Po čom pracujúce matky túžia? Na jednoduché zárobky ich lákajú najmä podvodníci

Návrat žien do pracovného prostredia skôr ako rok po pôrode sa stáva narastajúcim fenoménom, ktorý kladie vysoké nároky na celú rodinu. Hoci skĺbenie materstva a kariéry je nie je vôbec jednoduché, spoločnosť začína ženám, ktoré sa chcú z akéhokoľvek dôvodu do zamestnania vrátiť čo najskôr, vychádzať v ústrety.

Počet mamičiek vracajúcich sa do práce hneď po dvadsiatich ôsmich týždňoch alebo dokonca po šiestich týždňoch napriek stále rastie. Za týmto trendom stoja často finančné dôvody, projekty niektorých spoločností zamerané na začlenenie matiek do pracovného procesu, programy na podporu flexibilnej práce aj podpora skrátených pracovných úväzkov.

Dôvody sú rôzne

Motivácia žien k skorému návratu do pracovného procesu sa rôznia. Často sa jedná o túžbu po sebarealizácii, medzi výnimky však nepatrí ani skorý návrat do práce z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov.

Hnacím motorom môže byť aj obava, že sa po niekoľkoročnej pauze mamička už vo svojom odbore neuchytí. V niektorých rýchlo sa rozvíjajúcich pracovných odvetviach môže totiž niekoľkoročná prestávka znamenať problém pri ďalšom uplatnení.

Mamičky by sa do pracovného života mali vracať až vo chvíli, keď cítia, že na to sú pripravené a je to naozaj to, čo chcú. Na návrat mamičky do práce musí byť pripravený aj zvyšok rodiny, teda jej partner a deti. Zo začiatku je pritom potrebné nemať prehnané očakávania od seba ani od ostatných.

Najžiadanejšia je práca z domu a flexibilný úväzok

Niektoré spoločnosti sa tomuto trendu rýchlo prispôsobujú a namiesto toho a prichádzajú s novými spôsobmi, ako im uľahčiť život. Medzi najžiadanejšie a súčasne najčastejšie výhody pre ženy s malým dieťaťom patrí možnosť práce z domu, za ešte dôležitejšiu potom mamičky s deťmi pokladajú flexibilnú pracovnú dobu.

V tomto ohľade majú najlepšie podmienky mamičky pracujúce napríklad v administratíve, oddelení personalistiky, marketingu, predaja a ďalších. Nájdu sa ale samozrejme aj profesie, u ktorých zamestnávatelia nie sú schopní, v krajnom prípade potom ochotní, také úväzky poskytnúť. Napríklad žena na pozícii pokladníčky či pracovníčky mestskej polície bude len ťažko pracovať z domu.

Ak firma nepodporuje flexibilnejšie formy pracovného úväzku pre mamičky, majú mamičky tendenciu hľadať uplatnenie inde. Mnohé mamičky sa začnú v iných oboroch vzdelávať takpovediac pri menení plienok, pretože rýchlo zistia, že život bez práce pre nich nie je to pravé. Zároveň sa ale nechcú vzdať ani času stráveného s rodinou, preto si nakoniec nájdu prácu, ktorá im umožňuje oboje. Zo stoviek voľných pracovných miest si môžu vybrať na portáli Kariéra.sk

Finančné bonusy a firemné škôlky

Skrátené úväzky sú veľmi časté predovšetkým v oblasti administratívnej podpory, účtovníctva a podnikových financií. Aj miesta, ktoré podobnú voľnosť neponúkajú, však mamičky stále lákajú, ak ju nahrádzajú napríklad firemnou škôlkou alebo finančným príspevkom na stráženie.

Tieto benefity poskytujú obvykle väčšie spoločnosti, ktorým sa v čase, keď je na trhu práce nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, namiesto zdĺhavého hľadania a zaučovania nového zamestnanca viac oplatí dať žene na materskej dovolenke finančné príspevky.

Pracovné miesto môžete tiež zdieľať

Jednou zo zatiaľ skôr zabúdaných možností zamestnávania mamičiek na materskej zostáva tzv. jobsharing alebo zdieľanie pracovného miesta. Pre zamestnancov nie je vlastne ničím iným ako skráteným úväzkom, pre zamestnávateľov však predstavuje značnú organizačnú záťaž, pretože sa musí miesto o jedného zamestnanca, ktorého by zamestnával na plný úväzok, starať rovno o dvoch, ktorí sa o dané miesto delia.

Táto možnosť skráteného úväzku sa tak zatiaľ vo firmách príliš neuchytila. Jobsharing spoločnosti využívajú najčastejšie pre zamestnancov na administratívnych pozíciách.

Buďte opatrné! Trend pracujúcich mamičiek využívajú aj podvodníci

Pokiaľ plánujete návrat do pracovného procesu, či už pre pocit osobného naplnenia, udržania pracovných návykov alebo skrátka preto, že si chcete finančne prilepšiť, ale zatiaľ sa úplne nechcete vzdávať všetkého času stráveného s dieťaťom a ďalších výhod spojených s materskou, prípadne rodičovskou dovolenkou, môžete začať s menšími zákazkami a prácou z domu.

V tomto prípade odporúčame veľkú opatrnosť, mnohí podvodníci práve na také ženy chystajú pasce v podobe lákavých inzerátov, ktoré sľubujú ľahký zárobok za výnimočne dobrých podmienok. Často sa jedná o manuálne činnosti, podobné ponuky sa ale nevyhýbajú ani zdanlivo zaujímavejším odborom.

Pokiaľ inzerát po uchádzačoch vyžaduje akúkoľvek vstupnú investíciu, je to jasný signál pre jeho vyradenie zo zoznamu. Riskantné sú aj pracovné portály, ktoré ponúkajú pracovné ponuky snov, ale za registráciu alebo kontakt na zadávateľa vyžadujú platbu, často v podobe drahej SMS.

V takých prípadoch sa jedná spravidla o podvod a ani po zaslaní platby sa žiadnych informácií, nieto práce, určite nedočkáte. Pozor dajte aj na ponuky, o ktorých zadávateľ neposkytuje príliš veľa informácií a ich odovzdanie odkladá na osobné stretnutie – obvykle ide o tzv. MLM systémy, priamy predaj finančných produktov po telefóne alebo dokonca poskytovanie erotických služieb.

Férový zadávateľ inzerátu sa nemusí hanbiť väčšinu informácií uviesť rovno a bez dlhých vytáčok. Pred odpoveďou na inzerát, ktorý vo vás vzbudzuje čo i len najmenšie podozrenie, sa považuje za najlepšiu danú firmu poriadne preklepnúť na internete a až potom reagovať.

Viac o téme: Podvod Práca Materská dovolenka Práca z domu Maminky
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: maminka, adecco, workspace

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy