Slovákov čaká už čoskoro rekordné zdražovanie dokladov. Koľko si priplatia za občiansky preukaz, vodičský preukaz či cestovný pas?

Nie je tomu tak dávno, kedy „odzvonilo“ starým ružovým vodičákom s pôvodne neobmedzenou platnosťou a všetci ich vlastníci boli nútení požiadať o ich výmenu do konca minulého roka. Klientske centrá predovšetkým vo veľkých krajských mestách pociťujú opäť veľký nápor žiadateľov. Tentokrát z iného dôvodu, od 1.4. 2024 nás čaká rapídne zdražovanie dokladov, ktoré pretrasie naše peňaženky.

  • Ako sa nás dotkne zdražovanie jednotlivých dokladov?
  • Ktorý z dokladov zdražie najvýraznejšie?
  • Koľko si priplatíme za expresné vybavenie dokladov?
  • Je zdražovanie výsledkom inflácie, alebo sa za nám skrýva iný dôvod?

Skontrolujte si platnosť svojho cestovného pasu, v opačnom prípade vás to môže vyjsť poriadne draho

Najvýraznejšia zmena sa týka predovšetkým cestovných pasov. Už len pár dní vás delí od vytúženej dovolenky a vy ste si nevšimli skončenú platnosť vášho pasu? Vydanie nového do 2 pracovných dní vás môže vyjsť až 150 eur.

Ako sme už načrtli, blíži sa obdobie letných dovoleniek a my by sme nemali podceniť kontrolu platnosti nášho pasu. Jedným z najdôležitejších faktorov úspešného vycestovania do vysnívanej destinácie je aj dĺžka platnosti pasu po našom návrate z rekreácie. Ako príklad si môžeme uviesť Turecko, platnosť pasu musí byť minimálne 5 mesiacov po návrate.

Vydanie cestovného pasu do 2 dní

 

suma od 1.4. 2024

pôvodná suma

Deti do 6 rokov

36 €

24 €

Deti od 6 do 16 rokov

60 €

39 €

Občania od 16 rokov

150 €

99 €

Vydanie cestovného pasu do 10 dní

 

suma od 1.4. 2024

pôvodná suma

Deti do 6 rokov

24 €

16 €

Deti od 6 do 16 rokov

40 €

26 €

Občania od 16 rokov

100 €

66 €

Vydanie cestovného pasu do 30 dní

 

suma od 1.4. 2024

pôvodná suma

Deti do 6 rokov

12 €

8 €

Deti od 6 do 16 rokov

20 €

13 €

Občania od 16 rokov

50 €

33 €

Priplatíme si aj za vydanie nového občianskeho preukazu

Občiansky preukaz je povinnou výbavou každého občana, ktorý dovŕšil 15 rokov a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Vydanie OP trvá podľa zákona do 30 dní, no dobrou správou je, že zvyčajne ho obdržíte o niečo skôr, a to do dvoch týždňov od podania žiadosti.

 

suma od 1.4. 2024

pôvodná suma

Nový občiansky preukaz

7 €

4,50 €

Stratený preukaz s platnosťou do 10 rokov

14 €

9 €

Stratený preukaz s platnosťou nad 10 rokov

25 €

16,50 €

Doručenie preukazu na adresu

4 €

3 €

Zdražovanie sa dotkne aj vodičských preukazov

Či už sa chystáte získať vodičské oprávnenie, alebo budete žiadať o nový vodičský preukaz, vyjde vás to o čosi drahšie ako v predchádzajúcom roku. Štandardná čakacia doba na vydanie dokladu je 30 dní a od apríla 2024 zaplatíme poplatok 10 eur (pôvodne 6,50 eura).

Aký je skutočný dôvod zdražovania dokladov?

Podľa vyjadrenia vlády, dôvod navýšenia poplatkov neodráža aktuálne zvyšovanie cien ani infláciu. Je len jedným z konsolidačných opatrení, ktorých cieľom je zreálniť výšku nákladov inštitúcií za poskytovanie služieb občanom.

„Zámerom legislatívnej úpravy zákona o správnych poplatkoch je valorizácia sadzieb vybraných poplatkov, z ktorých väčšina sa naposledy menila v roku 2009, pričom odvtedy narástli spotrebiteľské ceny o približne 54 %,“ dodáva Ministerstvo financií SR.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy