Ste v práci nešťastní? Objavte metódy ako nájsť svoje šťastie

Objavte svoje šťastie v práci!Objavte svoje šťastie v práci! Zdroj: photl.com

Veľa ľudí hovorí, že sú nešťastní v práci. Avšak, keď dostanú otázku, ako vyzerá ich vysnívaná práca, nevedia odpovedať. Pričom stačí, aby videli svoje kvality, skutočný talent a potenciál. Potom sa im bude ľahšie identifikovať ich správne povolanie. K správnemu smerovaniu nesmie chýbať aj vízia a túžba.

Rýchle tempo života nás núti hľadať spôsoby ako si vytvárať jednoduchší a šťastnejší život, či už v oblasti práce i osobného života. Situácia na trhu práce nasvedčuje tomu, že potrebujeme nové zručnosti. Množstvo profesií za posledných dvadsať rokov zaniklo a veľa nových netradičných profesií vzniklo. Kto z nás by si predstavoval, že budeme mať povolania ako testovačka zliav alebo správca ostrova.

Dve cesty ako objaviť svoju šťastnú prácu

Prvou cestou sa vyberajú ľudia, ktorí od mladosti nasledujú svoj talent a sny. Zároveň robia to, čo napĺňa ich život a sú šťastní. Na druhú cestu sa vydávajú ľudia, ktorí sa odklonili od svojich schopností a talentov, realizujú priania iných ľudí alebo si vyberajú povolania kvôli peniazom. Po čase, niektorí až po desiatich rokoch sa na tejto ceste stávajú nešťastí a nespokojní. Cítia, že je potrebná nutná zmena.

Ak objavíte vlastné zručnosti, tvorivosť a spoznáte svoj talent, môžete si vytvoriť šťastnú prácu. Na správnu cestu vás môžu dostať aj koordinátorky kurzu „Chcete šťastie v práci a mať vhodné povolanie“ Eva Uhríková a Eva Stanová.

Kvality, talent, potenciál a ich rozvíjanie

Nie všetci ľudia vidia svoje výnimočné kvality, či ich skutočný talent alebo potenciál. Väčšinou je potrebné ich skúmať, aby ľudia uverili svojej sile a presvedčili sa o tom, že má zmysel pustiť sa na cestu ich uplatňovania a ich využívania. Niekedy nefunguje len bežné a racionálne zdôvodnenie pre a proti na identifikáciu „správneho“ povolania.

„Mojím poslaním sa stalo sprevádzanie klientov pri hľadaní naplnenia a rovnováhy v profesijnom živote. Pomáham ľuďom nájsť si najvhodnejšie povolanie a firmám dať správnych ľudí na správnych miestach,“ vysvetľuje svoj potenciál Eva Uhríková.

Základným problémom, prečo sa ľudia pri svojej práci cítia nešťastí je, že vytvárajú niečo čo nie je v súlade s ich hodnotami. Napriek tomu, že pre iných táto práca môže znamenať prácu snov.

„Človek si musí položiť otázky, čo v skutočnosti chce, aké presvedčenia mu v tom bránia a či to čo chce je v súlade s jeho hodnotami. Poznanie seba a vlastných hodnôt je veľmi dôležité pri vytváraní šťastnej práce,“ hovorí Eva Stanová.

Tri kroky na ceste za šťastnou prácou

Prvým krokom ľudí na ceste za svojimi snami je spoznať svoje kvality. Na tejto ceste je vhodné uplatňovať zážitkové metódy či netradičné „cvičenia“, ktoré poodhalia, čo vám bude „sedieť“.

„Ľudia nemajú slabé a silné stránky, ako sa pýtajú na pohovoroch, majú len kvality a tie keď sa zasadia do správneho kontextu, stávajú sa silnými. Ak budú zasadené na nesprávne miesto, stávajú sa slabými a sú na príťaž,“ vysvetľuje Uhríková.

Druhým krokom ľudí na ceste za šťastím je spoznať aspekt práce, ktorá im bude šitá na mieru. To je možné dosiahnuť napríklad skúmaním činností, ktoré radi a s nadšením robíme (teraz i v detstve, alebo ešte sme nerobili, no veľmi túžime robiť).

„V týchto činnostiach je potrebné objavovať rozmer, pre ktorý sa stávajú tieto činnosti pre nás zaujímavé. A keď tieto aspekty budeme mať v práci a v živote zastúpené, budeme šťastní,“ hovorí koordinátorka kurzu Eva Uhríková.

Tretím krokom je vedieť si predstaviť vysnívanú prácu a vypustiť zo svojho slovníka vetu „to nie je možné“. Vízia a túžba robiť šťastnú prácu sú prvým krokom k jej vytváraniu. Len tak získavate prirodzenú silu realizovať. Mnoho ľudí hovorí, že sú nešťastní v práci. Keď im položíte otázku „ako vyzerá vaša šťastná práca“, nevedia odpovedať.

Ak chcete začať s objavovaním šťastnej práce už teraz autorky kurzu radia, aby ste si každé ráno položili otázku: Čo ma urobí dnes šťastným v práci? Odpoveď, ktorú dostanete je to, čo by ste mali na 100% urobiť. Ak to budete robiť najmenej 21 dní, buďte si istí, že budete v práci o niečo šťastnejší.

 

Viac o téme: Talent Práca Šťastie Radosť Uhrikova Stanova
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Eva Stanová; Eva Uhríková

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy