Žijeme od výplaty k výplate? Neočakávané výdavky nezvládnu dve pätiny z nás!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Takmer dve pätiny Slovákov nie sú schopné čeliť neočakávaným finančným výdavkom. Lepšie ako Slovensko je na tom 13 krajín Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavila na základe údajov Eurostatu. "Neočakávané výdavky dokážu prekvapiť len každého šiesteho Švéda, alebo o niečo viac ako pätinu Rakúšanov, či Holanďanov. Z okolitých štátov je na tom o niečo lepšie aj Česko, kde neočakávaným finančným výdavkom dokáže čeliť viac než tretina obyvateľov," priblížila analytička banky Dominika Ondrová.

Najohrozenejšou skupinou ľudí na Slovensku sú slobodní rodičia so závislými deťmi. Neočakávaným výdavkom nedokážu čeliť až dve tretiny z nich. Nasledujú seniori nad 65 rokov a single ľudia, spomedzi ktorých má problémy s nepredvídanými výdavkami až viac než polovica. "Práve tí sú totiž odkázaní len na jeden príjem, z ktorého musia často živiť viaceré osoby, respektíve v prípade seniorov na dôchodok, ktorý je málokedy postačujúci. Aj v Európe ako takej sú najrizikovejšou skupinou slobodní rodičia, ktorých podiel na úrovni 68 % je ešte mierne vyšší ako na Slovensku," uviedla Ondrová.


Prečítajte si tiež: Týchto 50 viet si musíte opakovať, ak chcete dosiahnuť všetko, čo si zaumienite​


Z hľadiska financií majú najlepšiu situáciu domácnosti bez závislých detí. "Na Slovensku, ale aj v únii ako takej, nedokáže čeliť neočakávaným finančným výdavkom len zhruba tretina z nich. To, že sú najmenej ohrozenou skupinou, by sa mohlo zdať ako samozrejmosť, nakoľko príjem ostáva len pre nich a nie je nutné z neho živiť zväčša maloleté deti," doplnila Ondrová. Napríklad v Bulharsku, Slovinsku, ale aj v Poľsku toto tvrdenie neplatí. V týchto krajinách je totiž paradoxne väčší podiel domácností bez závislých detí, ktoré nedokážu čeliť neočakávaným výdavkom, ako tých so závislými deťmi.

V rámci celej európskej 28-ky je Maďarsko krajinou s najvyšším podielom ľudí neschopných čeliť neplánovaným výdavkom. "Takýmto spôsobom sú tam ohrozené až tri štvrtiny obyvateľov. Rovnakému problému sú však vystavení napríklad aj šiesti z desiatich Cyperčanov a Lotyšov. Aj Poliaci s podielom o niečo vyšším ako 42 % sú na tom o niečo horšie ako našinci," dodala Ondrová.

Viac o téme: Výdavky Výplata Vyššie Výplaty Nezvládne Žijeme Výplate Neočakávané Nezvládnu Nezvládajú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy