Nedarí sa vám s hľadaním novej práce? 6 tipov, ako sa vyrovnať s neúspechom

Zdroj: Gettty Images

Hľadanie novej práce môže byť zdĺhavý proces, ktorý niekedy trvá celé týždne či dokonca mesiace. Ak nikto nereaguje na váš životopis alebo ste absolvovali viacero nevydarených pracovných pohovorov, nie je ničím prekvapivým, že sa dostavia pocity neúspechu alebo zlyhania. Aj s nimi sa ale dá bojovať a vyrovnať. Poradíme vám, čo by ste mali v takejto situácii urobiť, aby ste sa cítili lepšie.

Prijmite svoje emócie

V prvom rade je dôležité uznať a prijať, že vás táto situácia frustruje. Môžete vyhľadať podporu od svojej rodiny alebo blízkych, prípadne sa zamerať na činnosti, ktoré vás budú tešiť a napĺňať. Tak predídete tomu, aby vaša sebadôvera alebo sebavedomie ešte viac klesali. 

Skúste zmeniť svoj prístup

Zamyslite sa nad svojím prístupom k hľadaniu práce. Nerobíte niečo zle? Pozrite sa na svoj životopis alebo motivačný list a skúste ich aktualizovať a vylepšiť. Vyskúšajte tiež nové zdroje pracovných príležitostí, prípadne rozšírte svoje odborné zručnosti, aby ste sa mohli uchádzať aj o iné pozície. Absolvujte osobné alebo online kurzy, vďaka ktorým získate nové skúsenosti.

Snažte sa poučiť z neúspechov

Považujte neúspech za príležitosť zlepšiť sa a naučiť sa niečo nové. Je niečo, čo by ste na pracovnom pohovore urobili inak? Pri najbližšej príležitosti to skúste. Snažte sa udržiavať pozitívny postoj a verte si, že to dokážete. Neúspech je často len dočasnou prekážkou na ceste k vašim cieľom.  

Nedarí sa vám s Galéria fotiek (2)

Vyskúšajte networking

Networking alebo sieťovanie je veľmi nápomocné pri hľadaní práce. Navštevujte rôzne podujatia, spoznávajte nových ľudí a rozšírte svoju sieť kontaktov. Pracovné príležitosti sa často objavia práve prostredníctvom odporúčaní od iných. Bola by škoda takúto príležitosť nevyužiť. 

Hľadajte konštruktívnu spätnú väzbu 

Ak ste prešli viacerými neúspešnými pohovormi, môžete zvážiť žiadosť o konštruktívnu spätnú väzbu. Niektoré spoločnosti sú ochotné poskytnúť vám informácie o tom, prečo si vás nevybrali. Tieto informácie vám môžu pomôcť v ďalšej príprave a vďaka nim zistíte, na ktorých oblastiach by ste mali viac zapracovať. 

Vyhľadajte profesionálne poradenstvo

Ak už dlhší čas stagnujete a neviete si nájsť žiadnu prácu, zvážte vyhľadanie profesionálneho poradenstva. Kariérny poradca alebo mentor vám môže pomôcť s vyhodnotením vašich silných a slabých stránok, prípadne s vytvorením efektívnej stratégie hľadania práce. 

Nezabúdajte na to, že tento stav môže byť dočasný, preto nepovažujte krátkodobý neúspech za “koniec sveta”. Vďaka našim tipom sa s tým môžete vyrovnať ľahšie a veríme, že sa vám už čoskoro podarí nájsť práca vašich snov.

Viac o téme: Neúspech Hľadanie práce
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy