Pracovať málo a za veľa peňazí: Vo svete sa preslávil trend “lazy girl jobs”

Trendy sa menia vo všetkých oblastiach života, pričom kariéra a zamestnanie nie sú výnimkou. Po fenoménoch “quiet quitting” či “job hopping” prichádza ďalší, ktorý sa hlavne na TikToku preslávil pod označením “lazy girl jobs”. V preklade by sme ho mohli nazvať ako práca pre lenivé dievčatá. V skutočnosti ide o koncept, v ktorom je dôležité udržanie rovnováhy medzi osobným a pracovným životom bez neustáleho vyčerpávania sa.

“Lazy girl jobs” predstavujú zaujímavý nový trend vo svete kariéry, ktorý sa zameriava na efektívnosť, inteligentné riadenie času a dosahovanie výsledkov s minimálnou námahou. Tento trend reaguje na potrebu vyváženého a udržateľného pracovného života v dnešnom hektickom svete.

Tento trend preslávila na TikToku Gabrielle Judge, ktorá vo svojom videu hovorí o tom, že takáto práca je bezpečná, spravodlivá, ľahká a mimoriadne flexibilná. Nejde v skutočnosti o to, že by títo ľudia boli leniví. Len sa prispôsobili pracovnému trhu a snažia sa pracovať efektívne, pričom zarábajú slušné peniaze.

Aké pracovné pozície patria do “lazy girl jobs”?

Vo väčšine prípadov ide o pozície, ktoré je možné vykonávať z pohodlia domova alebo z akéhokoľvek kúta sveta. Spomenúť môžeme napríklad tieto:

  • marketingový manažér, ktorý spravuje sociálne siete, vytvára online kampane a venuje sa celkovo marketingu jednotlivých firiem;
  • kreatívny obsahový tvorca, ktorý vytvára príspevky pre blogy, sociálne siete alebo iné portály;
  • influencer, vloger, bloger či ďalšie kreatívne pozície, ktoré súvisia s prácou s médiami;
  • virtuálna asistentka, ktorá odpovedá na e-maily, vybavuje telefonáty a rôzne administratívne záležitosti;
  • online lektor jazykov, ktorý si môže vytvoriť jednotlivé plány hodín a tie opakovane používať.

Samozrejme, podobných zamestnaní je oveľa viac. Medzi najväčšie výhody “lazy girl jobs” patria lepší work-life balance, menej stresu a vyčerpania z práce, viac času na seba a svoje koníčky, možnosť viacerých zárobkov a kreatívna sloboda. Vďaka hľadaniu efektívnych riešení je možné vytvoriť si svoj vlastný systém práce, ktorý bude výhodný pre všetky strany.

“Lazy girl jobs” vyhľadáva predovšetkým generácia Z

Podľa webu The Kit má záujem o tento typ práce predovšetkým generácia Z, prípadne končiace ročníky generácie Y. Kvôli pandémii a neustálym zmenám na trhu práce majú často skreslené predstavy oproti starším zamestnancom a manažérom. Viac ako 4 z 10 opýtaných chcú v práci úplnú slobodu výberu, kedy, kde a ako budú pracovať. Zároveň každý štvrtý príslušník generácie Z chce viac času stráviť v kancelárii, pretože má pocit, že bez mentoringu a koučingu od svojich manažérov prichádza o možnosti rastu.

Z nedávneho prieskumu tiež vyplýva, že takmer 40 % pracujúcich rodičov by prijalo zníženie platu, aby mali väčšiu flexibilitu v práci. Keby ste sa tých istých ľudí pred piatimi či desiatimi rokmi opýtali, či by prijali zníženie platu, s najväčšou pravdepodobnosťou by vás vysmiali. S príchodom generácie Z na trh práce sa budú meniť priority a pohľad na svet aj zvyšných generácií.

Nepochybne ide o zaujímavé zmeny na trhu práce, no tieto povolania nie sú vhodné pre všetkých. Aby ste dokázali zvládať prácu na home office, mali by ste mať tieto vlastnosti.

 

 

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy