České firmy si zúfajú, nevedia nájsť IT špecialistov: Ponúkajú takéto platy, šanca pre Slovákov?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

České firmy zháňajú pracovníkov prakticky vo všetkých priemyselných odvetviach. Sú však aj také oblasti, kde dopyt ide do krajnosti. Týka sa to aj špecialistov na informačné technológie. Tým ponúkajú firmy aj vyššie mzdy, než v priemere poberajú bankári.

"Najväčší nedostatok ľudí vládne v informačných technológiách a vo výrobe," upozorňuje Jitka Součková, marketingová manažérka Grafton Recruitment. Podobne sa vyjadril aj riaditeľ firmy v oblasti personálneho poradenstva Hays CR Ladislav Kučera. "Najviac ľudí chýba vo výrobe, veľmi žiadaní sú odborníci v IT, zdravotníctve, obchode," povedal.

Ako informoval server e15.cz, vo výrobe chýbajú ľudia pre rýchly rast ekonomiky v celej Európe. Z toho ťažia české firmy pri vývoze na západné trhy, najmä strojárske spoločnosti, firmy z autopriemyslu alebo výrobcovia elektroniky. V tejto oblasti podľa personalistov chýbajú konštruktéri, technológovia, operátori výroby, pracovníci v oblasti kvality, ale napríklad aj zvárači.

Zatiaľ čo zmienené profesie chýbajú "len" výrobným spoločnostiam, programátorov, projektových manažérov alebo napríklad vývojárov je nedostatok vo všetkých firmách. "Dôvod je jednoduchý. IT prestupuje do všetkých sfér ekonomiky, takže dopyt po IT odborníkoch je aj inde než len v IT firmách," uviedla Součková.

Odhaduje sa, že na trhu chýba až 20.000 "ajťákov". Nie náhodou ľudia v IT patria k najlepšie plateným. Ich priemerný plat v 1. kvartáli podľa údajov štatistikov presahoval 56.800 Kč (2208,91 eura). Preskočili tak dokonca zamestnancov bánk, ktorí ešte pred pár rokmi boli v platoch na špičke. Prudko však rastú príjmy v celej českej ekonomike, keď sa priemerná mzda v 1. štvrťroku medziročne zvýšila o 8,6 % na viac než 30.000 Kč.

Nedostatok pracovníkov sa odráža nielen na výške miezd, ale mení celý trh. "Situácia dospela do takej fázy, že sa obrátil štandardný model personalistiky a dnes si v mnohých prípadoch nevyberá zamestnávateľ zamestnanca, ale zamestnanec zamestnávateľa," dodáva obchodný riaditeľ personálnej agentúry Axial Marek Strieborný. Na rozdiel od minulosti sa už firmy nespoliehajú na inzeráty, ale aktívne "lovia" u konkurencie. "Preťahovanie zamestnancov z firmy do firmy je realita súčasného pracovného trhu," konštatuje Součková s tým, že firmy by mali investovať aj do lojality svojich zamestnancov.

Viac o téme: Práca Česko IT špecialista
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy