Aj vy ste podľahli jesennej únave? Naštartujte svoje telo a myseľ pomocou týchto zaručených tipov

Trápia vás bolesti hlavy, nedokážete sa sústrediť a k tomu sa pridala aj tá neznesiteľná únava? Jesenné obdobie so sebou prináša zmeny, ktoré výrazne vplývajú na ľudský organizmus a obranyschopnosť. So zmenou letného času na zimný sa dni výrazne skrátili a prestriedali ich dlhé noci, čo má za následok výrazný vplyv na biorytmus. Potrápiť nás môže aj sychravé počasie a chrípková sezóna v plnom prúde. Niet sa čomu čudovať, že sa cítite, akoby ste neboli vo vlastnej koži. Každý z nás vníma tieto zmeny individuálne, niekto si prejde týmto obdobím s ľahkosťou a pre druhých je to vyslovene boj. Ako sa vyhnúť depresívnej nálade a odolať únave?

Čo je typické pre jesennú únavu?

Pokiaľ patríte medzi meteosenzitívnych ľudí, môžete na sebe zaznamenať hneď niekoľko znakov typických pre jesenné obdobie:

  • Apatia a strata záujmu o každodenné dianie okolo sebe
  • Problém so sústredením a udržaním pracovného tempa
  • Zníženie obranyschopnosti organizmu a oslabenie imunity
  • Nadmerná spavosť a vyčerpanosť
  • Nárast depresií
  • Bolesti hlavy a migrény

„Okolnosti môžete často zmeniť zmenou vášho postoja.“  Eleanor Roosevelt

Uberte z prehnaných nárokov a spomaľte svoje životné tempo

Nebojte sa trošku poľaviť z nabehnutého pracovného tempa. Nikde nie je napísané, že musíte fungovať ako stroj. Nepreceňujte svoje sily a nenakladajte si na ramená viac povinností ako je nevyhnutné.

"Ľudia by tiež mali dbať na pravidelný kvalitný spánok. Hlavne sa tiež nepreťažovať a pokúsiť sa trochu zvoľniť z nárokov na seba a jeden na druhého. Pokiaľ cítime, že máme toho veľa, nepridávať si. Sme totiž zameraní na výkon. Je potrebné tak trochu ubrať z tlaku na výkon, zamerať sa na samých seba, na to, čo cítime a prečo to cítime," ozrejmila psychologička Kristína Majtényiová.

Nenechajte svoje telo zlenivieť

Presuňte svoju aktivitu do domáceho prostredia, vyberte do fitnesscentra alebo vsaďte na športy vhodné pre dané ročné obdobie: jogging, turistika, nordic walking, cyklistika.

Pravidelná jazda na bicykli má priaznivý vplyv nielen na srdcovo-cievny systém, ale je aj skvelým spôsobom dopravy do práce. Okrem toho, že spálite prebytočné tuky, ušetríte si aj nejaký ten nervový kolaps pri rannej zápche.

Dajte šancu aj jóge, pilatesu, či meditácii, možno vás prekvapí ich blahodárny vplyv na organizmus. Uvoľníte nie len napäté svaly, ale predovšetkým myseľ pohltenú každodenným dianím. Odmenou vám bude nadobudnutý pocit harmónie tela a duše.

Náš TIP: Venujte pred prácou 10 minút rýchlej rannej rozcvičke. Aj menšia pohybová aktivita docieli okysličenie organizmu a vy sa budete cítiť ako znovuzrodený.

Začnite sa venovať zabudnutým koníčkom

Oprášte staré knihy v knižnici, objavte alebo budujte svoj prirodzený umelecký talent prostredníctvom všakovakých handmade aktivít. Zamestnáte tak svoju myseľ a odpútate ju od každodenných starostí. Doprajte si zaslúžený relax po práci a vyhraďte si čas, kedy sa budete venovať sami sebe. Nebojte sa, svet sa nezrúti, deti prežijú a domácnosť neskolabuje, ak si ukrojíte pre seba pár minút a venujete ich tomu, čo vás napĺňa.

Existuje milión spôsobov ako využiť dlhé večery, strávte ich s rodinou, priateľmi, pozrite si obľúbený seriál alebo relaxujte pri hudbe.

Nezabúdajte na životosprávu a vyváženú stravu

Nezaťažujte zbytočne svoj organizmus ťažkými a mastnými jedlami, ktoré by len umocňovali pocit únavy. Obohaťte svoj doterajší jedálniček a doprajte si vitamínové bomby, ktoré vás opäť nakopnú.

Vitamín C: posilňuje obranyschopnosť a imunitu, ktorá dostáva počas jesenného obdobia riadne zabrať. Zaraďte do svojho jedálnička potraviny bohaté na tento vitamín: vlašské orechy, pistácie, paradajka, paprika, brokolica, špenát, pomaranč, kiwi, grapefruit, šípkový čaj...

Zaujímavosť: Vedeli ste, že pri záporných emóciách (hnev, plač) trvajúcich aj niekoľko minút náš organizmus spotrebuje až 2 000, niekedy aj 3 000 mg vitamínu C?

Magnézium: Pomáha redukovať únavu a uvoľňovať napätie pri nadmernom strese. Za výborné zdroje horčíka sú považované tieto druhy potravín, ideálne ako menší snack počas pracovnej doby: ďatle, banány, sušené marhule, mrkvová, grapefruitová alebo pomarančová šťava, píniové semienka, mandle, kešu...

Pozor na kofeín! Ranná kávička ešte nikomu neublížila, ale pokiaľ to začnete preháňať s prísunom kofeínu a energetických nápojov, docielite presný opak a prehĺbite tak únavu. Doprajte si radšej dostatočný prísun tekutín a kofeín nahraďte medovkovým alebo žihľavovým čajom.

Nepodceňujte dôležitosť spánku: Pre načerpanie potrebnej energie a celkovú regeneráciu tela je potrebných 7 až 8 hodín spánku. Vyhýbajte sa zlozvykom, ako zaspávanie pri televízii alebo s mobilom v ruke, ktoré môžu výrazne narušiť kvalitu spánku.

Prísun čerstvého vzduchu dokáže zázraky: Pravidelné vetranie miestnosti podporuje prekysličenie mozgu, znižuje riziko výskytu ochorení  a posilňuje imunitu.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Jeseň Energia Tipy Únava
  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy