Nové pracovné príležitosti pre 15-tisíc Slovákov: Ministerstvo predstavilo ambiciózny plán

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny predstavilo ambiciózny plán, ktorým chcú pomôcť predovšetkým dlhodobo nezamestnaným Slovákom. Vytvorilo projekt určený pre 15-tisíc ľudí, ktoré má pomôcť pri zvyšovaná zamestnanosti a zároveň má pomôcť pri udržaní pracovných návykov.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny pripravilo projekt Podpora udržania pracovných návykov – PUPN 2, ktorý je pokračovaním končiaceho projektu Podpora udržania pracovných návykov - PUPN. Spustiť by sa mal v apríli tohto roka a jeho hlavným cieľom je podpora zamestnateľnosti, udržiavania pracovných návykov a rozvoja zručností uchádzačov o zamestnanie prostredníctvom menších prác pre obec alebo samosprávny kraj.

Do tohto projektu sa môžu zapojiť dlhodobo nezamestnaní ľudia, ktorí zároveň poberajú dávku v hmotnej núdzi. „Chceme aktivovať 15-tisíc ľudí a aktivačný príspevok bude vo výške 86,80 eur. Takže takýto človek si môže popri dávke v hmotnej núdzi prilepšiť a získať aj aktivačný príspevok. Náš hlavný cieľ je, aby každý človek, ktorý môže pracovať, aj pracoval,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Ako bude projekt fungovať v praxi?

Projekt bude trvať od apríla do konca roka 2024 a ministerstvo naň vyčlenilo 2,6 milióna eur. Príspevok bude vyplatený aj obciam a VÚC na pracovné pomôcky, ktoré budú potrebovať.

Nezamestnaný môže vykonávať prácu nepretržite najviac deväť kalendárnych mesiacov, a to v rozsahu 16 až 20 hodín týždenne. Po odpracovaní 64 hodín aktivačných prác mesačne bude mať nárok na aktivačný príspevok vo výške 86,80 eura.

Nové pracovné príležitosti pre Galéria fotiek (2) Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Obce a samosprávy môžu využiť uchádzačov o zamestnanie na rôzne účely, napríklad na zlepšovanie životného prostredia, poskytovanie sociálnych služieb či podporu vzdelávania a voľnočasových aktivít detí. Často pomáhajú napríklad pri drobných stavebných prácach, na príprave mestského kúpaliska na letnú sezónu alebo pri realizácii spoločensko-kultúrnych a športových podujatí.

„Pre nezamestnaných je tento projekt príležitosťou dostať sa k zaujímavej, obohacujúcej práci, ktorou pomôžu svojej obci, svojim najbližším spoluobčanom a možnosťou pohnúť sa v živote vpred. Pre samotné obce predstavuje projekt prostriedok na efektívne pokrytie nejednej potreby. Pri vhodnom využití môže projekt priniesť veľa dobrého pre všetky zúčastnené strany,“ zhodnotil Peter Ormandy, generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Viac o téme: Ministerstvo práce Dlhodobo nezamestnaní Pomoc nezamestnaným
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy