Čo máte uvedené v závere životopisu? Tento údaj by tam nemal chýbať

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Vyzerá váš životopis presne podľa odporúčaní a rád odborníkov? Pozrite sa však na jeho záver. Personalisti odporúčajú, aby ste v ňom uviedli aj kontakty na vášho bývalého nadriadeného či kolegov, ktorí poskytnú potenciálnemu zamestnávateľovi referencie. Prečítajte si, prečo by tam tento údaj nemal chýbať a ako vám môže pomôcť pri hľadaní práce.

Personalisti sa zhodujú, že kontakty na osoby poskytujúce referencie by v životopise nemali chýbať. Prečo? „Uchádzač, ktorý uvedie kontakty na ľudí zo svojho prostredia, vlastne proaktívne ponúka možnosti, ktoré môže personalista využiť,“ hovorí Zuzana Száraz, Regional Manager zo spoločnosti Metro. Tým, že uvediete kontakty, uľahčíte personalistovi prácu, ak sa o vás bude chcieť dozvedieť viac. Zároveň vy sami môžete ovplyvniť, kto mu o vás bude hovoriť. Ak sa vám dobre spolupracovalo s konkrétnym kolegom, požiadajte ho, či môžete kontakt naňho uviesť do svojho CV. Inak sa personalista môže spojiť s niekým z vašej spoločnosti, kto vie o vašej práci len veľmi málo a môže mu tak podať skreslené informácie.

Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov z Poštovej banky, radí, aby sa uchádzači neobmedzovali iba na svojho nadriadeného:Je dobré mať uvedené referencie už priamo v životopise. Nemusí to byť však kontakt iba na priameho nadriadeného, ale aj kolegu, supervízora, či niekoho z interných klientov, s ktorým daný uchádzač spolupracoval napríklad na významnom projekte.“ Podľa Jurčíkovej tieto kontakty môžu pomôcť, ak sa personalisti rozhodujú, či je uchádzač tým, koho hľadajú. „Zo životopisu sa totiž môže niekedy zdať, že uchádzač sa na konkrétne miesto nehodí, nakoľko nemusí spĺňať niektoré zo stanovených kritérií. O opaku nás ale môže presvedčiť práve referencia s ľuďmi, s ktorými spolupracoval. Preto sa netreba báť kontakty uvádzať. Aj to je spôsob, ako sa dostať k možnej účasti na pracovný pohovor,“ vysvetľuje.

K svojim kolegyniam z branže sa pripája aj Peter Lazový, HR Consultant z personálno-poradenskej spoločnosti DRILL B.S. Uchádzačom radí, ako uviesť kontakty, ktoré na vás poskytnú spätnú väzbu: „Do životopisu je vhodné uviesť meno a pozíciu aspoň dvoch osôb, u ktorých je možné overiť referencie. Uveďte k nim poznámku kontakt na požiadanie,“ odporúča.  


Prečítajte si tiež: Čo si o vás zisťujú personalisti? Na toto sa pýtajú vášho bývalého zamestnávateľa​


Myslíte si, že uvádzať kontakty v životopise sa neoplatí, pretože si personalisti budú o vás zisťovať informácie cez vlastnú sieť? „Radi si zisťujeme referencie i cez naše kontakty, pretože komunita personalistov, riaditeľov a manažérov pohybujúcich sa v jednej sfére je dobre prepojená a mnohí sa navzájom poznáme osobne,“ potvrdzuje Száraz. Aj napriek tomu by ste sa tieto údaje v CV nemali báť uviesť. „Ak kandidát uvedie kontakty na bývalých nadriadených v životopise dobrovoľne, u potenciálneho zamestnávateľa to tiež môže vzbudiť väčší dôvery: že to, čo kandidát hovorí je aj overiteľná pravda,“ prezrádza výhodu dobrovoľného uvedenia kontaktov Ján Svrček, špecialista ľudských zdrojov z RTVS.

Viac o téme: Životopis Chýbať Ako Čo Životopise Údaj Uviesť Referencie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy