Daniel Blaho: Vzdelanie je investícia do budúcnosti dieťaťa

Rodák z amerického Chicaga stojí na čele QSI International School of Bratislava. Rovnakú nájdete aj v Afrike, v južnej Amerike či Číne. Celosvetovo sa QSI snaží pripraviť deti a mládež na úspech v 21. storočí. Slovenská pobočka má aktuálne študentov z 35 štátov sveta.

Prečo ste sa rozhodli otvoriť pobočku QSI v Bratislave? 

QSI otvorila svoju školu v tomto meste z toho dôvodu, aby mohla pomôcť deťom diplomatov, zahraničných podnikateľom, ľuďom, ktorí tu pracujú pre zahraničné organizácie a rovnako tak kvôli medzinárodne zmýšľajúcim slovenským rodinám.

QSI je na slovenskom trhu 25 rokov. Môžete porovnať fungovanie školy v jej začiatkoch a teraz?

Do QSI som prišiel v roku 1996, vtedy sme mali 62 detí v základnej škole. Teraz máme dokopy 300 študentov z 35 rôznych krajín. Aj keď sme stále väčší, tak si stále zachovávame rodinný štýl. Všetci sa navzájom poznáme a spolupracuje na tom, aby sa škola stala vrúcnym a prívetivým miestom na vzdelávanie.

Na Slovensku je veľa štátnych škôl, stále viac aj takýchto medzinárodných. V čom je QSI iná ako ostatné?

Najdôležitejším faktorom vo vzdelávaní detí je učiteľ. Venujeme skutočne veľa času nájdeniu tých najlepších učiteľov, ktorí vedú našich študentov. Naši učitelia sú vzdelaní, zanietení a starostliví.

Ako by ste porovnali vzdelávací systém na Slovensku a v USA, kde ste študovali vy. Snažíte sa na Slovensko priniesť niečo z toho, čo sa vám páči na amerických školách?

Americkí učitelia si vytvárajú pevné vzťahy s každým dieťaťom. Dôvera a pohodlie sú najdôležitejšie. Ak sa vytvorí takýto vzťah, deti sú schopné dosiahnuť svoj najväčší vzdelávací potenciál.

A čo všeobecne rozdiely medzi Slovákmi a Američanmi? Bolo niečo, čo vás u nás prekvapilo? Niečo, na čo ste si museli dlhšie zvykať?

Viete, deti sú deti, študenti sú študenti. Bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú. Najväčším faktorom vo vzdelávaní dieťaťa je učiteľ. Skutočne vynikajúci učitelia môžu pomôcť študentom všetkých vekových kategórií dosiahnuť tie najvyššie ciele a naplno využiť ich potenciál.

Aké sú najväčšie benefity QSI?

Deti získavajú nielen vedomosti, ale rozvíjajú si aj svoju sebadôveru a ďalšie zručnosti, ktoré im pomôžu uspieť v 21. storočí.

A čo filozofia QSI?

Všetky školy QSI praktizujú vzdelávaciu filozofiu, ktorej hovoríme Mastery Learning. To znamená, že všetky deti dosiahnu naše akademické ciele vo všetkých predmetoch, ktoré v škole študujú. Samozrejme, niektoré deti potrebujú viac času na zvládnutie tohto obsahu, takže naši učitelia vyučujú a opakujú látku dovtedy, kým sa ju nenaučia všetci študenti. Keď sú deti zapojené do tohto pozitívneho prístupu k vzdelávaniu, stávajú sa neuveriteľne nadanými študentmi.

Daniel Blaho Galéria fotiek (4) Daniel Blaho

 

Pre koho je vaše škola otvorená? Je nevyhnutné začať tak ako na klasickej základnej škole, prípadne môže ku vám dieťa nastúpiť aj počas školského roka?

Naša škôlka, predškolská príprava, je pre deti vo veku 3 a 4 roky. Na základnej škole študujú deti vo veku 5 až 13 rokov. Stredná škola je pre 14- až 18-ročných. Sme otvorení nástupu nových žiakov a študentov kedykoľvek počas školského roka. Napríklad v januári 2020 očakávame 15-20 nových študentov.

Koľko študentov máte aktuálne?

Viac ako 300. Naša kapacita je približne 400. Jej naplnenie očakávame v najbližších 2, 3 rokoch.

Poďme ešte k vašim učiteľom. Už ste povedali, že sú vzdelaní, zanietení a starostliví. Je jednoduché takýchto nájsť? Učia u vás aj slovenskí učitelia. Ste spokojní s úrovňou vzdelávania budúcich učiteľov u nás?

Všetci naši triedni učitelia majú materinský anglický jazyk. Väčšinou sú z USA. Ale máme aj veľa talentovaných slovenských učiteľov, ktorí asistujú v triedach na základnej škole, alebo vyučujú jazyky, hudbu, výtvarnú alebo telesnú výchovu. Nájsť skvelých učiteľov je náročné, ale v tomto smere je nám veľmi nápomocná naša centrála.

Koľko učiteľov máte v Bratislave?

55.

Viem o vašom mimoškolskom programe. Je skutočne bohatý. Čo všetko ponúkate svojim študentom?

Ponúkame im individuálne aj skupinové hudobné lekcie, máme výtvarné a iné umelecké krúžky, no a veľa športových ako napr. gymnastika, plávanie, futbal, basketbal, volejbal... Ale to je skutočne len pár aktivít, ktoré teraz menujem.

Niektorí ľudia si myslia, že súkromné školy sú finančne náročné, prehnane drahé. Ale osobne si myslím, že investovať do vzdelania detí je veľmi dôležité. Investovať aj peniaze. Súhlasíte?

Určite áno, vzdelanie je jednoznačne investícia do budúcnosti každého dieťaťa. Deti, ktoré navštevujú QSI, rozvíjajú svoje zručnosti, ktoré im pomôžu pripraviť ich na zamestnania a povolania, ktoré v súčasnosti ešte ani nemusia existovať.

Vaša škola sa nachádza v Šamoríne, presťahovali ste sa tam v januári 2018. Bolo to dobré rozhodnutie? Našli ste pre QSI to najlepšie miesto neďaleko Bratislavy?

Áno, sme spokojní s rozhodnutím presťahovať sa do Šamorína takmer pred dvoma rokmi. Máme k dispozícii dvojnásobne väčší priestor a otvorili sme aj druhý areál v stredisku X-bionic Sphere Resort. No a treba dodať, že ponúkame bezplatné školské autobusy pre rodiny, ktoré žijú v Bratislave a v jej okolí.

Už podľa fotografií je vidieť, že máte pod palcom skutočne rozľahlý komplex. Zrejme to musí byť náročné na prevádzku, myslím z finančnej stránky. Ste odkázaní len na platbu za školné, alebo dostávate aj nejaké príspevky od štátu?

Áno, máme podporu od slovenskej aj americkej vlády a, samozrejme, ďalším príjmom je školné. Už som to ale povedal viackrát, sme neziskovou školou. Takže všetky finančné prostriedky sa reinvestujú do školy, do programov a do detí. Nie sme investori, sme pedagógovia, ktorí sa starajú o vzdelávanie študentov. Je osviežujúce presne vedieť, na čo sa zameriavame.

Najlepšou reklamou pre vás sú iste úspešní absolventi. Ste na niektorých z nich výnimočne hrdý?

Štúdium na našej škole absolvovali stovky študentov. Príliš veľa na to, aby som niekoho špeciálne menoval. Ale mnohých z nich môžete nájsť na univerzitách v Európe, USA či Kanade.

Máme tu predvianočný čas. Tak na záver aj táto téma. Ako trávite Vianoce?

Vždy rodinne. Buď na Slovensku s babkou a dedkom, alebo v Chicagu s babičkou a dedkom. Tento rok však cestujeme do Thajska, aby sme si užili skutočne nezvyčajnú sviatočnú sezónu. Kdekoľvek ale sme, oslavujeme Vianoce a máme tradičný slovenský „ježiškovský“ rituál 24. decembra, no a Santa Claus u nás chodí ráno 25. decembra. No najdôležitejšie je, že sme vždy spolu ako rodina.

VIZITKA:

Daniel Blaho má 51 rokov. S manželkou Mirkou (40) vychovávajú 12-ročné dvojčatá Andyho a Mattyho a syna Davida (6). Narodil sa v americkom meste Chicago. Na Slovensko prišiel prvý raz v roku 1995, dokopy tu žije 11 rokov. Študoval na University of Illinois at Urbana-Champaign, Michigan State University a na University of New England. Jeho motto znie: Najúspešnejší ľudia sú tí, ktorí využívajú príležitosť.

Daniel Blaho: Vzdelanie je Galéria fotiek (4)

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Daniel blaho QSI
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Daniel Blaho
 
Staršie správy
Staršie správy