Ako získať prácu v IT bez skúseností? Dôležité zručnosti pre ľudí, ktorí nie sú technickými expertmi

​ 901 / 5 000 Výsledky prekladov Výsledok prekladu O tom, že digitalizácia je trendom poslednej doby nemáme žiadne pochybnosti. Tento trend bol urýchlený pandémiou COVID-19, čo znamená, že sa IT oddelenia prakticky po celom svete začali rýchlo rozširovať. Veď aj podľa prieskumov sa zistilo, že koronakríza posunula digitalizáciu vpred o 3–5 rokov av prípade digitálnych produktov až o 7 rokov. Z tohto dôvodu firmy viac ako inokedy dopytujú uchádzačov z IT oblastí.

Zrátané a podčiarknuté, IT je rýchlo sa rozvíjajúce odvetvie, ktoré má zásadný význam pre globálnu ekonomiku. Pokiaľ teda uvažujete o zmene kariéry alebo premýšľate, aké odvetvie by mohlo byť dobrou voľbou pre vaše prvé zamestnanie, IT je pravdepodobne jedným z najlepších miest, kam by ste sa mohli pozrieť. A nemusíte sa báť, že by túto prácu čoskoro nahradila umelá inteligencia:) Nahradí, ale v prvom rade by nahradila manuálne a opakované úkony, takže by šlo primárne o pracovné pozície v továrňach.

Ako ale najlepšie získať prácu v odbore IT?
Pokiaľ nemáte príliš veľa skúseností alebo ste na pracovnom trhu nováčikom, môže sa vám hľadanie pozície v IT zdať spočiatku trochu zložité. Aby sme vám pomohli vykročiť správnou nohou, zhromaždili sme niekoľko zasvätených tipov, ktoré vám, ako dúfame, pomôžu. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o tom, ako naštartovať svoju kariéru v IT!

Nájdite si „IT oblasť“, ktorá vás zaujíma
Informačné technológie sú veľmi rozsiahlym smerom s mnohými rôznymi odvetviami a prakticky každá firma vo všetkých mysliteľných odboroch potrebuje nejakú formu IT špecialistov. To znamená, že existuje veľa príležitostí, ako nájsť pozíciu, ktorá vás bude baviť, ale aj veľa rôznych oblastí, ktoré sa môžete naučiť.

Ukážka oblastí v rámci celého IT:

  • Programovanie a vývoj
  • Správa systému
  • Správa sietí
  • Kybernetická bezpečnosť
  • Podpora helpdesku
  • Analýza dát
  • Určenie oblasti IT, v ktorej chcete pracovať, je dôležité, pretože hoci sa môže zdať, že všetky úlohy v IT sú podobné, všetky vyžadujú veľmi odlišné zručnosti.

Odporúčame vám urobiť si dôkladný prieskum typov pracovných príležitostí v oblasti IT, ktoré vás najviac zaujímajú, aby ste mohli absolvovať potrebné školenia, získať certifikáty a posunúť sa smerom k svojmu cieľu. Príprava je pri plánovaní vašej budúcnosti ako IT profesionála kľúčová!

TIP: Vyhľadávanie pracovných ponúk v oblasti informačných technológií na našom webe je skvelým miestom, kde sa môžete občas porozhliadnuť:)

Investujte do online certifikácií
Možno sa pýtate, či potrebujete vysokoškolský titul a niekoľko rokov praktických skúseností, aby ste mohli v tomto odbore začať pracovať, avšak odpoveď na túto otázku znie jednoducho „nie“. Pokiaľ ešte nemáte titul v príbuznom odbore, môžete zmeniť svoju kariérnu dráhu a pracovať v IT aj tak, že si vo voľnom čase doplníte potrebnú kvalifikáciu. Dnes to naozaj stačí.

Rovnako ako mnoho iných profesijných zručností a know-how sa dá naučiť – ako inak ako na internete. Na internete existuje množstvo lacných a dokonca aj bezplatných, ktoré vás naučia všetko od základov až po pokročilejšie zručnosti. Pozrite sa napríklad na Coursera.com

Mnohí odborníci v oblasti IT sú úplne vo svojom učení samostatní, čo je zaujímavá perspektíva pre ľudí, ktorí chcú v tomto odbore vyniknúť. Inak ako samoštúdiom as tým spojenou sebamotiváciou to nepôjde tak ľahko.

Pokiaľ nemáte žiadne predchádzajúce skúsenosti v oblasti IT, absolvovanie online certifikácií dá vášmu životopisu šmrnc a ukáže zamestnávateľom, že ste ochotní vynaložiť úsilie na to, aby ste sa naučili niečomu novému. Zvážte prácu na získaní profesných certifikátov, ktoré sú široko uznávané. Napríklad certifikácia CompTIA A+ je všeobecne uznávaná ako najlepšia základná certifikácia v oblasti IT, ktorá je v súčasnej dobe na trhu.

Získajte praktické skúsenosti, ktoré vám pomôžu pri hľadaní práce v IT
Ak ste v oblasti informačných technológií úplnými nováčikmi, pravdepodobne si hovoríte, ako máte získať prácu v IT bez akýchkoľvek skúseností? V tomto odbore sa najmä počíta aj s „mimopracovnou praxou“, čo sú osobné projekty, ktoré robíte vo svojom voľnom čase alebo v rámci certifikácie. Tu je niekoľko nápadov, do čoho by ste sa mohli pustiť:

Vytvorili ste už niekedy osobné webové stránky?
Zaoberáte sa vo voľnom čase stavbou počítačov?
Žiadajú vás všetci priatelia o pomoc s nastavením ich Wi-Fi a inteligentných domácich systémov?
Pomáhate dobrovoľne spravovať dátový systém v miestnom komunitnom centre alebo klube?
Všetky tieto iniciatívy sa započítavajú do vašich skúseností v oblasti IT! Získavajte praktické skúsenosti akýmkoľvek spôsobom a potenciálnym zamestnávateľom budete môcť ukázať, že vás IT zaujíma. A o to ide. Aj keď sa môže zdať, že niektoré z týchto bodov nemajú pre profesionálnu kariéru v IT žiadny význam, zlepšia vaše celkové znalosti hardvéru a softvéru. Tým sa stanete ešte atraktívnejším uchádzačom o prácu v danej oblasti.

Pri hľadaní práce využite svoje sociálne siete
Začnite budovať svoju sieť kontaktov a rozvíjať svoju osobnú značku napríklad na LinkedIn. LinkedIn je skvelým miestom na vyhľadávanie a podávanie žiadostí o zamestnanie. Táto platforma vám umožní spojiť sa a komunikovať s kvalifikovanými IT profesionálmi z cieľového odboru a poskytne vám cenný prehľad o vlastnostiach a skúsenostiach, ktoré špičkoví zamestnávatelia hľadajú.

Ak začínate s prácou v oblasti IT na čiastočný úväzok alebo na základnú pozíciu, skvelým nápadom na netradičné nadväzovanie kontaktov je požiadať svojich spolupracovníkov alebo nadriadených, či by ste ich mohli počas ich pracovného dňa tieňovať. Tieňovanie na pracovisku je neuveriteľne výhodné. Vašim nadriadeným to umožní delegovať na vás viac povinností, čo vám dá veľa a ukáže, že ste pracovitý človek. Pre všetkých je to „win-win“ situácia.

Keď teraz poznáte základné kroky, ktoré musíte urobiť, aby ste získali prácu v IT, je čas začať konať! Začnite tým, že budete hľadať pracovné príležitosti na nižších pozíciách, vytvorte si vlastný voľnočasový projekt a podniknite prvé kroky na vytvorenie profesijnej siete.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás. 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: RED, Adecco.cz Foto: Getty
 
Staršie správy
Staršie správy