Naši českí susedia si polepšili: Priemerná mzda im takto narástla!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Priemerná hrubá mzda v Česku vzrástla v 1. kvartáli medziročne o 4,4 % na 26.480 Kč (979,83 eura). Uviedol to dnes Český štatistický úrad (ČSÚ), ktorého údaje zverejnil server novinky.cz. Mzdy rastú najrýchlejšie od roku 2007, teda od obdobia pred začiatkom svetovej finančnej krízy.

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa priemerná hrubá mesačná mzda zvýšila o 1119 Kč. Zároveň sa medziročne zvýšil aj počet zamestnancov, a to o 2,1 %. V podnikateľskej sfére vzrástla priemerná mzda o 4,5 % a v nepodnikateľskej sfére sa nominálne zvýšila o 4,1 %.

"Vyššie tempo rastu reálnej mzdy sme v 1. kvartáli zaznamenali naposledy v roku 2007, teda pred prepuknutím svetovej finančnej krízy," upozornil ekonóm spoločnosti Roklen Lukáš Kovanda. Ako dodal, solídnemu rastu miezd nahráva v prvom rade hospodársky rast spojený s postupným poklesom nezamestnanosti. Firmy v mnohých odvetviach sú už teraz nútené o vhodných zamestnancov bojovať, čo podporuje tlak na rast miezd.


Prečítajte si tiež: Bude minimálna mzda ešte vyššia? Odborári navrhujú takúto sumu​


K rastu miezd podľa neho čiastočne prispela aj vláda, ktorá k 1. januáru 2016 zvýšila minimálnu mzdu o 700 Kč. Na priemernú mzdu ale väčšina populácie nedosiahne, pretože priemerné hodnoty vychyľujú vysoké mzdy malej skupiny, napríklad vrcholových manažérov.

Medián miezd predstavoval 22.533 Kč. Ide o takzvanú strednú hodnotu, takže polovica zamestnancov berie viac a polovica menej. Medián medziročne rastie o 6,5 %. Značne vyššiu mzdovú úroveň majú muži. V 1. štvrťroku dosiahol medián miezd žien 20.165 Kč, naopak, u mužov to bolo 24.570 Kč, dodali štatistici.

Viac o téme: Výška Česko Mzda Mzdy Priemerná Priemernej Čechách
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy