Viac ako 86 % Slovákov by uvítalo 4-dňový pracovný týždeň: Výmenu za nižšiu mzdu by ale neprijali

Kým pred pár rokmi sa o štvordňovom pracovnom týždni nehovorilo takmer vôbec, v súčasnosti sa stáva realitou v mnohých krajinách po celom svete. Slovensko nie je výnimkou, pretože čoraz viac spoločností ponúka tento benefit svojim zamestnancom.

Z prieskumu portálu Kariéra.sk vyplýva, že viac ako 86 % opýtaných by chcelo zavedenie štvordňového pracovného týždňa na Slovensku. Približne rovnaký počet respondentov si myslí, že takýto pracovný model by mohol zlepšiť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, s čím má množstvo pracujúcich ľudí problém.

V čom spočíva 4-dňový pracovný týždeň?

Štvordňový pracovný týždeň môže fungovať dvomi rôznymi spôsobmi. Prvým je zníženie fondu pracovného času na 32 hodín, čo znamená, že zamestnanci naozaj odpracujú len 4 dni po 8 hodín. Oveľa častejšie sa ale stretávame s možnosťou, kedy sa 40-hodinový pracovný týždeň rozdelí do štyroch dní namiesto piatich. To znamená, že pracovníci musia za jeden deň odrobiť približne 10 hodín, aby naplnili celkový fond času.

Dôvodov na vznik štvordňového pracovného týždňa je hneď niekoľko. V prvom rade ide o nastolenie work-life balance, teda rovnováhy medzi osobným a pracovným životom. Ďalej je to vyššia efektivita a motivácia zamestnancov. Lepšie duševné zdravie môže mať pozitívny vplyv na nižší počet vyhorených pracovníkov a menej stresu na pracovisku.

V zahraničí ide o veľmi obľúbený trend

4-dňový pracovný týždeň si už vyskúšali rôzne krajiny, ako napríklad Švédsko, Belgicko, Nemecko, Španielsko, Japonsko alebo Veľká Británia. Práve posledná spomenutá krajina sa od júna do decembra 2022 zapojila do prieskumu, kedy si ho vyskúšalo 61 spoločností s približne 2 900 zamestnancami. Fungovali pritom podľa modelu 100-80-100, ktorý predstavuje vyplatenie 100 % mzdy za 80 % pracovného času výmenou za záväzok dosiahnuť 100 % výkonu.

Výsledky hovoria samy za seba. Až 92 % zúčastnených organizácií pokračuje v štvordňovom týždni, ďalšie 4 % sa prikláňajú k pokračovaniu a len 4 % účastníkov rozhodne nechce v tomto pracovnom modeli pokračovať. Okrem toho až 90 % zamestnancov uviedlo, že určite chcú pokračovať v práci štyri dni v týždni.

Medzi ďalšie úspechy patrí zvýšenie príjmov v priemere o 1,4 % počas trvania skúšky a zníženie odchodu zamestnancov o 57 %. Až 15 % pracovníkov dokonca uviedlo, že žiadna suma peňazí by ich nedonútila akceptovať päťdňový pracovný týždeň v ďalšom zamestnaní.

Podobná skúška momentálne prebieha aj v Portugalsku, kde sa do nej zapojilo 39 firiem. Takmer tri štvrtiny pracovnej sily v Portugalsku pracuje viac ako 40 hodín týždenne, čo z neho robí krajinu s tretín najdlhším priemerným pracovným týždňom po Spojenom kráľovstve a Írsku. Spoločnosti chcú zistiť, či skrátený pracovný týždeň pomôže znížiť stres a vyhorenie zamestnancov a následne zlepšiť ich udržanie.

4-dňový pracovný týždeň sa rozmáha aj na Slovensku

Spoločnosť NN bola v roku 2021 prvou firmou, ktorá si vyskúšala štvordňový pracovný týždeň. Od júna tohto roku prebieha pilotná skúška aj v Slovenskej sporiteľni. V decembri čaká firmu vyhodnotenie výsledkov a následné rozhodnutie, či tento pracovný model zavedú do praxe. Možnosť pracovať 4 dni v týždni ponúka v súčasnosti aj Amazon a tejto možnosti sú otvorení aj iní zamestnávatelia a zamestnanci.

Z prieskumu portálu Kariéra.sk tiež vyplýva, že takmer 63 % opýtaných by uprednostnilo dlhší pracovný deň výmenou za trojdňový víkend. Na druhej strane až 80 % Slovákov by nebolo ochotných prijať zníženie platu výmenou za 4-dňový pracovný týždeň. To znamená, že skôr by sa priklonili k modelu 40-hodinového fondu pracovného času, aby si zachovali pôvodnú mzdu. Aj keď teda chceme pracovať menej, zároveň nechceme dostávať nižšiu mzdu.

Viac o téme: Práca Plat 4 dňový procvný týždeň
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy