Ponúkajú plat vyše 1 300 eur: Aj tak nevedia zohnať zamestnancov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Trnavská automobilka PSA Groupe Slovakia nemôže získať dostatok zamestnancov napriek priemernému robotníckemu platu 1 390 eur. Po pondelkovej (27.2.) návšteve automobilky to povedal predseda vlády Robert Fico, podľa ktorého treba otvorene hovoriť o nedostatku pracovných síl, ale aj o tom, že nezamestnaní už nechcú pracovať.

Štát podľa Fica prostredníctvom úradov práce oslovil 6 000 nezamestnaných z celého Slovenska s ponukou zamestnania v trnavskej automobilke PSA Groupe, pracovnú zmluvu podpísalo len sto z nich. Aj z tých už niektorí odišli a stali sa opäť nezamestnanými. Aj keď sa Slovensko borí s nedostatkom pracovníkov, podľa Fica ešte nenastal čas na otvorenie dverí pre záujemcov o prácu zo zahraničia.


Prečítajte si tiež: Práca na Slovensku je, nemá ju však kto robiť: V Púchove nevedia nájsť zamestnancov


"Budeme pod obrovským tlakom, pretože je tu veľký záujem PSA Groupe rozširovať výrobu a budú potrebovať nových zamestnancov. Budeme musieť do poslednej chvíle ešte stále využívať nezamestnaných,“ povedal Fico.

Riešením by podľa neho okrem silnejšej podpory duálneho vzdelávania mohla byť aj zmena spoločenskej klímy, aby nechcel každý študovať politológiu alebo sociálnu prácu. Podľa štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny miera evidovanej nezamestnanosti v Trnavskom kraji dosiahla v januári tohto roku 4,21 percenta a je najnižšia zo všetkých krajov na Slovensku.

Viac o téme: Peugeot Psa Automobilka Trnava Práca Práce Ponuka Trnavská Zamestnancov Trnave
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy