Pracovníkov uvrhla pandémia do chudoby: Pracovali za 4 eurá denne, dnes nemajú nič

Zamestnanci v odevnom priemysle v Ázii, Latinskej Amerike či Afrike, ktorí šijú oblečenie pre veľké módne značky, nemajú z čoho platiť živobytie a musia si brať pôžičky. Spolu robotníci prišli o viac ako 4 miliardy eur. Opäť tak vznikla otázka o neférových pracovných podmienkach niekoľkých desiatok miliónov ľudí, ktorí šijú oblečenie pre veľké odevné reťazce.

Časť zamestnancov odevného priemyslu skončila kvôli koronavírusu bez práce a aj tí, ktorí si miesto udržali, zažívajú priemerne dvadsaťpercentný pokles mzdy, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na správu skupiny Konzorcium pre práva robotníkov (WRC).

"Väčšina robotníkov teraz nie je schopná primerane nakŕmiť svoje rodiny a pripravujú sa, že prídu ešte ťažšie časy," uviedla Penelope Kyritsisová, riaditeľka strategického výskumu WRC. "Svetové značky by mali mobilizovať finančné prostriedky, aby zabezpečili príjmy robotníkov v odevnom priemysle po zvyšok krízy," dodala.

Odevný priemysel, ktorý po celom svete zamestnáva desiatky miliónov ľudí - predovšetkým žien - pandémia ťažko zasiahla a robotníci prišli na mzdách o viac ako 4 miliardy eur kvôli uzavretým obchodom a zrušeným objednávkam. Šéfovia tovární navyše podľa obhajcov práv zamestnancov využili pandémiu ako zásterku na prepustenie robotníkov, ktorí sa zapojili do odborových organizácií.

Napríklad ženy, ktoré šijú oblečenie pre spoločnosť Arcadia, údajne pracujú až 12 hodín denne, šesť dní v týždni a v niektorých prípadoch zarábajú len 4 eurá denne. Za spoločnosťou Arcadia, pod ktorú patria značky ako Topshop, Miss Selfridge alebo Dorothy Perkins, stojí britský podnikateľ Philip Green. Ten sa preslávil svojím nezáujmom o robotníkov, ktorých zamestnáva jeho odevné impérium. Pracujú prevažne v krajinách ako India, Bangladéš alebo Kambodža, kde je nízka ochrana práv zamestnancov.

Arcadia sa topí v dlhoch, robotníci na to doplácajú najhoršie

Konzorcium WRC odhaduje, že Arcadia u dodávateľov zrušila objednávky v hodnote presahujúcej 100 miliónov libier. Mnoho odevných firiem už začalo svoje objednávky pomaly obnovovať, Arcadia medzi ne však nepatrí. Podľa britského webu The Guardian predstavuje také konanie absolútny nezáujem o životné podmienky pracovníkov v krajinách tretieho sveta.

Podľa posledných informácií navyše Arcadia prepustí celkom 13 tisíc zamestnancov, zároveň čelia tlaku zo strany veriteľov, ktorým Green dlhuje astronomické sumy. Je teda veľmi nepravdepodobné, že sa peniaze dostanú aj k tým, bez ktorých by módny priemysel ani neexistoval.

Minimálne mzdy robotníkov ako základ módneho biznisu

Správa WRC, ktorej autori sa pýtali asi 400 zamestnancov v deviatich krajinách - Kambodži, Bangladéši, Salvádoru, Etiópii, Haiti, Indii, Indonézii, Lesothe a Barme - zistila, že tri štvrtiny z nich si tento rok musela požičať peniaze na nákup jedla.

"Vzhľadom na preukázané riziko, že pôžičky môžu viesť k vážnemu pracovnému zneužívaniu vrátane nútenej práce pre málo zarábajúci robotníkov, je to znepokojujúci trend," uviedla WRC.

Miliardári ako Green väčšinou hľadajú pracovníkov v krajinách, kde sú najnižšie mzdy na svete. Módni magnáti tak nielenže udržujú v mnohých krajinách minimálne mzdy, ktoré pracovníkov často vrhajú rovno do pazúrov chudoby, ale aj aktívne znižujú mzdy v reálnych hodnotách a narúšajú ťažko získanú ochranu práve pre tých, ktorí robia ťažkú ​​prácu.

Skupiny venujúce sa právam zamestnancov, ako je napríklad Labour Behind the Label, volajú po drastických reformách odevného priemyslu. Podľa nich by mal vzniknúť fond, ktorý bude zaručovať odstupné v prípade platobnej neschopnosti spoločnosti.

Pád miliardovej spoločnosti Arcadia zrejme nebude počas pandémie ten posledný, teraz je však zásadné, aby značky a vlády krajín zabezpečili, aby aj tisíce pracovníkov vo výrobných krajinách pocítili krízu čo najmenej.

Viac o téme: Zamestnanci Pracovné podmienky Koronavírus Fast fashion
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, idnes

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy