V Šali je nedostatok kvalifikovaných pracovníkov: Zamestnancov doviezli z tejto krajiny

Zamestnanci spoločnosti Volkswagen SlovakiaZamestnanci spoločnosti Volkswagen Slovakia Zdroj: SITA

Okres Šaľa sa potýka s nedostatkom pracovnej sily. Firmy majú problém zohnať kvalifikovaných zamestnancov a riešia ho dovozom pracovníkov z iných krajín. Najviac ich sem prišlo zo Srbska, ďalší prichádzajú z krajín Európskej únie, ako sú Bulharsko, Rumunsko či Maďarsko. Podľa primátora Šale Jozefa Belického v meste už žije okolo 400 Srbov. Pracujú napríklad pre Samsung v Galante, ale aj pre ďalšie firmy.

„V meste sa pohybuje nezamestnanosť okolo úrovne šesť percent, Galanta je pod piatimi percentami. V tomto regióne začína byť problém so získavaním pracovnej sily, najmä remeselníkov, ale aj nekvalifikovanej pracovnej sily, teda robotníkov v pásovej výrobe,“ povedal Belický. Primátor predpokladá, že v budúcnosti ešte prídu do mesta pracovať Ukrajinci, prípadne občania ďalších krajín. Podotkol, že mesto nemá na prílev zahraničných pracovníkov žiadny vplyv. Ich ubytovanie zabezpečujú firmy, pre ktoré pracujú. Podľa Belického zväčša rekonštruujú bývalé ubytovacie zariadenia, ako tomu bolo v prípade bývalej slobodárne, ktorá patrila k nemocnici alebo momentálne internátu, ktorý slúžil kedysi chemickej škole. 

Obyvatelia Šale majú z cudzincov obavy, proti ubytovni pre zahraničných pracovníkov sa zdvihla vlna odporu. „Je tu obrovský odpor verejnosti, faktom ale je, že my sa tomu nedokážeme brániť. Ak je zo strany štátu umožnené, aby sem zahraniční pracovníci prichádzali, tak ako sa my máme ubrániť tomu, aby sa ubytovali tu, kde majú dostupné zamestnanie,“ skonštatoval Belický. Mesto sa podľa jeho slov snaží prispieť k upokojeniu situácie aspoň tým, že pri prestavbe objektov na ubytovňu prizýva ako účastníkov konania obyvateľov z okolia i nad rámec zákonnej povinnosti. Zároveň pripravuje zmenu územného plánu, aby ubytovne nemohli vznikať v centrálnej časti mesta a jej najbližšom okolí. Vyššiu kriminalitu u robotníkov z iných krajín v Šali nezaznamenali.


Prečítajte si tiež: Voľné pracovné miesta na Slovensku obsadia cudzinci: Z týchto krajín chcú začať dovážať zamestnancov


„Tá kriminalita nie je ničím výnimočná, aj keď ľudia tvrdia, že je to inak. Registrovaných skutkov je naozaj málo,“ povedal primátor. Problémom podľa neho je, že niektorí zamestnávatelia ubytovali robotníkov z iných krajín v doslova dehonestujúcich podmienkach. „To sledujeme zvlášť, či aj oni majú ľudsky dôstojné podmienky na to, aby tu normálne existovali. Snažíme sa potom buď cez štátny stavebný dohľad, alebo rôznymi oznámeniami reagovať na to, že predsa nemožno ubytovať v neprimerane malých priestoroch desať zamestnancov len preto, lebo oni sú ochotní to znášať,“ zdôraznil Belický. 

Podľa podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho sa Slovensko sa dovozu pracovníkov z iných krajín nevyhne, no musí mať tento dovoz plne pod kontrolou a pracovníci musia na Slovensku pôsobiť legálne. V okresoch Šaľa a Galanta je už prílev týchto pracovníkov realitou. Pre miestnych ide o novú situáciu, o ktorej podľa Pellegriniho „živo diskutujú.“ „Musí platiť, že ktokoľvek, kto na Slovensko príde pracovať, bude, samozrejme, vítaný, ale musí rešpektovať štýl života a kultúrne zvyklosti Slovenskej republiky a, samozrejme, dodržiavať aj bezpečnostné pravidlá, ktoré v tomto štáte platia,“ povedal Pellegrini. 

Viac o téme: Dovoz Šaľa Zamestnanci Srbi Pracovníci Ukrajinci Robotníkov Pracovníkov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy