Novela zákona o sociálnom poistení schválená: Prichádzajú zmeny v invalidných dôchodkoch aj zrušenie špeciálneho pandemického ošetrovného

Bratislava 22. júna (TASR) - Príloha upravujúca percentuálnu mieru poklesu zárobkovej činnosti podľa druhu zdravotného postihnutia ako jednej z podmienok nároku na invalidný dôchodok a pre stanovenie výšky invalidného dôchodku sa aktualizuje. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú Národná rada (NR) SR vo štvrtok definitívne schválila.

"Na aktualizácii prílohy sa podieľala pracovná skupina zložená z posudkových lekárov sociálneho poistenia, ktorí upravovali jednotlivé položky v kapitolách tak, aby odzrkadľovali najnovšie medicínske poznatky. Posudkoví lekári problematiku jednotlivých ochorení konzultovali s hlavnými odborníkmi Ministerstva zdravotníctva SR a aj inými špecialistami z príslušných medicínskych odborov," priblížilo ministerstvo práce v dôvodovej správe.

Vládny návrh novely bol pôvodne rozsiahlejší. Na základe schválených pozmeňujúcich návrhov sa však z neho vypustila napríklad úprava tzv. oranžovej obálky. Tá už bola zavedená jednou z predchádzajúcich noviel zákona o sociálnom poistení. Budúci dôchodcovia vďaka nej budú dostávať komplexné informácie, ktoré majú zabezpečiť lepšiu informovanosť a zrozumiteľnosť poskytovaných informácií o budúcich dôchodkových nárokoch z povinného dôchodkového systému.

Poslanci vypustili z novely aj ustanovenia týkajúce sa zosúladenia zákona s judikatúrou Najvyššieho súdu SR vo veci posudzovania nároku na čiastkový starobný dôchodok poistencov, ktorí získali nárok na výsluhový dôchodok a zároveň nárok zo všeobecného systému sociálneho poistenia. "Dôvodom na vypustenie predmetných ustanovení je potreba dodatočných rokovaní pre dosiahnutie konsenzu na spôsobe, akým sa má predmetná judikatúra implementovať do zákona o sociálnom poistení," vysvetlil Milan Krajniak (Sme rodina) v pozmeňujúcom návrhu.

Poslanci tiež schválili návrh Miloša Svrčeka (Sme rodina) na zrušenie špeciálneho pandemického ošetrovného a covid úrazového príplatku. V nadväznosti na dlhodobé zlepšenie pandemickej situácie totiž stratili svoje opodstatnenie.

Súhlasili aj s jeho druhým pozmeňujúcim návrhom. Na jeho základe lekári s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa v študijnom odbore všeobecné lekárstvo, ktorí majú prax aspoň jeden rok, budú mať príležitosť zoznámiť sa s prácou posudkového lekára na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Zvýši sa tým šanca, že budú pokračovať v práci posudkového lekára aj v budúcnosti po získaní odbornej spôsobilosti. Má sa tým prispieť k odstráneniu pretrvávajúceho nedostatku posudkových lekárov.

Novela bude účinná od 1. augusta tohto roka.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy