Rozhodli ste sa zmeniť prácu a usadiť v inom meste? Poznáme dôvody prečo požiadať o zmenu trvalého bydliska

Prijali ste pracovnú ponuku a čaká vás sťahovanie na opačnú stranu republiky? Prezradíme vám niekoľko dôvodov, prečo by ste mali myslieť na zmenu trvalého bydliska a poradíme vám, aké povinnosti z toho vyplývajú.

Kde všade ste povinný ohlásiť zmenu trvalého bydliska?

Je nutné pri zmene trvalého bydliska meniť všetky osobné doklady?

Na aké problémy môžete naraziť, ak nepožiadate o zmenu trvalého bydliska?

Keďže zákon povoľuje mať len jeden trvalý pobyt, čaká vás niekoľko povinností s ohlásením jeho  zmeny. Jednoducho povedané, pripravte sa na mini maratón vybavovačiek nových osobných dokladov a oznamovacích povinností.

Ako postupovať pri zmene trvalého bydliska?

Zmena trvalého bydliska sa nahlasuje v ohlasovni v mieste vášho nového bydliska, kde vyplníte žiadosť o zmenu trvalého pobytu. Ohlasovne sa nachádzajú na obecných, mestských a miestnych úradoch, alebo môžete využiť túto službu on-line, no je k tomu potrebný občiansky preukaz s elektronickým čipom a čítačka. O zmenu môžete požiadať napriek tomu, že nie ste majiteľmi nehnuteľnosti.

Pri osobnom ohlásení budete potrebovať:

  • občiansky preukaz
  • pri prehlasovaní dieťaťa do 15 rokov ste povinný predložiť rodný list a postačí prítomnosť jedného z rodičov
  • v prípade neúčasti vlastníka nehnuteľnosti je potrebný písomný súhlas všetkých vlastníkov s prihlásením sa na trvalý pobyt (dokument musí mať úradne overené podpisy)
  • ak ste majiteľom, nemusíte dokladať list vlastníctva, zamestnanci úradu si ho dokážu vyhľadať v databáze

Samotné prihlásenie na trvalý pobyt je bezplatné, avšak vydanie potvrdenia o trvalom pobyte je už spoplatnená služba s poplatkom vo výške 5 eur, ak o potvrdenie požiadate elektronicky 2,50 eura. V prípade zmeny pobytu v rámci Slovenska, sa nemusíte odhlasovať z predchádzajúcej adresy trvalého pobytu, daný úkon má už na starosti príslušná ohlasovňa.

Kľúčovým dokladom pri zmene trvalého bydliska je občiansky preukaz.

To najdôležitejšie, na čo by ste mali pri zmene trvalého pobytu myslieť, je vybavenie nového občianskeho preukazu. Zo zákona ste tak povinný urobiť do 30 dní, v opačnom prípade riskujete priestupok, za ktorý vám hrozí pokuta. Okrem iného, bez nového občianskeho, ktorý dokladuje vaše nové trvalé bydlisko, nemôžete nahlásiť zmenu trvalého pobytu v inštitúciách ako je napríklad banka alebo u telefónneho operátora. Štandardná lehota na vydanie dokladu je 30 dní a poplatok za vydanie nového občianskeho preukazu je 4,50 eura.

Komu je potrebné nahlásiť zmenu občianskeho preukazu?

  • Pokiaľ nemeníte prácu ale len bydlisko, zmenu je potrebné nahlásiť svojmu zamestnávateľovi, prostredníctvom ktorého sa už informácia dostane k Sociálnej poisťovni. V prípade, že podnikáte, nahlasujete zmenu občianskeho preukazu Sociálnej poisťovni sami. Pribudne vám aj povinnosť informovať Odbor živnostenského podnikania a daňový úrad (obom musíte hlásiť i samotnú zmenu trvalého pobytu).
  • V prípade, ak ste evidovaní na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny SR, máte povinnosť nahlásiť túto zmenu aj na príslušnom úrade.
  • Dobrou správou je, že zdravotnej poisťovni zmenu trvalého pobytu hlásiť nemusíte (ak ste štátnym občanom Slovenskej republiky s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky). V opačnom prípade ste povinný zmenu nahlásiť do 8 dní (osobne, emailom alebo telefonicky).
  • Zmenu trvalého bydliska sa odporúča nahlásiť všetkým inštitúciám (banka, pošta, lekári)
    a poskytovateľom služieb, kde pri podpise zmluvy figurovala vaša stará adresa (dodávatelia energií, mobilní operátori, poskytovatelia televízie a internetu atď.) Zmeny je ideálne oznamovať už s novým občianskym preukazom.

Zmena trvalého bydliska sa nebude týkať všetkých dokladov.

  • Vyhnete sa výmene pasu, keďže sa v ňom neuvádza adresa trvalého bydliska, čo je veľmi potešujúca správa najmä v dovolenkovom období.
  • Nemusíte meniť ani vodičský preukaz, keďže v preukazoch vydaných po 30. 4. 2004 sa už neuvádza bydlisko. Horšou správou je, že adresu trvalého pobytu máte uvedenú v technickom preukaze, tým pádom vás neminie povinnosť vybaviť nový. Meniť ŠPZ pri zmene trvalého pobytu, vrátane presťahovania mimo okres, podľa zákona už nie ste povinný.

Prečo neodkladať zmenu trvalého bydliska?

Ak sa rozhodnete nepožiadať o zmenu trvalého bydliska môže vás prekvapiť niekoľko komplikácií.

  • Je veľmi pravdepodobné, že budete mať problém nájsť všeobecného lekára v mieste, kde bývate, keďže oficiálne nespadáte do jeho obvodu.
  • Otázne je aj prijatie detí do školy a škôlky, pretože jedným z kritérií na získanie miesta do týchto zariadení je práve trvalý pobyt.
  • Je dosť možné, že sa pripravíte aj o zvýhodnenú cenu cestovania miestnou hromadnou dopravou a parkovania v mieste bydliska, ktorá prislúcha obyvateľom s trvalým bydliskom.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Zmena Bydlisko
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy