Dostanú 1200 eur mesačne len tak: Nemecko skúsi experiment so základným príjmom

Zdroj: Getty Images

120 ľudí v Nemecku bude dostávať tri roky každý mesiac 1200 eur bez toho, aby niečo urobili. Vedci z Inštitútu pre ekonomický výskum sa rozhodli vyskúšať experiment so zavedením základného príjmu. Ľudia, ktorí budú do experimentu zapojení, budú podrobne skúmaní, ako sa menia ich návyky aj finančné správanie.

Bez ohľadu na to, či chodia do práce, po dobu troch rokov budú dostávať základný plat 1 200 eur. Vedci budú vybraných 120 účastníkov výskumu porovnávať so vzorkou ďalších 1 380 ľudí, ktorí sa budú musieť zaobísť bez týchto "bonusových" peňazí. Celá iniciatíva je súkromná a nemeckých daňových poplatníkov nebude nič stáť. Na projekt sa vyzbieralo 140-tisíc príspevkov, financuje ho lobistická skupina Mein Grundeinkommen, ktorá v Nemecku pôsobí už od roku 2014.

Za 1 200 eur vypĺňať dotazníky

Účastníci výskumu však budú mať istú povinnosť. Budú musieť vypĺňať dotazníky, v ktorých popíšu zmeny v pracovných či osobných návykoch. Výsledkom má byť výstup, ktorý ukáže, či poberanie renty malo výrazný vplyv na kvalitu ich životov. Suma 1 200 eur totiž v Nemecku predstavuje hranicu chudoby. 

Jürgen Schupp, ktorý je vedúcim štúdie, si od projektu sľubuje prehĺbenie diskusie o základnom, nepodmienenom príjme, ktorá bude podložená novými vedeckými dátami. "Doposiaľ debata o základnom príjme vyzerala v lepšom prípade skôr ako filozofický krúžok, v tom horšom len ako zbožné prianie," uviedol.

Ľudia sa v otázke základného príjmu delia na dva tábory. Odporcovia tvrdia, že ak budú ľudia dostávať základný príjem, dajú v práci výpoveď, zlenivejú a skončia povaľujúc sa na gauči, jedením nezdravého jedla a sledovaním streamovacích služieb. Podporovatelia tejto myšlienky však veria tomu, že ak budú ľudia dostávať nepodmienený príjem, prebudí to v nich kreativitu aj väčšie sociálne zmýšľanie. Renta je podľa nich aj kľúčom k zachovaniu demokracie.

Autori experimentu tvrdia, že obe strany vychádzajú pri svojich argumentoch z klišé, a aj preto by bolo vhodné nahradiť ich vedecky overenými dátami, ktoré môžu viesť k efektívnejšej debate.

Základný príjem v iných krajinách

Základný príjem vyskúšalo už v rokoch 2016 a 2018 Fínsko, minulý rok ho zaviedlo Taliansko pre chudobných ľudí, ktorí podstúpia rekvalifikáciu. Experiment ukázal, že poberanie nepodmieneného príjmu nespôsobuje vyššiu nezamestnanosť. Naposledy sa o základnom príjme hovorilo v Španielsku, kde by nemal fungovať len ako nástroj na zvládnutie súčasnej situácie, ale mal by fungovať aj po skončení pandémie. 

  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: idnes; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy