Hľadáte si prácu? Teraz je ten správny čas: Veľké firmy plánujú naberať zamestnancov

Zdroj: thinkstockphotos.com

Firmy plánujú prijímať nových zamestnancov aj v štvrtom štvrťroku tohto roka. Nárast počtu pracovných síl očakáva 11 % zamestnávateľov, 5 % predpokladá ich zníženie a 80 % firiem nepredpokladá žiadne zmeny. Náborové plány zamestnávateľov sú však slabšie ako v predchádzajúcom období. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu spoločnosti Manpower Slovensko, ktorá zverejnila Index trhu práce na posledný štvrťrok tohto roka. Hodnota čistého indexu trhu práce pre Slovenskú republiku tak dosiahla 6 %.

 

„Oproti predchádzajúcim trom štvrťrokom ide o pokles. Štvrtý štvrťrok je vždy najslabším na trhu práce, pretože s príchodom zimy končia sezónne práce. Firmy pred Vianocami vo veľkej miere nenaberajú. V medziročnom porovnaní ale ide o stabilný výhľad, nejde o zhoršenie, ale len o sezónny pokles," vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii marketingový manažér spoločnosti Manpower Česká republika a Slovenská republika Jiří Halbrštát. Podľa jeho slov však v priebehu celého roka je vývoj na trhu práce stabilný a pozitívny.


Prečítajte si tiež: Aké sú dôchodky na Slovensku? Toľkoto poberajú penzisti, invalidi či vdovci


Z hľadiska odvetví hlási náborové plány šesť z desiatich odvetví. Najviac by mali nových ľudí naberať firmy pôsobiace v oblasti veľkoobchodu a maloobchodu, v spracovateľskom priemysle, ďalej v oblasti financií, poistenia a nehnuteľností, ale aj v oblasti služieb podnikom. Menej priaznivé obdobie očakávajú firmy z oblasti poľnohospodárstva, poľovníctva, lesníctva a rybolovu. Pokles náborových plánov je aj v odvetví ubytovania a stravovania. "Prakticky vo všetkých odvetviach prevládajú silné náborové tendencie a trend je pozitívny. Pokles v poľnohospodárstve je logický, na konci roka, v zime je vždy útlm,“ doplnil Halbrštát. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa index znížil vo všetkých desiatich odvetviach, najmä v poľnohospodárstve, poľovníctve, lesníctve a rybolove, ale aj v stavebníctve. V medziročnom porovnaní sa index zvýšil v piatich z 10 odvetví. Najväčší nárast hlási štátna správa, zdravotníctvo, vzdelávanie, ale aj veľkoobchod.

Nových ľudí pritom plánujú prijímať všetky podniky okrem mikropodnikov. "Najoptimistickejšie náborové plány hlásia veľké podniky s viac než 250 zamestnancami, teda 31 % veľkých firiem plánuje naberať zamestnancov," priblížil Halbrštát. Za nimi nasledujú stredné podniky s 50 až 249 zamestnancami a malé podniky s 10 až 49 zamestnancami. "Pri oživení ekonomiky na trhu práce prichádza optimizmus najprv od veľkých firiem, náborová aktivita začala už v polovici roku 2013, avšak do stredných a malých podnikov sa optimizmus presúva postupne. Veľké firmy reagujú ako prvé. Ale zároveň, keď príde kríza, tak práve veľké podniky začínajú prepúšťať ako prvé," vysvetlil Halbrštát.


Prečítajte si tiež: Týmito vetami pohovor nezačínajte: Inak sa skončí bleskurýchle


Nárast počtu pracovných síl očakávajú pritom zamestnávatelia v štyroch regiónoch. Najoptimistickejší sú zamestnávatelia v Bratislave, potom nasleduje západné Slovensko a stredné Slovensko. Najslabšie náborové prostredie hlási východné Slovensko. "Bratislava má už tradične najsilnejšie náborové plány, ktoré sú veľmi silné už dva roky, je to logické, pretože je centrom ekonomiky, majú tu sídla veľké medzinárodné spoločnosti, je tu vysoký pomer služieb," dodal Halbrštát.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Firmy Miesta Pracovné Voľné Zamestnancov Naberať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy