8 nezvyčajných otázok, ktoré sa na pohovoroch objavujú čoraz častejšie: Viete, ako sa na ne pripraviť?

Pre mnohých uchádzačov je pracovný pohovor hotovým postrachom. Väčšina z nich má pripravené odpovede len na klasické otázky, ktoré sa používajú roky, a tak ich môžu prekvapiť prípadné novinky. Doba sa totiž vyvíja aj v tejto oblasti, čo spôsobuje, že personalisti a potenciálni zamestnávatelia kladú netradičné a nečakané otázky. Je dôležité sa na ne vopred pripraviť.

Rada pre ľudské zdroje magazínu Forbes zostavila zoznam jedinečných otázok, ktoré sa na pracovných pohovoroch začínajú používať stále viac, pretože dokážu prezradiť veľa o uchádzačovi. Poradíme vám, ako sa na ne môžete pripraviť. 

Ako sa zbavujete stresu?

V posledných rokoch sa so stresom stretávame čoraz častejšie. Neexistuje správna alebo nesprávna odpoveď na túto otázku, avšak vaša voľba prezradí trochu viac o tom, ako bojujete s vypätými situáciami, ktoré by sa mohli objaviť aj na pracovisku. Klamať sa neoplatí, radšej sa správajte autenticky a priznajte to, čo naozaj robíte. 

Čo vám dodáva energiu?

Ako bojujete proti únave, preťaženosti alebo vyhoreniu? Je dôležité mať niečo, čo vás dokáže dobiť energiou, keď to potrebujete. Pre niekoho to môže byť káva, pre iných zase meditácia, prechádzka alebo dychové cvičenie. Ak nič také nemáte, povedzte to, ale zároveň pridajte aj niečo, čo by ste v budúcnosti mohli začať praktizovať. 

Ako začínate svoj deň? 

Máte svoju rannú rutinu alebo je pre vás každé ráno plné zhonu a stresu? Prezrádza to o vás viac, ako by ste si možno mysleli. Personalisti hľadajú niekoho, kto si dokáže svoj čas aj naplánovať, pretože to môže prispieť k lepšej produktivite. Nehovoriac o tom, že ráno robí deň a je naozaj dôležité, ako ho začnete. Zamyslite sa nad tým a nastavte si svoje ranné zvyky. 

Kedy ste naposledy získali nejakú novú zručnosť?

Táto otázka slúži na zistenie, či sa dokážete učiť nové veci a rozvíjať seba ako osobnosť. Je veľmi dôležité, aby ste sa zaujímali aj o nové veci a nestagnovali na jednom mieste. Zvýšite tým aj šancu na nové zamestnanie, pretože potenciálny zamestnávateľ určite ocení vašu snahu napredovať a rozvíjať sa. 

8 nezvyčajných otázok, ktoré Galéria fotiek (2)

Čo ste sa naučili z neúspechu?

Táto otázka pomáha zamestnávateľom posúdiť, ako sa uchádzači vyrovnávajú s náročnými chvíľami a zlyhaniami. Dokážete sa z niečoho zlého poučiť a zobrať si z toho niečo do budúcnosti alebo sa skôr hráte na obeť a beriete to tak, že vám bolo ublížené a osud vám nepraje? Určite tušíte, ktorý uchádzač na pohovore zaujme viac. 

Ste ochotný pracovať aj osobne?

Po pandémii pretrváva možnosť pracovať z domu a formou remote. Na druhej strane sa ale nájdu zamestnávatelia, ktorým viac vyhovuje osobný kontakt, a tak chcú, aby zamestnanci pracovali priamo vo firme. Je dôležité si to hneď na začiatku vyjasniť. Home office vám možno doteraz vyhovoval, no to neznamená, že ho bude tolerovať každý zamestnávateľ. 

Akým spôsobom využívate umelú inteligenciu? 

Trh práce je do veľkej miery ovplyvnený aj umelou inteligenciou. Využívajú ju ľudia v rôznych odvetviach, no nájdu sa aj odporcovia, ktorí s ňou nechcú mať nič spoločné. Táto otázka slúži na zistenie, ako dobre uchádzač rozumie umelej inteligencii a či ju bude schopný využívať v práci, ak si to bude pozícia vyžadovať. 

Ako zvládate nejednoznačnosť? 

Dokážete plniť úlohy aj s obmedzenými informáciami alebo keď nemáte jasne dané zadanie? Personalisti týmto spôsobom zisťujú, ako sa ľudia dokážu vyrovnať so zmenami alebo ako konajú, keď sa objavia nové výzvy. Prispôsobivosť a adaptabilita sú dnes základnou soft skill, ktorou zaujmete. 

Pred pracovným pohovorom je dobré sa aspoň zamyslieť aj nad takýmito možnými otázkami, aby vás niečo nezaskočilo. Práve neprimeraná reakcia vám môže zabrániť v úspechu. 

Viac o téme: Pracovný pohovor Otázky na pohovor
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Forbes | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy