Úspech v práci vás robí osamelým: Nadaní zamestnanci bývajú u ostatných neobľúbení

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Úspech vás robí osamelým, nikto nemá rád triedneho snaživca. Nový sprievodca ukazuje, ako zažiariť dobrým výkonom – a pritom zostať obľúbený u kolegov.

Je to pravda, už deti sa to učia: Študent s najlepšími známkami je len zriedka na vrchole rebríčka obľúbenosti triedy. Práve naopak: Snaživci, známi ako šprti, často vedú osamelú existenciu. To sa nemení ani v profesionálnom živote: každý, kto dosiahne viac ako ostatní, zožne prinajmenšom podozrievavosť a závisť od svojich kolegov – alebo dokonca musí byť pripravený na otvorené nepriateľstvo.

Úspešní ľudia sa stávajú nepopulárnymi

Pracovití špičkoví ľudia sa stávajú nepopulárnymi u pomalých más, pretože manažérom ukazujú, čoho sú ľudia skutočne schopní. Budete chválení a získate dôležité stretnutia; ich samotná prítomnosť stačí na konfrontáciu kolegov s ich menejcennosťou. To znamená, že úspešní ľudia platia za svoj dobrý výkon vysokú cenu: ak si nedajú pozor, budú sociálne marginalizovaní.

„Vo veľmi kooperatívnom prostredí sú kolegovia o to viac alergickí na tých, ktorí dosahujú príliš vysoké výsledky,“ potvrdzuje Elizabeth Campbellová, odborná asistentka na University of Minnesota. "Chcú chrániť solidaritu, spolupatričnosť a spoluprácu skupiny."

Pracovité včielky to majú ťažké

Problém: Na jednej strane chce každá firma podporovať spoluprácu a prejsť z monarchie na demokraciu. Na druhej strane všetci zamestnávatelia túžia po tých najlepších talentoch, ktoré už svojou definíciou vybočujú z priemeru. A Campbellovej výskum naznačuje, že tieto pracovité včielky to majú ťažšie ako kedykoľvek predtým.

Dogma o spolupráci znamená, že sú ešte viac vnímaní ako narušitelia, ktorí škodia komunite. Každý, kto sa odlišuje od ostatných zvláštnymi úspechmi, porušuje princíp solidarity, ohrozuje skupinu – a je odmietnutý.

Tip: Budujte sociálne väzby

Pre špičkových zamestnancov je o to dôležitejšie, aby si so svojimi kolegami vybudovali sociálne väzby, pretože: Vlk samotár je vždy slabší ako jeho druh vo svorke. Na druhej strane manažéri sa musia o to starostlivejšie starať o svojich najlepších zamestnancov. Nielen preto, že v opačnom prípade ich zláka konkurencia – ale neustále im hrozí, že budú z odmietnutia frustrovaní, izolovaní a demotivovaní.

Viac o téme: Práca Osamelosť Nadanie Úpech
  • Autor: © Zoznam/rd

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy