7 prekvapivých faktov o práci

Zamilujete sa skôr do kolegu, ktorý sedí pri vedľajšom stole, alebo do toho v inej kancelárii? Budete motivovanejší, keď vám zdvihnú plat? A aké povolania si ľudia vážia najmenej. Pozrime sa sa na prácu, šéfov i kolegov trochu inými očami.

  1. Častejšie sa zamilujete do kolegov z iného tímu
    Niektoré firmy majú pravidlá, ktoré zakazujú milostné vzťahy na pracovisku. Ale môže si človek vybrať, kedy a do koho sa zamiluje? Zaujímavé je, že 53% párov, ktoré sa zoznámili v práci, tvoria kolegovia z dvoch rôznych oddelení. V rámci jedného tímu iskra preskočila len v 32% prípadov. Zistil to prieskum The Society for Human Resource Management. A láska medzi nadriadenými a podriadenými je vraj vzácna: zo všetkých existujúcich vzťahov práci predstavuje iba 8%.
  2. Šéfovia sa cítia šťastnejší          
    Nepáči sa vám v práci? Nechajte sa povýšiť. Manažéri totiž majú o 27% väčšiu šancu, že sa budú v práci cítiť šťastní. Čert vie, čo všetko za tým je.
    Ešte raz tá istá otázka: nepáči sa vám v práci? Tak zostarnite. Podľa rovnakého prieskumu, citovaného blogom The Wall Street Journal, sa totiž ľudia po štyridsiatke cítia v práci oveľa spokojnejšie než v mladšom veku.
  3. Zvýšenie platu o 10% nič neznamená
    Patríte k tým šťastným (pozri bod 2) a šéfujete ľuďom? Potom sa vám hodí vedieť nasledujúce fakty. Podľa článku na Recruiter.com sa s motiváciou zamestnancov v podstate nedá pohnúť jednoduchým zvýšením platu. Ľudia, ktorí berú málo, stredne a veľa, sú podľa citovaného prieskumu motivovaní viac-menej rovnako. Záleží totiž aj na iných veciach. Napríklad na tom, či svoju prácu môžu označiť za zmysluplnú. Takže ak ľuďom pridáte napríklad 10% k platu, s ich motiváciou to vraj v podstate nič neurobí.
  4. Útek z kancelárie = menší stres
    82% ľudí, ktorí pracujú z domova alebo inak na diaľku, sa cítia menej v strese, než keď sedia v kancelárii. Čísla zverejnil web Remote.co. A ponúkol ďalšie: 80% ľudí pracujúcich na diaľku hlási vyššiu pracovnú morálku.
  5. Nesloboda: hlavný dôvod k výpovedi
    Prečo ľudia dávajú výpoveď? Určite nájdeme 100 + 1 dôvodov a zvyšok článku bude len o nich. Jedným z dôvodov, ktorý výrazne vyčnieva nad ostatnými, je však podľa amerického Forbesu pocit (ne) slobody v práci. Ľudia, ktorým šéfovia príliš zväzujú ruky, sú vraj náchylnejší k tomu obzerať sa po inej práci. Rovnakú tendenciu v ľuďoch vzbudzuje aj dojem, že ich šéf preťažuje.
  6. Nepopulárne povolania
    Sekretárka, poslanec, upratovačka. Tieto tri profesie v prieskume Centra pre výskum verejnej mienky označili za najmenej prestížne. Najviac si ľudia vážia lekárov, vedcov a zdravotné sestry. Okolo zlatého stredu sa pohybujú programátori, účtovníci alebo stolári
  7. Väčšina ľudí si so šéfom rozumie
    85% zamestnancov si vraj rozumie so svojím šéfom. 77% ľudí považuje za dobré aj vzťahy s ostatnými kolegami. Zistil to prieskum Americkej psychologickej asociácie. Všetko ale nie je také ružové. Podľa rovnakého prieskumu má len necelá polovica ľudí (46%) dojem, že im súčasná práca ponúka dosť príležitostí na rast.
Viac o téme: Zaujímavosti Práca Fakty Pracovné prostredie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: bestlifeonline Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy