Neviete, čo by ste chceli vlastne robiť? Skúste sa poradiť sami so sebou

Často tu píšeme o tom, že ponúk práce je viac ako pred pandémiou a že je takmer trestuhodné túto príležitosť nevyužiť. Lenže čo keď si nie ste istí, čo by ste vlastne chceli robiť? Existujú návody, ako to zistiť. A má cenu do tohto zisťovania investovať čas a energiu. Stonásobne sa to vráti na životnú pohodu.

Mať zamestnanie, ktoré nás síce uživí, ale inak nás nijako nenapĺňa, býva žrútom životnej energie. Akoby človek nežil tak úplne svoj vlastný život, ale život, ktorý mu riadi niekto iný. Mnoho ľudí by to chcelo zmeniť, ale nie sú si istí, ako na to. Nájsť riešenie nemusí byť úplne jednoduché, ale aj to nie je žiadna raketová veda. Je možné si ho, ako všetky zložitejšie úlohy, rozložiť na menšie čiastkové kroky.

Pre začiatok je hlavné odpovedať si na základnú otázku: Chcem robiť plus mínus to, čo doteraz (akurát inde a niekým iným), alebo chcem robiť niečo iné?

Pokiaľ chcem pokračovať v tom, čo robím teraz, býva cesta jednoduchšia. Stačí si spísať základný životopis, prechádzať si priebežne ponuky práce alebo si nastaviť na Jobs agenta , ktorý mi ich bude posielať, a na tie, ktoré mi padnú do oka, reagovať.

Napríklad mi niekde ponúknu výrazne viac ako mám teraz . Firmy sú teraz „hladné“ po ľuďoch a z hľadiska ponúkaných miezd sú pomerne ústretové. Alebo sa môžem v novej práci učiť od tých najlepších na trhu . Môžem to mať aj oveľa bližšie do kancelárie a ušetrím veľa času aj peňazí na dochádzanie.

Pokiaľ dobre zvládnete napísať motivačný list a zostaviť si zmysluplne CV (dotiahnuť ho zakaždým ľahko na mieru pozíciu), máte slušnú šancu, že sa vaša aktivita zúročí v pozvánke na pohovor a následnom získaní práce, ktorá bude lepšie vyhovovať vašim predstavám. 

A som stále kníhkupec

Lenže čo keď človek robiť to, čo doteraz, už nechce, ale tápe v tom, čomu inému by sa rád venoval ? Je fakt, že zistiť, v čom je človek dobrý, čo by ho bavilo, a ešte by ho uživilo, je celkom zapeklitá úloha. Vlastne je to jedna z hlavných výziev nášho života . Ešte pred pár desaťročiami riešil túto otázku každý jedinec hlavne v mladosti a potom už príliš nie. Ako hovorí hlavná postava vo filme Vrchní, prchni! na školskom zraze po dvadsiatich rokoch: „Ja sa po maturite vyučil ako kníhkupec, potom som nastúpil ako kníhkupec a som stále kníhkupec.“

Lenže s takýmto životným programom sa už dnes dá málokedy vystačiť. A nielen preto, že svet sa rýchlo mení a človek, najmä ako pracujúci, na to musí reagovať. Svet, aspoň ten náš, sa posunul našťastie tak, že na rebríčku Maslowovej pyramídy potrieb riešime predovšetkým tie z jej horných poschodí, teda potrebu uznania a úcty a najvyššie umiestnenú potrebu sebarealizácie .

Ako na to šli v Japonsku

To okrem iného znamená, že sa snažíme nájsť také povolanie, ktoré by nás napĺňalo, uživilo a zároveň by malo hlbší zmysel. Ako to dosiahnuť? Na rovinu: nebude to za päť minút, ale nie je to ani žiadny nedosiahnuteľný grál. Návod, ako na to, ponúka napríklad japonský koncept ikigai alebo hľadanie zmyslu života či celoživotného poslania. Podľa neho si človek musí položiť štyri základné otázky , aby svoj ikigai našiel. Zobrazí ho v priesečníku svojich vlastných odpovedí.

Čo mi ide – povedať si: v tom som fakt dobrý, nie je pre väčšinu Čechov práve jednoduchá disciplína. Máme tendenciu sa podceňovať a neustále sa nahlodávať pochybnosťami. Keď sa od toho ale človek zbaví, určite dokáže aspoň identifikovať, či je skôr kreatívny typ, alebo má radšej pravidlá a poriadok. Či si rozumie lepšie s technológiami alebo s ľuďmi.

Čo ma baví – zapíšte si pod seba všetky aktivity, ktoré vám robia radosť a pri ktorých zabúdate na čas. Môžete si tiež položiť otázku, čo sa vám vždy páčilo, že robia ostatní. Skôr si tak uvedomíte, po čom sami túžite.

Čo ma uživí - a teraz príde tá menej príjemná časť: skúste premýšľať nad tým, ktoré z vašich vášní a silných stránok by šlo speňažiť. V akých odvetviach alebo odbore by ste mohli za to, v čom ste dobrí a baví vás to, dostať zaplatené?

Čo svet potrebuje - Ak si chcete nájsť prácu, v ktorej naozaj dlho vydržíte, mali by ste v nej vidieť zmysel - teda že je pre niekoho prospešná a užitočná. To neznamená, že človek musí byť hneď neurochirurg alebo ekologický aktivista. Ľuďom slúžia aj pekne a prehľadne urobené webové stránky, tovar doručený na čas alebo pozornosť venovaná zákazníkom využívajúcim nejaký produkt.

Buďte pripravení na kompromisy

Na odpovede sa oplatí dať si niekoľko dní, ale zase ich neproblematizovať do tej miery, že celá záležitosť nakoniec zaspí. Hlavná je úprimnosť k sebe sama . Skúste popustiť uzdu svojim túžbám a vykašlite sa na chvíľku napríklad na fakt, že máte vyštudované práva a bolo by teda škoda ich v zamestnaní nevyužiť. Pokiaľ vás právničina nenapĺňa a každú voľnú chvíľku venujete hľadaniu a študovaniu článkov o zdravej výžive, napíšte si to po pravde. Skôr sa tak priblížite svojmu ikigai.

Bolo by ale pochabé od toho spôsobu hľadania očakávať, že kvapnu na činnosť, ktorá ma baví, je prospešná ostatným a hneď mi ponesie závratný príjem. Buďte pripravení na kompromisy. Možno sa budete musieť rozhodovať, čomu dať prednosť – či skôr pocitu naplnenia alebo príjmu, ktorý vám zaistí život plný pohodlia až rozmarnosti.

Hľadajte ponuku, v ktorej by ste našli svoje ikigai

Až budete vedieť, aká činnosť by zodpovedala vášmu ikigai, začnite prechádzať ponuky práce . Blíži sa k vášmu priesečníku nejaká? Určite sa ich aspoň pár nájde. Zvlášť, ak sa chystáte do úplne nového odboru, nezabudnite pripojiť motivačný list , v ktorom vysvetlíte, čo vás ku kariérnej zmene vedie.

Ak ani s pomocou japonského učenia stále neviete, čo by ste vlastne chceli robiť, ale po zmene túžite, skúste sa poradiť s  kariérnym koučom . To je odborník školený na to, aby z vás vytiahol to, čo ani sami netušíte. Konzultácia s ním vás možno pošťuchne k tomu, aby ste sa len nesnažili v práci prežiť, ale začali v nej a vďaka nej žiť . Pretože teraz je na to tá najlepšia príležitosť. Možno máte na dosah svoju životnú šancu. Za pol roka sa dopyt firiem môže nasýtiť a nájsť si vysnívanú prácu už bude o dosť ťažšie.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, jobs.cz
 
Staršie správy
Staršie správy