedia.cz

Naproti tomu tridsaťpäťročná Zuzana z Prahy pracovný čas nikdy veľmi neriešila. Ako asistentka a produkčná bola zvyknutá byť neustále „na príjme“. Pracovala dlho do večera, často do noci, svoje dva mobilné telefóny neopúšťala ani v spálni. Na dovolenku neodchádzala bez notebooku a istoty, že tam bude mať kvalitné internetové pripojenie. Vydržala to dlho.

„Potom som začala mať problémy so spánkom, bola som nervózna, nespokojná, na všetkých som štekala. Mala som pocit, že nič nestíham a čím viac sa snažím, tým menej sa toho darí. Pridali sa pomerne vážne zdravotné komplikácie. Až som jedného dňa nevstala z postele,“ opisuje Zuzana, ako u nej začal typický syndróm vyhorenia, s ktorým sa stretávala vyše roka.

Zmenila miesto av novom zamestnaní si rovno nastavila iné podmienky. „Dohodli sme sa na striktnom dodržiavaní pracovnej doby, mimo nej riešime len to, čo naozaj horí. Najťažšie bolo prehodiť si to v hlave a prinútiť samú seba, aby som večer ten notebook neotvárala, nechala telefón vypnutý a na prácu vôbec nemyslela,“ rozpráva s tým, že podobne ťažkou disciplínou bolo naučiť sa hovoriť „nie“ vo chvíľach, keď mala pocit, že jej pracovná kapacita je vyčerpaná. Moderným jazykom by sa dalo povedať, že začala praktizovať quiet quitting.

Ako kedysi, pred rokmi...
Anglický termín, ktorý sa prekladá ako „tichá výpoveď“, sa objavil len nedávno. „Pripisuje sa Bryanovi Creelymu, ktorý ho prvýkrát použil vo videu zverejnenom 4. marca 2022 na TikToku. Jeho príspevok sa stal virálnym nielen preto, že poukázal na rastúci problém na trhu práce: prepracovanosť, nevyvážený work-life balance a postupné vyhorenie,“ vysvetľuje vznik nového slovného spojenia Petr Douda, tlačový hovorca spoločnosti Randstad ČR.

Creely navyše navrhol riešenie. „Ak zamestnanec cíti, že mu práca prerastá cez hlavu, ale zároveň nechce svoje zamestnanie opustiť, má možnosť poľaviť a pracovať len toľko, koľko vyžaduje jeho pracovná zmluva,“ približuje Douda. Jednoducho nič nad rámec povinností: žiadne nadčasy, predchádzajúce príchody, práca za niekoho iného, ​​žiadny stres.

Takýto postoj samozrejme nie je na trhu práce žiadnou novinkou. Spomeňte na heslo: Robím len do výšky svojho platu... „Dalo by sa s vtipom povedať, že quiet quitting má v našom regióne dlhú tradíciu. Veď presne taký bol prístup k práci u veľkej časti populácie počas komunizmu, keď aj tak nešlo nič dosiahnuť, výrazne viac si zarobiť, nikto vás nemohol prepustiť ao kariérnom postupe rozhodovali iné zásluhy a prednosti ako tie pracovné,“ pripodobňuje prednovembrovú pracovnú morálku súčasnému trendu Jiří Halbrštát , manažér náboru a marketingu ManpowerGroup.

Aby zostal čas na rodinu. A na zábavu
Teraz to možno vyzerá, že sa dnes zamestnanci chcú len „flákať“. Tak to ale väčšinou nie je. „Quiet quitting pasuje skôr na ľudí, ktorí sú veľmi aktívni v súkromnom živote a chcú minimalizovať energiu a čas v práci, aby ich mali čo najviac na svoje záľuby. Nemusí to byť teda o ničnerobení. Niektorí ľudia môžu naopak pracovať veľmi efektívne bez pauz a prokrastinácie. Pre zamestnávateľov to tak nemusí byť vlastne zle,“ uvažuje Jiří Halbrštát.

Samozrejme záleží na konkrétnej profesii, niektoré tak vykonávať možno. U iných, hlavne tých založených na inováciách, zmenách, posúvaní hraníc, by takíto pracovníci mohli naraziť skôr na výpoveď než na pochopenie.

„Generácie Y a Z na svoje psychické zdravie a well-being kladú väčší dôraz a snažia sa prípadným problémom už dopredu predchádzať. Najmä generácia Z si uvedomuje, aké je dôležité mať oddelený pracovný a osobný život. V pandémii sa mnohým ľuďom tieto dva svety často nechcene alebo nepozorovane spojili do jedného. Preto je pochopiteľné, že teraz cíti oveľa väčšiu potrebu ich opäť oddeliť a svoju pozornosť zamerať na vlastnú pohodu, svojich blízkych a seba samých,“ vysvetľuje možné korene nového prístupu k práci Honza Klusoň, CEO spoločnosti Welcome to the Jungle.

Quiet quitting však nie je trendom iba medzi mladými ľuďmi. Môže zaujať aj starších pracovníkov – napríklad tých, ktorí prešli vyhorením, psychickými problémami v dôsledku veľkej pracovnej záťaže, alebo takých, ktorí nemajú ambície získať vyššiu pozíciu. A tak sa rozhodli, že utlmia svoju pracovnú aktivitu na minimum nutného.

Iný spôsob motivácie
A čo na súčasný trend hovoria zamestnávatelia? Väčšina ho vníma primárne ako stratu motivácie. Doteraz totiž boli firmy u svojich zamestnancov zvyknuté na väčšiu pracovnú ústretovosť a tento krok sa často stretáva s nepochopením. Zamestnanec, ktorý si uvedomuje svoje hranice a pracovné nasadenie a zároveň je v tomto ohľade rešpektovaný svojim zamestnávateľom, sa stáva spoľahlivejším a stálejším členom pracovného kolektívu. Navyše obe strany vedia úplne presne, čo môže jedna od druhej očakávať.

Quiet quitting negatívny vplyv na efektivitu práce vo firmách a spôsobovať oneskorenie projektov. Súčasne je takých zamestnancov ťažké motivovať k prijímaniu ďalších povinností alebo k povýšeniu. Zamestnávatelia tak budú musieť zmeniť spôsoby, akými si udržujú pracovníkov, viac dbať na rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom a na pohodu zamestnancov.

Ďalšie trendy na trhu práce:

  • častejšie sa pracuje na diaľku
  • stále viac zamestnancov požaduje flexibilný pracovný čas
  • dbá sa na rovnosť a diverzitu v pracovných tímoch
  • duševné zdravie pracovníkov je dôležitejšie ako predtým
  • zamestnanci chcú vykonávať zmysluplnú činnosť pre zodpovedného zamestnávateľa
  • stále viac úloh preberá umelá inteligencia
  • pribúda nefér praktík: quiet firing (snaha prinútiť zamestnancov, aby sám odišiel z firmy – napríklad zadávaním nezmyselných úloh, prehliadaním alebo nadmernou kontrolou a kritikou), mobbing (dlhodobé zosmiešňovanie a utláčanie pracovníka zo strany kolegov), bossing (šikanovanie od nadriadeného)

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás. 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, idnes
 
Staršie správy
Staršie správy