Networking rozhodne nepodceňujte: Takto si môžete nájsť prácu snov

Počuli ste už o pojme networking? V slovenčine sa používa aj termín sieťovanie a zjednodušene ide o nadväzovanie a udržiavanie kontaktov. Dôležité je pritom osobné stretnutie, ktoré je zaujímavejšie a cennejšie ako komunikácia online. Takýmto spôsobom môžete získať nielen nových priateľov, ale aj príležitosti či zaujímavé pracovné miesto.

V dnešnej dobe je hľadanie práce pre mnohých ľudí náročnou úlohou. S množstvom uchádzačov a konkurencie je potrebné vyniknúť. Práve networking vám môže pomôcť v tom, aby ste o sebe dali vedieť. Možno natrafíte na niekoho, kto vás bude potrebovať.

O čom networking vlastne je?

Ide o nadväzovanie nových kontaktov na miestach, kde sa stretáva viac ľudí. Môže ísť napríklad o rôzne verejné podujatia, semináre, prednášky, workshopy či konferencie. Samozrejme, spoznávať ľudí môžete aj na iných miestach, no tu budete mať istotu, že sú na to ostatní pripravení. Taktiež môžete osloviť napríklad bývalých spolužiakov či kolegov. Môžete sa zúčastniť aj rôznych dobrovoľníckych činností. Čím viac sietí rozhodíte, tým viac príležitostí získate. 

Výhodou je, ak sa zameriate na podujatia, ktoré sa týkajú takej oblasti, v ktorej by ste chceli pracovať. Zoznamujte sa s ľuďmi, predstavte sa a pokojne si pripravte aj vizitky s vašimi kontaktnými údajmi. Prezraďte, čo dokážete robiť a o akú prácu by ste mali záujem. Je niečo, čím dokážete pridať ruku k dielu a pomôcť ostatným? Nenechávajte si to pre seba.

Na danom mieste možno nezískate vytúžené pracovné miesto, ale váš kontakt môžu nejakí ľudia odovzdať niekomu ďalšiemu. Mnohí zamestnávatelia sa najskôr obrátia na svojich známych, ktorí by im mohli odporučiť schopných a spoľahlivých zamestnancov. A možno tak urobí práve niekto, s kým ste sa zoznámili. O tom celé sieťovanie je, aby sa prepájali ľudia, ktorí si môžu navzájom pomôcť. 

Okrem toho vám networking umožňuje získať cenné rady a nápady týkajúce sa vašej kariéry. Pri rozhovoroch s ľuďmi sa môžete opýtať na ich názor, čo by vám mohlo pomôcť v hľadaní práce alebo ako udržiavať krok s najnovšími pracovnými trendmi. 

Ako byť v networkingu úspešný? 

V prvom rade je dôležitá príprava. Pripravte si nielen vizitky, ale aj nejakú stručnú charakteristiku o sebe. Keď o sebe budete hovoriť sebavedomo, zanecháte oveľa lepší dojem, než keby ste na mieste tápali, čo by ste o sebe vlastne mohli povedať. Buďte autentický, príjemný, dobre naladený a zdvorilý. Prejavujte záujem o ostatných ľudí a správajte sa k nim slušne a úctivo. 

Snažte sa poskytnúť akúsi pridanú hodnotu a zdieľajte svoje znalosti a skúsenosti. Ak niekomu dokážete pomôcť, urobte to. Taktiež by ste mali byť aktívny a preberať iniciatívu. Nebojte sa osloviť iných ľudí a prihovoriť sa im. Zapájajte sa aj do diskusií, čím môžete vzbudiť pozornosť. Pokiaľ by ste sedeli utiahnutý v kúte ako sivá myška, nikto by si vás nevšimol a networking by nebol úspešný. Dôležité je dať o sebe vedieť, aby si vás čo najviac ľudí zapamätalo. Potom už len stačí udržiavať tieto kontakty a čakať, kedy sa naskytne vhodná príležitosť na zamestnanie. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy