Zistenie vedcov vás ohúri: Hlupáci žijú v presvedčení, že sú najmúdrejší

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Už sa vám niekedy zdalo, že menej kompetentní ľudia hodnotia svoje schopnosti priaznivejšie, než v skutočnosti sú, zatiaľ čo oveľa schopnejší ľudia pristupujú k odpovedi s pokorou? Nie je to len vaša predstavivosť. Táto originálna kognitívna zaujatosť sa nazýva Dunning-Krugerov efekt.

Experimenty Davida Dunninga a Justina Krugera z Cornell University vo výskume zameranom na kognitívne funkcie (logika, gramatika a vyhodnocovanie humoru), poukazujú na skutočnosť, že pri hodnotení vlastného IQ podpriemerní ľudia precenili svoje hodnotenie, zatiaľ čo tí nadpriemerní ho podcenili. Podobné rozdiely existujú aj v iných oblastiach ako napríklad šoférovanie či čítanie.

Štúdia je inšpirovaná McArthurom Wheelerom, ktorý v domnienke, že ho citrónová šťava natretá na jeho tvári spraví nerozoznateľným podobne ako neviditeľný text napísaný citrónovým atramentom, vylúpil dve banky. Autori si vďaka jeho prípadu všimli spojitosť medzi zlým výkonom a neschopnosťou korektného sebahodnotenia, ktorú naznačovali už predchádzajúce výskumy. Výskumníci predpokladali, že nekompetentní ľudia nebudú schopní rozoznať vlastný nedostatok zručnosti, skutočnú zručnosť u iných ako ani extrémnu nepresnosť v ich hodnotení a všimnú si to až po tom, čo sa v zručnosti zlepšili.


Prečítajte si tiež: 15 neprekonateľných citátov geniálneho Alberta Einsteina: Nechajte sa inšpirovať


„Ak ste nekompetentní, nemôžete vedieť, že ste nekompetentní...schopnosti, ktoré potrebujete, aby ste rozoznali správnu odpoveď sú totiž presne tými schopnosťami potrebnými na zistenie čo to správna odpoveď je,“ vysvetľuje Dunning.

V druhej časti pokusu Dunning a Kruger predstavujú hypotézu, že kompetentní ľudia preceňujú schopnosti ostatných. Zložitejší problém však majú tí nekompetentní, pretože preceňujú úroveň svojich zručností a zároveň nemajú metakognitívne schopnosti, aby si tento omyl uvedomili, teda sú príliš inkompetentní, aby to dokázali pochopiť. Lepšími sudcami svojich schopností sa však stali po tom, čo na tých metakognitívnych zapracovali.

Viac o téme: Inteligent Štúdia Výskum Vedec Psychológ Hlupák
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: patheos.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy